Smarta villaägare!

Energiberäkning

När hustrun och jag köpte vårt hus i Simrishamn var vi mycket lyckliga. Ända tills jag började syna värmeelementen lite noggrannare i sömmarna.

Annons

När hustrun och jag köpte vårt hus i Simrishamn var vi mycket lyckliga. Ända tills jag började syna värmeelementen lite noggrannare i sömmarna. Ni vet själva hur det är att köpa hus, man kanske inte tänker på precis alla faktorer innan man slår till. Vi hade i alla fall inte gjort det. Läge, trädgård, planlösning med mera hade haft större betydelse än själva uppvärmningen.

Nu upptäckte jag helt plötsligt de uråldriga elradiatorerna, dessutom med folie bakom. Folien är en gammal huskur för att kasta värmen framåt och därmed få ut större effekt. Fan tro´t.

Ja, där stod vi alltså med vår direktverkande el och jag tyckte att mina kolleger här på tidningen började titta ytterst medlidsamt på mig.  

Nu startade en rejäl genomgång av alla tänkbara alternativa uppvärmningssätt för vårt nya hus. För att göra en lång histora kort slutade det faktiskt med att vi behöll vår direktverkande el, men bytte ut alla radiatorer till de allra modernaste. Vi är nöjda – det här var den lösning som passade just oss allra bäst.

 

Och det är kanske det som är själva poängen med den här lilla historien: Varje energilösning är individuell. Det som passar det ena huset perfekt är kanske direkt olämpligt i det andra.

Därför drar vi från och med det här numret av Vi i Villa igång höstens stora satsning på uppvärmning och energi. Vi börjar med månadens värmespecial där du hittar de smartaste lösningarna, som passar just dig.

Under hösten fortsätter vi med fler tips och idéer när det gäller uppvärmning, energi och miljö. Följ oss, inte minst på vår aktiva webbplats www.viivilla.se

Själv har jag börjat använda energi på ett helt annat sätt – stavgång. Varje morgon tutar jag iväg med mina stavar på en sju kilometers tur. Det tar ungefär en timma och efter sommaren har jag faktiskt lyckats gå ner nästan tio kilo. Också ett smart sätt att använda sin energi och hustrun tycker att jag har blivit riktigt snygg igen. Skönt!

Ja, det finns alltså många sätt att dra ner på sitt energianvändande. Vilket du än funderar över ska du veta att de bästa energitipsen hittar du alltid i Vi i Villa.

Vi står på villaägarnas sida och just på det här området finns mycket pengar att spara för smarta villaäagare.

Följ oss under hösten. Jag tror att den kan bli rätt het!

Annons

Björn Vingård, chefredaktör

28 november 2007

0 Kommentarer

0

Elmätning på distans - smidigt och enkelt

Fler och fler slipper att läsa av elmätaren och skicka in lappen till sitt elnätbolag. År 2009 ska alla elabonnenter vara anslutna till fjärravläsningss...

0

Högre energipriser oroar mer än höjda boräntor

Svenskarna känner mycket större oro för höjda energipriser än för höjda boräntor. För stigande matpriser oroar vi oss inte alls.

3

Många har betalat för mycket för elen

Energimyndigheten granskar just nu ett femtiotal energiföretag som myndigheten menar tog ut för höga nätpriser 2004. I slutändan kan det bli pengar...

0

Intervju med Mona Sahlin om villaoljan

Mona Sahlin i intervju för Vi i Villa - oljan borta från villor när jag slutat som politiker.

0

Många löften i valtider

Nu är valet precis över. Vallöften kan vara positiva, men erfarenheten visar att man ska ta dem med en nypa salt.

0

12 timmars elavbrott ger rätt till ersättning

Från och med den 1 januari 2006 har du rätt att få ersättning om ditt hus blir strömlöst över 12 timmar.

0

Elanvändningen ökar igen

Dyra oljepriser gör att allt fler villaägare fimpar oljan till förmån för andra uppvärmningssätt. Samtidigt innebär det att elanvändandet ökar i samband...

1

Så förlänger du sommaren med extra värme

Vad kostar det om man vill unna sig lite extravärme, till exempel med infravärme på altanen eller hålla varmt i växthuset?

1

Lågenergilampan anpassar sig

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor.