Annons
På sommaren står solen för all uppvärmning av  varmvatten och till exempel en pool.
På sommaren står solen för all uppvärmning av varmvatten och till exempel en pool. Foto: Svensk Solenergi

Skaffa solfångare - så funkar det

Förnybar energi

Solenergi är förnybart och klimatsmart – dessutom är den gratis när anläggningen väl är betald. Så här fungerar solfångare.

Annons

När behövs det?
– När du föredrar förnybar energi som är gratis och inte ger några utsläpp som skadar vare sig miljö eller klimat.

– När du vill minska dina energikostnader och plocka bort en del av behovet av köpt energi. Solvärme fungerar mycket bra i kombination med en ved- eller pelletspanna. På vintern eldar du, på sommarhalvåret står solen för all uppvärmning och varmvatten.

– Har du en utomhuspool kan solfångarna dessutom stå för all uppvärmning – helt utan driftkostnad!

– Solvärmen kan också komplettera en värmepump. Du minskar behovet av köpt el och sparar drifttimmar, och värmepumpen får troligen längre livslängd. Borrhål eller jordslinga kan återhämta sig bättre - eller återladdas med solvärme.

Hur gör man?
Har du direktel kan solfångarna kopplas ihop direkt med varmvattenberedaren och värma varmvattnet (tappvarmvattensystem). Bäst är att passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare.

Har du vattenburen värme kan solfångaren kopplas ihop med en ackumulatortank och husets vattenburna värmesystem och ge tappvarmvatten och värme till huset under vår och höst (kombisystem).

Kolla om din kommun kräver bygglov för solfångarna. Ofta räcker det att du ringer till Stadsbyggnadskontoret för att få veta om du behöver söka bygglov. I de flesta kommuner behövs det inte.

Fundera sedan på solfångarnas placering. Bäst är att söderorientera dem (sydost – sydvästläge) och med en taklutning mellan 25-65 grader. I allmänhet är det bättre med en brantare lutning, särskilt om du väljer vakuumrörsolfångare. Rådgör alltid med leverantören eller installatören var du bäst placerar solfångarna.

Vem kan hjälpa till?
Vänd dig till en etablerad solvärmeinstallatör. Se föreningen Svensk Solenergis hemsida: www.svensksolenergi.se
Sök under rubriken Medlemsföretag. Där hittar du även medlemsföretagens återförsäljare över hela Sverige.

Vad kostar det?
Ett solvärmesystem kostar en slant att installera, men är ändå lönsamt vare sig du använder el eller biobränsle. Återbetalningstiden ligger enligt Svensk Solenergi på mellan 5-10 år, beroende på förutsättningarna och alternativpriset på värmen. När anläggningen väl är betald är solvärmen gratis – och oändlig.

Svensk Solenergi har räknat fram att solvärmen kan spara mer än den ger. Exempel: du använder 2 000 kWh för varmvatten under sommarhalvåret och har en oljepanna med en verkningsgrad på 50 procent. Med en solvärmeanläggning får du 2 000 kWh varmvatten, men sparar 4 000 kWh (400 liter olja) eftersom oljepannan endast arbetar med cirka 50 procents verkningsgrad under låglasteldning.

För att både värma vatten och bidra till uppvärmning behövs cirka tio kvadratmeter solfångare. Till endast varmvatten behöver du 5-6 kvadratmeter.

Annons

Beroende på typ och storlek av system ligger priset för solfångare och varmvattenberedare på mellan 35 000 - 50 000 kronor. Solfångare (10 kvm) och en ackumulatortank på 500 liter kostar 50 000 - 80 000 kronor (beroende på solfångarnas montering och hur ackumulatortanken ansluts till det befintliga värmesystemet).

Tidigare har man kunnat få statligt stöd för att installera solfångare. Regeringen har nu tagit bort detta. Däremot kan du söka rot-avdrag för installation av solvärmeanläggningar.

Vad kan gå fel?
Håll dig till beprövad och testad teknik, det fungerar oftast bäst. Läs mer på: www.svensksolenergi.se och se på www.sp.se (sök på solfångare) vilka solfångare som är testade och godkända.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 mars 2012

0 Kommentarer

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

1

Energisnålt och vackert

För Bengt och Maria var villans funktioner viktiga, de ville ha en energisnål villa, helst självförsörjande. Det och att den skulle ha ett naturnära...

0

Boktips från ViV nr 2/2007

Vintern gräver djupa hål i plånboken för villaägaren. Här får du tips på lönande läsning för dig som vill förkovra dig i hur du spar energi och därmed...

3

Vindkraftverk - så funkar det att bli delägare

Vill du ha miljömärkt el och stabilare elpris kan ett andelsägande i ett vindkraftverk vara en lösning. Det kan bli en lönsam investering.

0

Smarta miljöval - Johans 5 eko-val nr 10 2011

Spara på miljön och plånboken. Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-­favoriter!

0

Alternativ energi - Mitt hus ska bli självförsörjande

Torbjörn Granlund i Orsa bygger själv sitt drömhus. Det ska bli helt beroende av naturliga energikällor. Möt mannen som lever ett med naturen.

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Genom miljösmarta val bidrar du till att motverka trenden med allt varmare medeltemperatur i världen. Här är Johans tre enkla val.

1

Laila är egen elleverantör

Villaägaren Laila Nilsson bestämde sig för att göra en insats för miljön – och investerade i solceller. Nu levererar hon egen förnybar el till sitt...

2

Egenproducerad energi - så funkar det

Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk vinst. Men det är alltid en vinst för miljön. Sol eller vind är möjligheterna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons