Skaffa solfångare – så funkar det

Solenergi är förnybart och klimatsmart – dessutom är den gratis när anläggningen väl är betald. Så här fungerar solfångare.


När behövs det?
– När du föredrar förnybar energi som är gratis och inte ger några utsläpp som skadar vare sig miljö eller klimat.

– När du vill minska dina energikostnader och plocka bort en del av behovet av köpt energi. Solvärme fungerar mycket bra i kombination med en ved- eller pelletspanna. På vintern eldar du, på sommarhalvåret står solen för all uppvärmning och varmvatten.

– Har du en utomhuspool kan solfångarna dessutom stå för all uppvärmning – helt utan driftkostnad!

– Solvärmen kan också komplettera en värmepump. Du minskar behovet av köpt el och sparar drifttimmar, och värmepumpen får troligen längre livslängd. Borrhål eller jordslinga kan återhämta sig bättre – eller återladdas med solvärme.

Hur gör man?
Har du direktel kan solfångarna kopplas ihop direkt med varmvattenberedaren och värma varmvattnet (tappvarmvattensystem). Bäst är att passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare.

Har du vattenburen värme kan solfångaren kopplas ihop med en ackumulatortank och husets vattenburna värmesystem och ge tappvarmvatten och värme till huset under vår och höst (kombisystem).

Kolla om din kommun kräver bygglov för solfångarna. Ofta räcker det att du ringer till Stadsbyggnadskontoret för att få veta om du behöver söka bygglov. I de flesta kommuner behövs det inte.

Fundera sedan på solfångarnas placering. Bäst är att söderorientera dem (sydost – sydvästläge) och med en taklutning mellan 25-65 grader. I allmänhet är det bättre med en brantare lutning, särskilt om du väljer vakuumrörsolfångare. Rådgör alltid med leverantören eller installatören var du bäst placerar solfångarna.

Vem kan hjälpa till?
Vänd dig till en etablerad solvärmeinstallatör. Se föreningen Svensk Solenergis hemsida: www.svensksolenergi.se
Sök under rubriken Medlemsföretag. Där hittar du även medlemsföretagens återförsäljare över hela Sverige.

Vad kostar det?
Ett solvärmesystem kostar en slant att installera, men är ändå lönsamt vare sig du använder el eller biobränsle. Återbetalningstiden ligger enligt Svensk Solenergi på mellan 5-10 år, beroende på förutsättningarna och alternativpriset på värmen. När anläggningen väl är betald är solvärmen gratis – och oändlig.

Svensk Solenergi har räknat fram att solvärmen kan spara mer än den ger. Exempel: du använder 2 000 kWh för varmvatten under sommarhalvåret och har en oljepanna med en verkningsgrad på 50 procent. Med en solvärmeanläggning får du 2 000 kWh varmvatten, men sparar 4 000 kWh (400 liter olja) eftersom oljepannan endast arbetar med cirka 50 procents verkningsgrad under låglasteldning.

För att både värma vatten och bidra till uppvärmning behövs cirka tio kvadratmeter solfångare. Till endast varmvatten behöver du 5-6 kvadratmeter.

Beroende på typ och storlek av system ligger priset för solfångare och varmvattenberedare på mellan 35 000 – 50 000 kronor. Solfångare (10 kvm) och en ackumulatortank på 500 liter kostar 50 000 – 80 000 kronor (beroende på solfångarnas montering och hur ackumulatortanken ansluts till det befintliga värmesystemet).

Tidigare har man kunnat få statligt stöd för att installera solfångare. Regeringen har nu tagit bort detta. Däremot kan du söka rot-avdrag för installation av solvärmeanläggningar.

Vad kan gå fel?
Håll dig till beprövad och testad teknik, det fungerar oftast bäst. Läs mer på: www.svensksolenergi.se och se på www.sp.se (sök på solfångare) vilka solfångare som är testade och godkända.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar