Annons
På sommaren står solen för all uppvärmning av  varmvatten och till exempel en pool.
På sommaren står solen för all uppvärmning av varmvatten och till exempel en pool. Foto: Svensk Solenergi

Skaffa solfångare - så funkar det

Förnybar energi

Solenergi är förnybart och klimatsmart – dessutom är den gratis när anläggningen väl är betald. Så här fungerar solfångare.

Annons

När behövs det?
– När du föredrar förnybar energi som är gratis och inte ger några utsläpp som skadar vare sig miljö eller klimat.

– När du vill minska dina energikostnader och plocka bort en del av behovet av köpt energi. Solvärme fungerar mycket bra i kombination med en ved- eller pelletspanna. På vintern eldar du, på sommarhalvåret står solen för all uppvärmning och varmvatten.

– Har du en utomhuspool kan solfångarna dessutom stå för all uppvärmning – helt utan driftkostnad!

– Solvärmen kan också komplettera en värmepump. Du minskar behovet av köpt el och sparar drifttimmar, och värmepumpen får troligen längre livslängd. Borrhål eller jordslinga kan återhämta sig bättre - eller återladdas med solvärme.

Hur gör man?
Har du direktel kan solfångarna kopplas ihop direkt med varmvattenberedaren och värma varmvattnet (tappvarmvattensystem). Bäst är att passa på om du ändå ska byta varmvattenberedare.

Har du vattenburen värme kan solfångaren kopplas ihop med en ackumulatortank och husets vattenburna värmesystem och ge tappvarmvatten och värme till huset under vår och höst (kombisystem).

Kolla om din kommun kräver bygglov för solfångarna. Ofta räcker det att du ringer till Stadsbyggnadskontoret för att få veta om du behöver söka bygglov. I de flesta kommuner behövs det inte.

Fundera sedan på solfångarnas placering. Bäst är att söderorientera dem (sydost – sydvästläge) och med en taklutning mellan 25-65 grader. I allmänhet är det bättre med en brantare lutning, särskilt om du väljer vakuumrörsolfångare. Rådgör alltid med leverantören eller installatören var du bäst placerar solfångarna.

Vem kan hjälpa till?
Vänd dig till en etablerad solvärmeinstallatör. Se föreningen Svensk Solenergis hemsida: www.svensksolenergi.se
Sök under rubriken Medlemsföretag. Där hittar du även medlemsföretagens återförsäljare över hela Sverige.

Vad kostar det?
Ett solvärmesystem kostar en slant att installera, men är ändå lönsamt vare sig du använder el eller biobränsle. Återbetalningstiden ligger enligt Svensk Solenergi på mellan 5-10 år, beroende på förutsättningarna och alternativpriset på värmen. När anläggningen väl är betald är solvärmen gratis – och oändlig.

Svensk Solenergi har räknat fram att solvärmen kan spara mer än den ger. Exempel: du använder 2 000 kWh för varmvatten under sommarhalvåret och har en oljepanna med en verkningsgrad på 50 procent. Med en solvärmeanläggning får du 2 000 kWh varmvatten, men sparar 4 000 kWh (400 liter olja) eftersom oljepannan endast arbetar med cirka 50 procents verkningsgrad under låglasteldning.

För att både värma vatten och bidra till uppvärmning behövs cirka tio kvadratmeter solfångare. Till endast varmvatten behöver du 5-6 kvadratmeter.

Annons

Beroende på typ och storlek av system ligger priset för solfångare och varmvattenberedare på mellan 35 000 - 50 000 kronor. Solfångare (10 kvm) och en ackumulatortank på 500 liter kostar 50 000 - 80 000 kronor (beroende på solfångarnas montering och hur ackumulatortanken ansluts till det befintliga värmesystemet).

Tidigare har man kunnat få statligt stöd för att installera solfångare. Regeringen har nu tagit bort detta. Däremot kan du söka rot-avdrag för installation av solvärmeanläggningar.

Vad kan gå fel?
Håll dig till beprövad och testad teknik, det fungerar oftast bäst. Läs mer på: www.svensksolenergi.se och se på www.sp.se (sök på solfångare) vilka solfångare som är testade och godkända.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. mars 2012
 
Annons
Mer om Förnybar energi
Annons i samarbete med Eon

Just nu gynnsamt läge att investera i solceller

Förnybar energi Har du funderat på att investera i solceller? Med ROT-avdrag, statliga stöd och möjlighet till försäljning av överflödig el är läget just nu fördelaktigt.

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

El från grannen – ett smart alternativ

Förnybar energi För att säkra framtiden för vår miljö och våra barn behöver vi satsa mer på klimatsmart energi.

Bidrag för solceller

Förnybar energi Nu kan du söka bidrag för solceller.

Låt dina idéer förändra världen!

Förnybar energi Delta i OECDs tävling Miljöinnovation.

Miljönytt: Hårt tryck på solcellsbidrag

Förnybar energi Pengarna till solcellsstödet räcker inte till alla. Nu fördelas bidraget länsvis.

Gratis el till villaägare?

Förnybar energi Sol vind och vatten… snart är det inte bara tekniknördarna som satsar på förnyelsebara energikällor för det egna hemmet. I takt med stigande elpriser...

Klimatvillan som lagrar solenergi

Förnybar energi Sommarens solenergi fångas på taket, magasineras i marken och återvinns av en värmepump under vintern. Villa Gustafson rymmer en unik lösning för att sänka energiutgifterna och minska klimatpåverkan.

Johans 4 eko-val

Förnybar energi Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

Energialternativ för gör-det-självaren

Förnybar energi Att tillverka sin egen elektricitet är inte så komplicerat som man kanske först tror. Det är ganska enkelt att bli sin alldeles egen energiproducent...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons