Annons
Dennis Hellberg är golvvärmeinstallatör och driver Hellbergs-vvs.
Dennis Hellberg är golvvärmeinstallatör och driver Hellbergs-vvs.

Tio frågor till en installatör

Fjärrvärme

Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Annons

Hur varmt vatten kan man köra i rören?

- Det ska hålla för 90 grader, men det är inget man använder.

Vilka temperaturer gäller?

- Det beror på vilket ytskikt som ligger på golvet. Ett parkettgolv har en maxtemperatur, ett annat material har en annan. Men vi har en temperaturspärr på givaren. Om den överstiger 40 grader, då stängen shunten, som är en blandningsventil kan man säga, tills temperaturen sjunker. Det fungerar som en termostat.

Om det finns risk att vattnet kan frysa i slingorna, vad gör jag då?

- Då fyller du med 30 procent glykol. Det är ungefär som i en bil. Däremot tål inte vissa pumpar glykol. Så om det finns en risk att det kan frysa bör man inte använda en sådan pump.

Vilken dimension skall det vara på rören?

- Dimensionen varierar mellan 12 och 20 millimeter. Det vanligaste är att man använder 17 millimeter till bottenplattor i villor.

Hur gör jag om jag har ett oisolerat källargolv?

- Om det är ett betonggolv får man bila upp golvet för att kunna lägga isolering och sedan slingorna. Om man inte vill bygga för mycket på höjden, som ju det kan innebära, och inte vill bila upp så får man ta att det blir värmeförluster. Det finns förskårade frigolitskivor, men de tar en del på höjden i rummet.


Annons

Annons

 

Kan jag ha hur långa slingor som helst?

- Nej, det går inte. Ju klenare dimension desto kortar slinga kan du använda. Det beror både på tryckfall och att det blir värmeförluster. För varje meter försvinner lite värme. Därför lägger man exempelvis slingan så att den när vattnet är som varmast så går den slingan där det är som mest kallras. Man börjar alltså oftast att lägga utmed ytterväggarna och sedan går man inåt, eftersom det är mest kallras vid ytterväggen.

Den vanligaste dimensionen, 17 millimeter, kan du lägga i max 90 meter slinga.

Hur gör jag om jag vill ha golvvärme i enbart enstaka rum, exempelvis toaletten?

- Det är väldigt vanligt. Det som man måste tänka på är att ha en shunt, blandningsventilen, för du kan inte köra ut radiatorvattnet i golvvet. Det tål inte golvet. Vattnet i vanliga radiatorer håller kring 50 grader. Om du har 50 grader i golvvärme under ett parkettgolv då torkar det isär. Skulle du ha det under ett klinkergolv spricker fogarna. Shunten blandar radiatorvattnet med kallare vatten till rätt temperatur.

Kan jag lägga golvvärme under trägolv eller parkett?

- Ja, det går bra. Men man måste tänka sig för om man lägger tjocka plank eftersom trä isolerar. Men vanlig parkett är inga problem.

Om jag lägger in golvvärme i badrummet, kan jag återanvända golvet?

- Lägger du in golvvärme och har varit tvungen att ta upp ett gammalt golv är det tveksamt. Jag har svårt att se att man ska kunna ta upp ett klinkergolv så att det är helt. Däremot är det inga problem om du har ett klickgolv i exempelvis vardagsrummet. Det går ju lätt att ta upp och sedan lägga dit igen.

Hur tjockt bör det vara isolerat under?

- Det beror på om du bygger nytt eller renoverar. Vid nyproduktion är det 30 centimeter som gäller, det är energikravet som kom i januari 2010. När du renoverar blir det lite som det blir. Man får räkna med en kompromiss, det går ju inte att höja golvet för mycket.

3 januari 2011

0 Kommentarer

2

Allt om golvvärme

Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så...

6

Sopsortera julen!

Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

4

Återvinn julgranen?

När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

0

Driftkostnad olika beroende på kommun

Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

1

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

0

Golven som värmer

Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

0

Med golvvärme under tiljorna

Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

1

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

0

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons