Annons

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme

Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Annons

Golvvärme ger en behaglig värme och gör det lättare att möblera, eftersom det inte finns några radiatorer på väggarna. Foto: Uponor

Anders Odell

Lars Andrén

Golvvärmen ger en tydlig känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet än med radiatorer. Samtidigt blir det lite enklare att möblera, eftersom det inte är några radiatorer på väggarna.

- Det höjer komfortkänslan, säger Anders Odell, projektledare på energimyndighetens testlaboratorium.

Golvvärme finns i flera olika typer av system: luftburen, elslingor eller vattenburen. Anders Odell rekommenderar att installera vattenburen golvvärme om du har ett värmepumpanslutet system.

- Det är mest energieffektivt. Värmepumparna är anpassade till att arbeta med låga temperaturer. Jämfört med vanliga radiatorer är det betydligt lägre gradantal i golvvärmeslingorna.

Isolera noga

Vilket system man än väljer finns det en sak som är mycket viktig att tänka på: isolering av bottenbjälklaget. Normerna vid nybyggnation säger 30 centimeter mellan plattan och golvvärmen.

- Slarva inte med isoleringen. Den är superviktig. Annars blir golvvärmen en värmetjuv och något som tar onödig värme, säger Lars Andrén, energiexpert som driver företaget DrivKraft.

Han är till och med lite tveksam till golvvärme i annat än nyproduktion.

- Det blir i allmänhet en stor investeringskostnad i befintliga golvkonstruktioner och dessutom svårt att få en fullgod isolering, eftersom huset inte är skapat för det. Var ytterst noga om du ska installera golvvärme i befintliga hus. Säkerställ att isoleringen blir fullgod och att det inte finns några förrädiska köldbryggor i konstruktionen och att fönstren har tillräckligt bra prestanda så att golvdrag kan undvikas. Och se till att investeringskostnaden hålls på en rimlig nivå, uppmanar Andrén.

Anders Odell är inte lika tveksam, men tycker att det är viktigt att anlita en kompetent fackman om man installerar golvvärme i ett benfintligt hus.

- Det är inte lätt att ha koll på bjälklagsisoleringen. Man riskerar en fuktvandring i bjälklaget som kan leda till fuktskador. Om det inte är välisolerat. En kunnig fackman behöver göra en analys för förutsättningarna för just det huset där golvvärme ska installeras.

Men det finns fler saker att tänka på. Valet av golvmaterial blir viktigare om du väljer golvvärme än om värmen kommer från genom en radiator på väggen. Det är skillnad i värmeöverföring mellan olika golvmaterial.

- Parkett släpper inte igenom värmen lika effektivt som exempelvis klinker, säger Anders Odell.

Annons

Se över fönsterisoleringen

Det är dessutom viktigt med välisolerade fönster, annars finns risk för så kallat kallras. Kallras uppstår när den varma luften kyls av vid den kalla fönsterrutan. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft faller den när mot golvet, och kan orsaka drag. Därför kan man uppleva kallras om man inte har välisolerade fönster.

Det är därför man sätter radiatorer under fönstren, då värms den kalla luften upp.

- Det kan innebära att man behöver byta fönster när man installerar golvvärme i ett befintligt hus och det kan bli en dyr investering.

Vid nybyggnation är det inte risken stor. Då installerar man högeffektiva fönster från början.

Fördel jämfört med radiatorer

- Golvvärme höjer komfortkänslan och ger en tydligare känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet.

- Vattenburet system är mer flexibelt att använda olika värmekällor, golvvärme är särskilt effektivt om man ansluter värmepump.

- Man kan sänka inomhustemperaturen och därmed minska energikostnaden och klimatpåverkan.

Nackdelar jämfört med radiatorer

- Man får räkna med att investeringskostnaden blir högre.

- Tröghet i systemet vid plötsliga temperaturförändringar. Långsammare omställning av temperaturen.

- Risk för fuktskador om det inte är rätt installerat. Golvvärme kan orsaka fuktvandring och därmed skador. Fukten vandrar från den kalla marken till väggen i husets insida. Viktigt att anlita fackman som undersöker riskerna i just ditt hus. Om grunden är väl isolerad under plattan minskar risken.

Att tänka på:

- Fråga tillverkaren/installatören om golvvärmens livslängd innan du bestämmer dig.

- Ta reda på om det är enkelt att reparera och vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder.

- Husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset.

- Sänk inomhustemperaturen. 18 grader kan räcka om du har 20 i vanliga fall.

- Reglersystemet ska vara väl injusterat, med tanke på att golvvärme är ett trögt system. Det behöver vara intrimmat för att parera skiftningar i utomhustemperaturen.

- Undvik att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong.

- Extra rutor eller nya fönster minskar risken för kallras.

- Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.

Källa: Statens Energimyndighet, Konsumentverket, Boverket och Formas.

27 januari 2011

0 Kommentarer

2

Allt om golvvärme

Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så...

6

Sopsortera julen!

Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

4

Återvinn julgranen?

När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

0

Driftkostnad olika beroende på kommun

Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

1

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

0

Golven som värmer

Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

0

Med golvvärme under tiljorna

Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

1

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

0

Tio frågor till en installatör

Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons