Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme

Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.


Golvvärme ger en behaglig värme och gör det lättare att möblera, eftersom det inte finns några radiatorer på väggarna. Foto: Uponor

Anders Odell

Lars Andrén

Golvvärmen ger en tydlig känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet än med radiatorer. Samtidigt blir det lite enklare att möblera, eftersom det inte är några radiatorer på väggarna.

- Det höjer komfortkänslan, säger Anders Odell, projektledare på energimyndighetens testlaboratorium.

Golvvärme finns i flera olika typer av system: luftburen, elslingor eller vattenburen. Anders Odell rekommenderar att installera vattenburen golvvärme om du har ett värmepumpanslutet system.

- Det är mest energieffektivt. Värmepumparna är anpassade till att arbeta med låga temperaturer. Jämfört med vanliga radiatorer är det betydligt lägre gradantal i golvvärmeslingorna.

Isolera noga

Vilket system man än väljer finns det en sak som är mycket viktig att tänka på: isolering av bottenbjälklaget. Normerna vid nybyggnation säger 30 centimeter mellan plattan och golvvärmen.

- Slarva inte med isoleringen. Den är superviktig. Annars blir golvvärmen en värmetjuv och något som tar onödig värme, säger Lars Andrén, energiexpert som driver företaget DrivKraft.

Han är till och med lite tveksam till golvvärme i annat än nyproduktion.

- Det blir i allmänhet en stor investeringskostnad i befintliga golvkonstruktioner och dessutom svårt att få en fullgod isolering, eftersom huset inte är skapat för det. Var ytterst noga om du ska installera golvvärme i befintliga hus. Säkerställ att isoleringen blir fullgod och att det inte finns några förrädiska köldbryggor i konstruktionen och att fönstren har tillräckligt bra prestanda så att golvdrag kan undvikas. Och se till att investeringskostnaden hålls på en rimlig nivå, uppmanar Andrén.

Anders Odell är inte lika tveksam, men tycker att det är viktigt att anlita en kompetent fackman om man installerar golvvärme i ett benfintligt hus.

- Det är inte lätt att ha koll på bjälklagsisoleringen. Man riskerar en fuktvandring i bjälklaget som kan leda till fuktskador. Om det inte är välisolerat. En kunnig fackman behöver göra en analys för förutsättningarna för just det huset där golvvärme ska installeras.

Men det finns fler saker att tänka på. Valet av golvmaterial blir viktigare om du väljer golvvärme än om värmen kommer från genom en radiator på väggen. Det är skillnad i värmeöverföring mellan olika golvmaterial.

- Parkett släpper inte igenom värmen lika effektivt som exempelvis klinker, säger Anders Odell.

Se över fönsterisoleringen

Det är dessutom viktigt med välisolerade fönster, annars finns risk för så kallat kallras. Kallras uppstår när den varma luften kyls av vid den kalla fönsterrutan. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft faller den när mot golvet, och kan orsaka drag. Därför kan man uppleva kallras om man inte har välisolerade fönster.

Det är därför man sätter radiatorer under fönstren, då värms den kalla luften upp.

- Det kan innebära att man behöver byta fönster när man installerar golvvärme i ett befintligt hus och det kan bli en dyr investering.

Vid nybyggnation är det inte risken stor. Då installerar man högeffektiva fönster från början.

Fördel jämfört med radiatorer

- Golvvärme höjer komfortkänslan och ger en tydligare känsla av värme. Därför kan man hålla något lägre temperatur i rummet.

- Vattenburet system är mer flexibelt att använda olika värmekällor, golvvärme är särskilt effektivt om man ansluter värmepump.

- Man kan sänka inomhustemperaturen och därmed minska energikostnaden och klimatpåverkan.

Nackdelar jämfört med radiatorer

- Man får räkna med att investeringskostnaden blir högre.

- Tröghet i systemet vid plötsliga temperaturförändringar. Långsammare omställning av temperaturen.

- Risk för fuktskador om det inte är rätt installerat. Golvvärme kan orsaka fuktvandring och därmed skador. Fukten vandrar från den kalla marken till väggen i husets insida. Viktigt att anlita fackman som undersöker riskerna i just ditt hus. Om grunden är väl isolerad under plattan minskar risken.

Att tänka på:

- Fråga tillverkaren/installatören om golvvärmens livslängd innan du bestämmer dig.

- Ta reda på om det är enkelt att reparera och vilka skador som kan uppstå om golvvärmen går sönder.

- Husgrunden ska vara väl isolerad mot marken under huset.

- Sänk inomhustemperaturen. 18 grader kan räcka om du har 20 i vanliga fall.

- Reglersystemet ska vara väl injusterat, med tanke på att golvvärme är ett trögt system. Det behöver vara intrimmat för att parera skiftningar i utomhustemperaturen.

- Undvik att använda golvvärmen när det inte är uppvärmningssäsong.

- Extra rutor eller nya fönster minskar risken för kallras.

- Välj golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften.

Källa: Statens Energimyndighet, Konsumentverket, Boverket och Formas.

27 januari 2011
 
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och hunnit upptäcka för- och nackdelar.

Tio frågor till en installatör

Fjärrvärme Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.