Hårda och tunga material som natursten och keramiska plattor är de bästa golven för golvvärme. Här ett svart skiffergolv.
Hårda och tunga material som natursten och keramiska plattor är de bästa golven för golvvärme. Här ett svart skiffergolv. Foto: Magnus Selander

Golven som värmer

Fjärrvärme

Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat för det.

Golvvärme är en bra kombination av något som är både skönt och estetiskt. Från att från början mest installerats i badrum och kök har nu golvvärmen spridit sig i hela huset. Och det finns många goda skäl till detta. Det första och främsta att golvvärme sprider en behaglig värme. För det är sant, är du varm om fötterna är du varm i hela kroppen.

I marknadsföringen av golvvärme framhålls ofta att man kan spara energi eftersom man kan sänka inomhustemperaturen. Men man ska veta att detta förutsätter att ditt rum eller hus är konstruerat så att det lämpar sig för golvvärme, i annat fall kan energianvändningen öka.

– Rätt konstruerat innebär att golvvärmen ska vara rätt dimensionerad och rätt installerad, och att värmeisoleringen i ytterväggar och golv mot mark ska vara tillräcklig, säger Stig Lodén på Byggkeramikrådet, BKR. Vill du spara energi kan du stänga av golvvärmen när vintern är slut. Problemet är att stengolv ofta upplevs som kalla, och har man golvvärme så kanske man av ren bekvämlighet har den på året om. Om golvvärmen fungerar på rätt sätt ska man kunna sänka inomhustemperaturen.

– En av fördelarna med golvvärme är att man normalt kan sänka rumstemperaturen en till två grader eftersom vi upplever temperaturen behaglig när fötterna har det varmt, säger Stig Lodén.

Sammanfattningsvis kan du alltså i regel sänka energiåtgången med golvvärme om du har ett hus med välisolerade golv och väggar och sänker inomhustemperaturen.

Har ditt hus de rätta förutsättningarna kan golvvärme spara energi – men gör du fel kan installationen inte bara öka dina energikostnader, den kan också ge fuktskador. Installerar man golvvärme i till exempel en oisolerad källare eller annat utrymme med direkt markkontakt kan det bli problem om marken är fuktig och/eller dåligt dränerad. Golvvärmen värmer marken under huset, fukten kan transporteras från den varma marken under huset och uppåt längs väggens insida som man riskerar att få fuktproblem med.

Välj rätt golv

För att golvvärme ska fungera krävs följande: En tumregel är att det ska vara ordentligt med isolering mot mark under golvvärmen, minst 250 millimeter. Det gäller att se till att värmemotståndet nedåt är stort och värmemotståndet uppåt är litet. Slarvar man med detta är värmen mest till för maskarna i jorden. Det är vad som kan hända om man slarvar med isoleringen i golv mot mark. Då kan nära en tredjedel av den tillförda energin försvinna ner i marken. Här påverkar också valet av ytmaterial på golvet. Parkettgolv håller tillbaka värmen. Dessutom kan trägolv få sprickor eftersom golvvärmen torkar ut träet. Rätt utfört fungerar dock golvvärme till trägolv.

– Golvvärme är ett så kallat lågtemperatursystem, säger Stig Lodén. Det betyder att golvets yttemperatur inte behöver vara mer än ett par grader högre än den önskade rumstemperaturen. Det är viktigt att värmen transporteras snabbt och effektivt från värmekablar eller rör till rumsluften. Därför bör ytmaterialet ha god värmeledningsförmåga. Porösa material som textil och trä leder värme dåligt och ger lägre verkningsgrad än hårda och tunga material som natursten och keramiska plattor.

– Två träslag anses också olämpliga för golvvärme, säger Michael Karlsson på Thorin & Thorin. Det är bok och Hard Maple (kanadensisk lönn). De rör sig mer än andra träslag, vilket betyder att större springbildning uppstår vid läggning på golvvärme. Dock förekommer det hos enstaka tillverkare bok- och lönngolv som tillverkats med en speciell torkningsmetod som kallas presstorkning. I detta fall anses träslagen bok och Hard Maple lämpliga för golvvärme.

Lång livslängd

Men också i moderna hus med stora glasade ytor väljer man ofta att lägga in golvvärme. Tänk då på att det kan vara bra att eventuellt komplettera golvvärmen med element under dåligt isolerade fönster för att undvika problem med kallras.

– Treglasfönster kräver dock normalt ingen annan värmekälla, säger Stig Lodén. För de flesta andra fönster räcker det ofta med att lägga kablar eller rör något tätare närmast fönstren.

Många undrar över hur länge ett värmegolv håller – en rätt utförd golvvärmeanläggning bör hålla minst 30-50 år, troligtvis ännu längre, säger Michael Karlsson på Thorin & Thorin. Kablar för 230 volt har lång livslängd. Om skador uppkommer kan dessa åtgärdas. Detta är ett system som anses pålitligt. Det som kan behöva bytas ut efter mer än 15 år är elektronisk styrutrustning, till exempel termostater som har en kortare livslängd än själva elkabeln/golvvärmeröret. Det har tidigare diskuterats om det är farligt med magnetfält kring värmekablar. Men om värmekabeln är en två-ledare, strömmen går alltså i två riktningar, upphäver magnetfälten till stor del varandra – så den diskussionen har av-stannat. Moderna värmekablar omges inte av större magnetfält än vanliga elsladdar.

Olika typer av golvvärme

Generellt lämpar sig elkablar bäst vid renovering och för mindre ytor. De har relativt låg systemkostnad och ringa bygghöjd. Vattenburen golvvärme är oftast fördelaktig vid nybygge och större ytor, som hela hus.

Vattenburen golvvärme
Passar i regel för hus uppvärmda med cirkulerande vatten. Radiatorvattnet måste dock passera en pump-shuntgrupp för att passa för golvvärme. En relativt hög kostnad per kvadratmeter om det gäller ett enstaka, mindre utrymme. Stora fördelar eftersom det passar till vilken värmekälla som helst . Ett flexiblare värmesystem. Bygger mera i höjd än ett elvärmegolv. Passar i nyproduktion där man kan planera in värmegolvet från början.

Luftburen golvvärme
Kräver normalt nyproduktion. För detta system gjuter man in stora rör i en betongstomme. Bra mot byggfukt. Börjar bli vanligare just i nyproduktion.

El-golvvärme
Det finns i huvudsak tre olika elgolvvärmesystem: Värmekablar, golvvärmemattor och golvvärmefolie. Värmekablar är det vanligast förekommande.

Att tänka på

1. All installation ska alltid göras av behörig vvs-installatör eller elektriker. När det gäller förläggning och inkoppling av elslingor, ska detta utföras av behörig elinstallatör. Den händige kan spara pengar genom att utföra kringarbeten som underlagsarbete samt golvläggning själv.

2. Kontrollera att golvvärmen fungerar innan golvläggningen. Vid elburen golvvärme gör alltid elektrikern en uppmätning av kabelns värden före golvläggningen.

3. Har ditt hus krypgrund ska du be en fackman undersöka grunden innan du installerar golvvärme. Detta eftersom det kan finnas risk för fukt- och mögelproblem vid dessa huskonstruktioner.

1. Låt en behörig installatör utföra arbetet, då säkerställer man att golvvärmen fungerar, år efter år. Enligt Elsäkerhetsverkets regler, som är svensk lag, får heller ingen annan än behörig elinstallatör förlägga och installera värmekablar.

2. Begär garanti. Skulle något mot förmodan gå sönder kan man även ha garanti på utfört arbete. Garanti är inte automatisk utan måste avtalas.

3. Välj material från välkända leverantörer. Då vet man att man alltid kan få råd och hjälp.

4. Se till att underlaget är stabilt och att det är lämpat för det golvmaterial du valt.

5. Kontrollera allt material du väljer, så att de är lämpade för golvvärme, såsom ytmaterial, spackel. Rådgör gärna med golvleverantör/fackman.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 september 2006
 
Mer om Fjärrvärme

Allt om golvvärme

Fjärrvärme Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.

Sopsortera julen!

Fjärrvärme Så här sopsorterar du avfallet som uppstått under julen.

Återvinn julgranen?

Fjärrvärme När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av...

Driftkostnad olika beroende på kommun

Fjärrvärme Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Så väljer du rätt värmesystem - fjärrvärme och solfångare

Fjärrvärme Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man...

Med golvvärme under tiljorna

Fjärrvärme Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och...

Sköna golv med golvvärme

Fjärrvärme Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Tio frågor till en installatör

Fjärrvärme Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik

Fjärrvärme Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.