Annons
Fjärrvärme kostar olika mycket beroende på vilken kommun du bor i.
Fjärrvärme kostar olika mycket beroende på vilken kommun du bor i. Foto: André Maslennikov /Scanpix

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme

Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om fjärrvärme och solfångare!

Annons

Fjärrvärme

Så fungerar det: Vatten värms i en fjärrvärmecentral och distribueras via nedgrävda ledningar till många hus.

Passar dig som: Har ont om plats och vill ha ett enkelt system.

Förutsättning: Huset måste kunna anslutas till ett gemensamt fjärrvärmenät med fjärrvärmecentral.

Investeringskostnad: Olika mycket beroende på kommun. Priset på värmen kan också variera.

+ Vanligen billigare än olja och el. Ur miljö- och samhällsaspekt bra - fjärrvärmeverken använder ofta förnybart bränsle. Spillvärme från industri och avloppsvatten kan också användas. Bekvämt - du slipper sota, elda och fylla på bränsle. Tar liten plats.

- Har medelhög miljöpåverkan. Olika energibolag har olika upplägg och priset kan variera mycket. Du kan inte välja leverantör. 

Energirådgivarens kommentar:

I exempelvis Göteborg kan man antingen köpa loss hela anläggningen. Då kostar det ungefär lika mycket som bergvärme och kilowattpriset blir ungefär detsamma. Eller så hyr man anläggningen, vilket är billigare, men får å andra sidan ett dyrare kilowattpris. Se upp med förändringar i hus med självdrag som tidigare eldats med olja, ved eller pellets.

Annons

Solfångare

 

Så fungerar det: Solenergi överförs till ackumulatortank eller varmvattenberedare.

Passar dig som: Värnarar miljön och vill minska elberoendet.

Förutsättning: Helst sydost-sydvästläge, optimal taklutning 45 grader. Kolla med kommunen, kan kräva bygglov.

Investeringskostnad: Cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, inklusive ackumulatortank och montering. För att både värma vatten och bidra till uppvärmning behövs minst 10 kvadratmeter. Till endast varmvatten cirka 5-6 kvadratmeter.

+ Fungerar bra ihop med direktel, ved, pellets, olja, värmepumpar. Brukar under sommaren klara hela tappvarmvattenbehovet, under hela året kan varmvattennotan halveras. Påverkar miljön minst – ger inga utsläpp. Allt mer lönsam med stigande elpris. Gratis energi när anläggningen är betalad. Oberoende av utomhustemperatur – värmer även höst och vinter. Värmer vattnet i poolen. Lång livslängd.

– Solen måste skina. Måste kompletteras med en annan energikälla framför allt under vinterhalvåret. Hög installationskostnad. Ger främst tappvarmvatten men även viss värme.

Energirådgivarens kommentar:

Utmärkt om du har en biobränsleanläggning. Är tekniskt sett även en bra lösning vad gäller värmepumpar, men lönar sig då sällan ekonomiskt. Mycket lämpligt för hus med direktel som ska byta varmvattenberedare.


Solfångare ger inga utsläpp.
Foto Lars Andrén

Tips!

Boka ett möte med din kommunala energirådgivare.

Fotnot: Kommenterande energirådgivare är Mats Danielsson, energirådgivare i Göteborg.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. november 2007
 
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons