Energisnålt och vackert

Förnybar energi

För Bengt och Maria var villans funktioner viktiga, de ville ha en energisnål villa, helst självförsörjande. Det och att den skulle ha ett naturnära läge.

Bengt och Maria byggde sin villa på en höjd på en udde utmed Mälaren. För att tillvarata solvärmen har husets södra fasad försetts med stora fönsterytor och taket med både solceller och solfångare.

Dyudden låter kanske inte precis som ett drömläge. Men udden, som ligger i Gäddeholm utanför Västerås, visade sig trots sitt namn vara en sanndröm för Maria Linden och Bengt Stridh.


Maria och Bengt i det gemensamma arbetsrummet.

Det var för två år sedan, våren 2005, som de började leta efter en tomt att bygga ett gemensamt hus på. Tillsammans var de säkra på vilka funktioner villan skulle ha, en energisnål villa med ambitionen att ur energisynpunkt kunna vara helt självförsörjande. Willa Nordic och arkitekten Nils Nordqvist hjälpte dem att omsätta planerna till verklighet.

- Varken jag eller Maria hade kunskap om byggandet och det var väldigt skönt att ha en erfaren arkitekt till hjälp. Nils såg lösningar som vi inte hade en tanke på, säger Bengt.


Från köket har man en underbar utsikt över Mälaren. Spisen har placerats ut mot matplatsen så den som lagar mat kan ha kontakt med sina matgäster under arbetets gång. 


Bastun ligger mot norr och därmed mot skogen, men genom att göra ett fönster mot sovrummet kan Maria och Bengt njuta av mälarutsikten även när de bastar.

Bengt arbetade tidigare med framtidens energisystem som ingenjör på ABB Corporate Research och Maria arbetar med forskning och undervisning på Mälardalens högskola. Tillsammans hade de kunskap om hur ett energisystem bäst skulle utformas för att närma sig målet om ett självförsörjande energisystem.

- För att få en energisnål villa är det första man tittar på isoleringen. Vi kunde inte få riktigt så tjocka väggar som vi kanske hade velat. Husleverantören klarade av att leverera en tjocklek på 24 cm och det var ändå mer än vad en normalvägg mätte då vår villa byggdes. Numera har Willa Nordic 24 cm som standard, säger Bengt.

Även grunden är gjuten på ett särskilt sätt för att vara extra energisnål och under den ligger 30 cm isolering. Mellan kantbalk och betongplatta ligger isolering för att på så sätt minska den värme som åtgår till att värma upp betongen i kantbalken. Takets isolering är 45 cm lösull.

Stora fönster i söder

För att ta tillvara solens värme har söderfasaden försetts med stora fönster. Att fasaden dessutom vetter mot Mälaren med en fantastisk utsikt ger ytterligare ett mervärde.

- Vi vill ta tillvara solens strålar på bästa sätt. Nästan alla fönster är därför på söderfasaden. De stora fönstren ger också en närhet till naturen och vi har ett rikt djurliv alldeles inpå husknuten, säger Maria.


Till vänster syns solfångarna och till höger solcellerna. Foto: Bengt Stridh

Paret flyttade in i oktober förra året och de har redan fått känna på vad solen gör för inomhusklimatet under soliga dagar. En eftermiddag när de kom hem var temperaturen 29 grader. En ordentlig solavskärmning står högt på inköpslistan inför sommaren.

Solen genererar dessutom el via solceller och värmer tappvarmvattnen och vatten till golvvärme via solfångare. Än så länge produceras inte mer el än som åtgår till vitvaror och dylikt.

- Vi har tre moduler med solceller som vi räknar ska generera 250 kWh el per år. Det är inte lönt att producera mer än vad man gör av med för inmatningsabbonemanget till nätägaren är idag för kostsamt. Solfångaren mäter 10 kvm och från mitten av april räcker de oftast till för vår varmvattenförbrukning, säger Bengt.


Entréplan rymmer kök, matrum, vardagsrum, badrum, grovkök (teknikrum) och ett gästrum. I hjärtat står braskaminen och levererar varmvatten till golvvärmesystemet.


På övre plan ligger två sovrum, arbetsrum, badrum och bastu.

Energisystem utanför det vanliga 

Vill man vara självförsörjande hamnar energivalet på sol, vind och biobränsle. De funderade på pellets men beslutade sig istället för att installera en vattenmantlad braskamin som förutom att ge värme dessutom utgör en mysfaktor i vardagsrummet.

- Varmvattnet leds till en ackumulatortank som i sin tur försörjer golvvärmesystemet på både neder- och övervåningen. Genom att det hela tiden cirkulerar vatten i systemet blir också klimatet behagligt när vi eldar eftersom merparten av braskaminens värme går till att värma varmvatten, säger Maria.

En elpatron i ackumulatortanken ombesörjer energiproduktionen under vintern när det inte eldas i braskaminen och då solenergin inte räcker till.

- Jag uppskattar att vi kommer att köpa 14 500 kWh el. Det är en siffra som minskar om vi eldar mer. Vi skulle behöva en vindsnurra för att kunna producera hushållsel under vintern. Men än är det bara på planeringsstadiet, säger Bengt.

Energisystemet har tre cirkulationspumpar, en för golvvärmesystemet, en för braskaminen och en för solfångarna. Huset ligger utanför detaljplanerat område och de har egen brunn och sluten avloppstank. De ligger dessutom sist på elnätet och Bengt och Maria har kallt räknat med elavbrott.

- Om det skulle uppstå elavbrott har vi ett reservaggregat bestående av ett batteri som då kommer att driva cirkulationspumpen för den vattenmantlade braskaminen och den för golvvärmen på nedre botten, säger Bengt.


Grovköket blev snabbt omdöpt till teknikrum.


Datanätverkets kopplingscentral.


Digitaliserad klimatmätare.

Ventilationen är ett så kallat FTX-system där 80 procent av frånluftens energi tas tillvara för att värma tilluften via en värmeväxlare.

- Styrd frånluft och tilluft gör att inomhusluften alltid är fräsch och det är bra inte minst för allergiker.

Ackumulatortanken rymmer 750 liter och den står tillsammans med reservaggregatet, vattenreningen och datacentralen plus all annan teknik i grovköket. Ett rum som snabbt döptes om av byggarbetarna till teknikrummet.

- Allt blir mer och mer digitaliserat och när vi byggde huset passade vi på att dra ett datanätverk. Vi hade ingen bredbandsuppkoppling när vi flyttade in men nu har vi ADSL och då vi har uttag i nästan varje rum så kan vi koppla upp oss var vi vill.

Hittat hem

De har ännu inte riktigt kommit i ordning. Alla flyttlådor är inte uppackade och möbelvalet är inte heller riktigt klart. Tavlor är utvalda men inte upphängda utan de står lutade mot väggarna. Men det råder inte några tvivel om att Bengt och Maria har hittat hem.

- Nu när vi bor så här kan jag inte förstå varför vi bodde inne i stan innan, säger Bengt och får medhåll av Maria.

Du kan få ekonomiska bidrag!

Du kan få bidrag med upp till 7500 kr för solvärme,

Bidrag för solvärme

Bengt och Maria fick 7 500 kr i bidrag för sitt solfångarsystem. 

Du kan även få bidrag med upp till 15 000 kr för biobränsleanordningar i nybyggda småhus, åtgärder gjorda mellan 1 januari 2006 och 31 december 2008 se:

Information om stöd till biobränsleanordningar i nybyggda småhus

Bengt och Maria har ansökt men ännu inte fått svar. 

Köpinformation:

Husleverantör, www.willanordic.se
Byggföretag, Bohmans Villa Bygg AB
Braskamin och reservströmsaggregat, www.nordic-trabygg.se
Solfångare och ackumulatortank med elpatron, www.solentek.se
Ventilation, www.rec-indovent.se
Växelriktare, www.solpanel.se

 Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 maj 2007
 
Mer om Förnybar energi
Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Så funkar lågenergihusen!

Förnybar energi Passivhus, nollenergihus, plusenergihus. Vad är egentligen vad? Och hur mycket energi sparar egentligen dessa miljövänliga nybyggen? Vår skribent och...

Johans 4 eko-val ViV nr 2/2011

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Laila är egen elleverantör

Förnybar energi Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt hushåll och det allmänna elnätet.

Ledare: Smarta värmeval är hett!

Förnybar energi En dag i somras åkte vi fram till ett av vindkraftverken som ligger nära sommarstället i Västerbotten.

Egenproducerad energi - så funkar det

Förnybar energi Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser och rejäla subventioner börjar allt fler att snegla på möjligheten att bli självförsörjande.

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att...

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.