Annons

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme

Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och hunnit upptäcka för- och nackdelar.

Annons

Det är skönt med varma golv. Vi människor mår allra bäst om temperaturen vid golvet är ett par grader högre än kring huvudet. Det blir den med golvvärme medan traditionella värmeelement ger omvänt resultat. Dessutom upplever många att det ger en estetisk fördel att slippa element på väggarna. Man rustade upp och moderniserade. Här ses det nya köket.

Sommarhus byggdes om

Det var just dessa skäl som fick familjen Tallving att för sju år sedan välja golvvärme för sitt nyinköpta hus utanför Gustavsberg. Att de skulle ha golvvärme var de redan på det klara med när de anlitade arkitekt för om- och tillbyggnad. Det var en hel del som behövde göras åt huset.

– Det är byggt 1907 och hade varit sommarhus till vi köpte det, berättar Björn Tallving. Det fanns åtta vattenskador vi visste om, inget badrum, och tre spruckna täljstenskaminer som enda värmekälla. Mycket behövde åtgärdas och vi vände oss till Olle Rex Arkitektbyrå. Vi rustade upp, moderniserade och byggde till. Byggde en ny sjöbod där det stod en gammal förstörd samt två garage vid infarten.

Man installerade alltså vattenburen golvvärme i bottenvåningen, uppvärmt vatten pumpas runt i rörslingor under golvytan. Hela 1,5 kilometer rör gick det åt. I hallen la man sedan gotländsk kalksten, i alla andra utrymmen ett 32 millimeter tjockt massivt furugolv med oljad yta.

På övervåningen blev det traditionella värmeelement. Sjöboden som innehåller umgängesyta och övernattningsmöjlighet för gäster fick elburen golvvärme, här ligger alltså värmeavgivande elslingor under golvet.


Huset är byggt 1907 och var från början ett sommarhus


I bottenvåningen blev det vattenburen och på det ett massivt furugolv. 1,5 kilometer rör gick åt.

Nödvändigt att tilläggsisolera

Inom byggsektorn råder ingen total enighet om golvvärmens välsignelser. Man kan till exempel både få höra att golv-värme spar energi och att det ger stora värmeförluster.

Klart är att ett hus måste vara bra isolerat om man ska installera golvvärme. En stor del av värmen kan annars försvinna ut i marken kring och under huset. I äldre hus behöver man ofta komplettera isoleringen. Det gällde också familjen Tallvings. De valde att tilläggsisolera invändigt, då riskerar man inte att försämra fasadens utseende.

– Vi undrade om vi förlorade värme-effekt när vi la trägolv över golvvärme-slingorna, säger Björn. Men en erfaren byggledare sa att det inte skulle vara något problem.

– Det tog lång tid att trimma in värmesystemet, fortsätter han. Fast när vi väl fått ordning på det hela fungerade det mycket bra.

Det gällde dock inte sjöboden. Där visade sig den elburna golvvärmen otillräcklig och åstadkom bara en temperatur på 12–14 grader. Det blev nödvändigt att komplettera och det gjorde man med annan elvärme.

Annons

– Det är ju vatten direkt under sjöboden och så blåser det in, kommenterar Björn. Golvvärmefirman hade väl inte räknat med det utan lagt vad de brukar i hus av den storleken. Vi hade en energikonsult ute efteråt som konstaterade att golvvärmen inte kunde räcka.

Att planera och välja

Husgrunden måste vara väl isolerad om man ska installera golvvärme. Annars kan en del av värmen gå åt fel håll, det vill säga ner i marken. En tumregel är att det ska vara minst 250 mm isolering såväl under källare, platta på mark som i krypgrund.

Golvvärmesystem kan indelas i två huvudgrupper:

• vattenburen golvvärme och
• elburen golvvärme.

Sedan finns ett antal varianter inom de båda grupperna. Vilka system som är lämpliga beror på bjälklagets konstruktion, på värmekälla och så vidare. Diskutera gärna med en VVS- eller Elinstallatör, de finns under fliken Sök Hantverkare på viivilla.se under avdelning ”VVS-Installatörer och Elinstallatörer”. Golvvärmeleverantörernas hemsidor kan också vara till nytta, de företagen hittar du under ”Golvvärme”. Normalt erbjuder de antingen vattenburen eller elburen golvvärme.

Hur mycket installationen kostar beror på vilket golvvärmesystem det är fråga om. Materialkostnaden kan variera mellan 250 och 800 kronor kvadratmetern. Utöver materialet tillkommer så arbetskostnad på 400–500 kronor i timmen om du anlitar installatör. Arbetet kan ofta klaras på en arbetsdag men kan också ta längre tid, det beror på hur huset är byggt och vilket system du valt.

Värmebehovsberäkning måste göras innan man installerar. Den som ska utföra arbetet behöver det underlaget för att planera hur han ska lägga slingorna. Beräkningen kan en VVS-konsult hjälpa dig med, gå in på viivilla.se under fliken Sök Hantverkare, välj ”Elinstallatörer eller VVS-Installatörer” i sökmotorn under avdelning.

Trä rör sig alltid

Kombinationen golvvärme-trä har givit en del reklamationer, de flesta har gällt springor mellan golvbrädor. Nu blir det alltid springor i trägolv eftersom träet krymper på vintern när inomhusluften är torr. Sedan sväller det på sommaren när luftfuktigheten ökar och då försvinner springorna. Så fungerar trägolv – om man har golvvärme eller inte. Golvvärmen kan dock göra rörelserna lite större.

– Det är viktigt att välja en leverantör som kan trägolv, säger Björn. Om man inte ska få stora springor måste träet ha rätt fuktighet när man lägger golvet.

– Visst kryper golvtiljorna ändå isär, fortsätter han. Men det här är ett gammalt hus och som sådant patinerat. Så det ser bara naturligt ut. Och springorna har aldrig blivit så stora att det skapat praktiska problem. Trähus rör sig alltid, det vet man. Det är heller inte bara trä som kan bli uttorkat, det blir kalkstenen i hallen också. Golvvärmen avfettar stenen och vi har fått behandla med såpa för att kompensera det.


Den nybyggda sjöboden ger utrymme för övernattningsmöjlighet för gäster.


Vattnet går in under sjöboden och här blåser det också in. Därför räckte inte golvvärme som enda värmekälla.

Rekommenderar golvvärme

Trots intrimningtid och problem med sjöboden, säger Björn:

– Jag kan rekommendera andra att installera golvvärme. Fördelarna överväger klart att slippa förfulande värmeelement och att uppleva den angenäma känslan av ett varmt golv, gärna kombinerat med ett behagligt material som trä. Om man nu inte är väldigt känslig för att träet rör sig.

Det är emellertid ganska så komplicerat att göra en golvvärmeinstallation alltigenom rätt. Först måste huset ha till-räcklig isolering. Så måste golvvärme-installationen göras riktigt och med hänsyn till det golvmaterial man valt, golvet läggas korrekt och slutligen ska systemet justeras in. Det kräver med andra ord att alla som på något sätt arbetar med installationen har god kompetens och ger bra information till dem som ska bo i huset.

Vem ska göra arbetet?

Elinstallationer ska göras av behörig elektriker om de är på mer än 50 volt, och det är nästan alla system för elburen golvvärme. Vattenburen golvvärme är det tillåtet att installera själv. De flesta väljer emellertid att ta hjälp av en vvs-installatör, i varje fall för att ansluta golvvärmeslingorna till uppvärmningssystemet. Om man själv utfört arbetet och gjort fel, gäller inga garantier. Och det är heller inte stora chanser att få ersättning på hemförsäkringen för eventuella skador.

Hjälp att installera ett vattenburet system hittar du på viivilla.se under fliken Sök Hantverkare. Välj "VVS-Installatörer" under avdelning. Du köper både system och arbete av installatören. Vill du ha hjälp med ett elburet system letar du under ”Elinstallatörer”. Även i det fallet köper du system och arbete tillsammans. Men det går också att köpa enbart materialet hos till exempel en byggvaruhandlare.

Hjälp att lägga golvet hittar du under ”Golvläggare” på viivilla.se - Sök Hantverkare. Oavsett om du anlitar golvläggare eller gör arbetet själv, måste utförandet anpassas till bjälklagskonstruktion och golvvärmesystem. När man har golvvärme är det också extra noga med temperatur och fuktighet vid läggningen. Anvisningar finns i skriften ”Trägolv på golvvärme”.

Drift- och skötselanvisningar bör du se till att få från golvvärme- respektive golvleverantören.

Mer att läsa

Trägolv på golvvärme

Golvbranschens Riksorganisation www.golvbranschen.se
Grundtips för golvvärme
Boverket m fl www.boverket.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08. september 2004
 
Annons
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Golven som värmer

Fjärrvärme Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat...

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen

Fjärrvärme Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons