Annons

Många löften i valtider

Energiberäkning

Nu är valet precis över. Vallöften kan vara positiva, men erfarenheten visar att man ska ta dem med en nypa salt.

Annons

Valår brukar betyda mer pengar i plånboken men vad gäller vallöften får framtiden utvisa om de blir verklighet eller inte. Ta det säkra före det osäkra och lev enligt gällande regler och låt eventuella förändringar bli ett trevligt tillskott i kassan.

Fastighetsskatten lämnar ingen villaägare oberörd och har varit en het valfråga. Till följd av de senaste årens kraftiga prisuppgång på fastigheter har också skatteuttaget ökat. För en genomsnittsvilla kan det skilja cirka 17 000 kronor per år i fastighetsskatt beroende på om man äger den i Luleå eller Stockholm, så visst kan man förstå att många tycker att fastighetsskatten är orättvis. Framtiden kommer att ge besked om vad som väntar, men räkna inte med några stora förändringar för privatekonomin.

Se om ditt hus

Från sitt hus kan man aldrig ta semester. Det är alltid saker som ska fixas och det är en kamp mellan dåligt samvete, vilja att göra förändringar och den egna ekonomin som avgör hur man till slut agerar. Hur mår ditt hus och din ekonomi? Känner du dig osäker, gör en prioriteringslista från absolut nödvändiga åtgärder till det som kan vänta. Utnyttja möjligheten till olika typer av skattereduktioner som erbjuds från tid till annan. Undersök hur du enklast och billigast kommer undan med ditt renoveringsarbete. Dels genom att begära in offert från flera olika hantverkare men också genom att ta reda på det mest fördelaktiga lånet. Har du ett obelånat övervärde i bostaden är det normalt det bästa alternativet. Prata med din bank om hur du ska göra. 

Energikostnader i fokus

Aldrig har väl energikostnaderna varit så i fokus som nu. Där finns pengar att tjäna, frågan är bara hur energisk man orkar vara. På nätet finns en uppsjö med bra tips och råd. Titta till exempel på www.sparkraft.nu Mer pengar finns att tjäna på uppvärmningskostnaden. Tilläggsisolering, bergvärme eller pellets är bland annat något att fundera över om man bor i ett äldre hus med oljeeldning.

Det kan låta självklart och tråkigt, men glöm inte bort att göra ditt eget privata bokslut. Se över balansen mellan sparande och lån, vilka olika sparformer du har och hur du sparar till pensionen. Sist men inte minst, se också till att unna dig något du vill ha eller göra just nu!

Är du aktiv på elmarknaden?

Namn: Iréne Ekmark
Ålder: 54 år
Ort: Lidingö
Yrke: Organisationskonsult

Jag skulle gärna vara det. Tyvärr är utbudet alldeles för stort och elfakturorna för svårtydda för att man som konsument på ett enkelt sätt ska kunna sätta sig in i vilket bolag som blir mest prisvärt i längden. Det är inget kundvänligt material som elbolagen erbjuder.

Namn: Madeleine Andersson
Ålder:
24 år
Ort: Segeltorp
Yrke: Barnskötare

Nej, det är jag inte. Vi har Vattenfall hemma men det är mest av praktiska skäl eftersom de är eldistributörer i vårt område.

Annons

Namn: Håkan Blom
Ålder: 60 år
Ort: Uppsala
Yrke: Glasblåsare

Vi har valt elbolag lite aktivt eftersom vi driver en glashytta och därigenom har stora elkostnader. Därför ville vi ha en leverantör som kunde ge oss ett rimligt avtal för både hem och arbete och för att få det var vi tvungna att kolla upp ett par stycken.

Intervju och foto: Sara Hjelm

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 september 2006

0 Kommentarer

0

Elmätning på distans - smidigt och enkelt

Fler och fler slipper att läsa av elmätaren och skicka in lappen till sitt elnätbolag. År 2009 ska alla elabonnenter vara anslutna till fjärravläsningss...

0

Styr elförbrukningen hemma

Hur tänkte du... Anders Juhl Lundberg? Anders Juhl Lundberg, VD Zense Technology AB som står bakom Zensehome – en produkt som gör det möjligt att styra...

0

Högre energipriser oroar mer än höjda boräntor

Svenskarna känner mycket större oro för höjda energipriser än för höjda boräntor. För stigande matpriser oroar vi oss inte alls.

3

Många har betalat för mycket för elen

Energimyndigheten granskar just nu ett femtiotal energiföretag som myndigheten menar tog ut för höga nätpriser 2004. I slutändan kan det bli pengar...

0

Intervju med Mona Sahlin om villaoljan

Mona Sahlin i intervju för Vi i Villa - oljan borta från villor när jag slutat som politiker.

0

12 timmars elavbrott ger rätt till ersättning

Från och med den 1 januari 2006 har du rätt att få ersättning om ditt hus blir strömlöst över 12 timmar.

0

Elanvändningen ökar igen

Dyra oljepriser gör att allt fler villaägare fimpar oljan till förmån för andra uppvärmningssätt. Samtidigt innebär det att elanvändandet ökar i samband...

1

Så förlänger du sommaren med extra värme

Vad kostar det om man vill unna sig lite extravärme, till exempel med infravärme på altanen eller hålla varmt i växthuset?

1

Lågenergilampan anpassar sig

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons