Smarta villaägare!

Energiberäkning

När hustrun och jag köpte vårt hus i Simrishamn var vi mycket lyckliga. Ända tills jag började syna värmeelementen lite noggrannare i sömmarna.

Annons

När hustrun och jag köpte vårt hus i Simrishamn var vi mycket lyckliga. Ända tills jag började syna värmeelementen lite noggrannare i sömmarna. Ni vet själva hur det är att köpa hus, man kanske inte tänker på precis alla faktorer innan man slår till. Vi hade i alla fall inte gjort det. Läge, trädgård, planlösning med mera hade haft större betydelse än själva uppvärmningen.

Nu upptäckte jag helt plötsligt de uråldriga elradiatorerna, dessutom med folie bakom. Folien är en gammal huskur för att kasta värmen framåt och därmed få ut större effekt. Fan tro´t.

Ja, där stod vi alltså med vår direktverkande el och jag tyckte att mina kolleger här på tidningen började titta ytterst medlidsamt på mig.  

Nu startade en rejäl genomgång av alla tänkbara alternativa uppvärmningssätt för vårt nya hus. För att göra en lång histora kort slutade det faktiskt med att vi behöll vår direktverkande el, men bytte ut alla radiatorer till de allra modernaste. Vi är nöjda – det här var den lösning som passade just oss allra bäst.

 

Och det är kanske det som är själva poängen med den här lilla historien: Varje energilösning är individuell. Det som passar det ena huset perfekt är kanske direkt olämpligt i det andra.

Därför drar vi från och med det här numret av Vi i Villa igång höstens stora satsning på uppvärmning och energi. Vi börjar med månadens värmespecial där du hittar de smartaste lösningarna, som passar just dig.

Under hösten fortsätter vi med fler tips och idéer när det gäller uppvärmning, energi och miljö. Följ oss, inte minst på vår aktiva webbplats www.viivilla.se

Själv har jag börjat använda energi på ett helt annat sätt – stavgång. Varje morgon tutar jag iväg med mina stavar på en sju kilometers tur. Det tar ungefär en timma och efter sommaren har jag faktiskt lyckats gå ner nästan tio kilo. Också ett smart sätt att använda sin energi och hustrun tycker att jag har blivit riktigt snygg igen. Skönt!

Ja, det finns alltså många sätt att dra ner på sitt energianvändande. Vilket du än funderar över ska du veta att de bästa energitipsen hittar du alltid i Vi i Villa.

Vi står på villaägarnas sida och just på det här området finns mycket pengar att spara för smarta villaäagare.

Följ oss under hösten. Jag tror att den kan bli rätt het!

Annons

Björn Vingård, chefredaktör

28 november 2007

0 Kommentarer

6

Krönika: Standby är onödigt energislöseri

Den 14 november har Naturskyddsföreningen en konferens om energieffektivisering som heter "Halva energin - hela välfärden". Sweco har på uppdrag av...

0

Krönika: Slösa med energi!

Hösten suger - energin ur kroppen, i alla fall på mig. Men det finns knep för att fylla på energiförråden så här års!

3

Många har betalat för mycket för elen

Energimyndigheten granskar just nu ett femtiotal energiföretag som myndigheten menar tog ut för höga nätpriser 2004. I slutändan kan det bli pengar...

0

12 timmars elavbrott ger rätt till ersättning

Från och med den 1 januari 2006 har du rätt att få ersättning om ditt hus blir strömlöst över 12 timmar.

0

Elanvändningen ökar igen

Dyra oljepriser gör att allt fler villaägare fimpar oljan till förmån för andra uppvärmningssätt. Samtidigt innebär det att elanvändandet ökar i samband...

0

Att fixa den här månaden - januari

Tre saker att fixa under januari (kanske).

Artikeln sponsras av NIBE.

Spara klöver med bergvärme

Se hur mycket pengar just du kan spara genom att byta till en bergvärmepump.

0

Boktips - ekonomitips

Vinterkyla och lågkonjunktur biter hårt i plånboken. Då kan det löna sig att investera i en bok som hjälper dig att hantera dina slantar klokt.

0

Krönika: Kofta på!

När det blåser från öster viner vinden in genom fönsterspringorna och får papper på mitt skrivbord att fladdra bort. När det regnar rinner vattnet in...