Annons

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme

Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Annons

Golvvärme ger en behaglig värme och gör det lättare att möblera, eftersom det inte finns några radiatorer på väggarna. Foto: Uponor

Anders Odell

Lars Andrén

Golvvärmen ger en tydlig känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet än med radiatorer. Samtidigt blir det lite enklare att möblera, eftersom det inte är några radiatorer på väggarna.

- Det höjer komfortkänslan, säger Anders Odell, projektledare på energimyndighetens testlaboratorium.

Golvvärme finns i flera olika typer av system: luftburen, elslingor eller vattenburen. Anders Odell rekommenderar att installera vattenburen golvvärme om du har ett värmepumpanslutet system.

- Det är mest energieffektivt. Värmepumparna är anpassade till att arbeta med låga temperaturer. Jämfört med vanliga radiatorer är det betydligt lägre gradantal i golvvärmeslingorna.

Isolera noga

Vilket system man än väljer finns det en sak som är mycket viktig att tänka på: isolering av bottenbjälklaget. Normerna vid nybyggnation säger 30 centimeter mellan plattan och golvvärmen.

- Slarva inte med isoleringen. Den är superviktig. Annars blir golvvärmen en värmetjuv och något som tar onödig värme, säger Lars Andrén, energiexpert som driver företaget DrivKraft.

Han är till och med lite tveksam till golvvärme i annat än nyproduktion.

- Det blir i allmänhet en stor investeringskostnad i befintliga golvkonstruktioner och dessutom svårt att få en fullgod isolering, eftersom huset inte är skapat för det. Var ytterst noga om du ska installera golvvärme i befintliga hus. Säkerställ att isoleringen blir fullgod och att det inte finns några förrädiska köldbryggor i konstruktionen och att fönstren har tillräckligt bra prestanda så att golvdrag kan undvikas. Och se till att investeringskostnaden hålls på en rimlig nivå, uppmanar Andrén.

Anders Odell är inte lika tveksam, men tycker att det är viktigt att anlita en kompetent fackman om man installerar golvvärme i ett benfintligt hus.

- Det är inte lätt att ha koll på bjälklagsisoleringen. Man riskerar en fuktvandring i bjälklaget som kan leda till fuktskador. Om det inte är välisolerat. En kunnig fackman behöver göra en analys för förutsättningarna för just det huset där golvvärme ska installeras.

Men det finns fler saker att tänka på. Valet av golvmaterial blir viktigare om du väljer golvvärme än om värmen kommer från genom en radiator på väggen. Det är skillnad i värmeöverföring mellan olika golvmaterial.

- Parkett släpper inte igenom värmen lika effektivt som exempelvis klinker, säger Anders Odell.

Annons

Se över fönsterisoleringen

Det är dessutom viktigt med välisolerade fönster, annars finns risk för så kallat kallras. Kallras uppstår när den varma luften kyls av vid den kalla fönsterrutan. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft faller den när mot golvet, och kan orsaka drag. Därför kan man uppleva kallras om man inte har välisolerade fönster.

Det är därför man sätter radiatorer under fönstren, då värms den kalla luften upp.

- Det kan innebära att man behöver byta fönster när man installerar golvvärme i ett befintligt hus och det kan bli en dyr investering.

Vid nybyggnation är det inte risken stor. Då installerar man högeffektiva fönster från början.

Fördel jämfört med radiatorer

- Golvvärme höjer komfortkänslan och ger en tydligare känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet.

- Vattenburet system är mer flexibelt att använda olika värmekällor, golvvärme är särskilt effektivt om man ansluter värmepump.

- Man kan sänka inomhustemperaturen och därmed minska energikostnaden och klimatpåverkan.

Nackdelar jämfört med radiatorer

- Man får räkna med att investeringskostnaden blir högre.

- Tröghet i systemet vid plötsliga temperaturförändringar. Långsammare omställning av temperaturen.

- Risk för fuktskador om det inte är rätt installerat. Golvvärme kan orsaka fuktvandring och därmed skador. Fukten vandrar från den kalla marken till väggen i husets insida. Viktigt att anlita fackman som undersöker riskerna i just ditt hus. Om grunden är väl isolerad under plattan minskar risken.

Att tänka på:

- Fråga tillverkaren/installatören om golvvärmens livslängd innan du bestämmer dig.

- Ta reda på om det är enkelt att reparera och vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder.

- Husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset.

- Sänk inomhustemperaturen. 18 grader kan räcka om du har 20 i vanliga fall.

- Reglersystemet ska vara väl injusterat, med tanke på att golvvärme är ett trögt system. Det behöver vara intrimmat för att parera skiftningar i utomhustemperaturen.

- Undvik att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong.

- Extra rutor eller nya fönster minskar risken för kallras.

- Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.

Källa: Statens Energimyndighet, Konsumentverket, Boverket och Formas.

27. januari 2011
 
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och hunnit upptäcka för- och nackdelar.

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons