Annons

Många löften i valtider

Energiberäkning

Nu är valet precis över. Vallöften kan vara positiva, men erfarenheten visar att man ska ta dem med en nypa salt.

Annons

Valår brukar betyda mer pengar i plånboken men vad gäller vallöften får framtiden utvisa om de blir verklighet eller inte. Ta det säkra före det osäkra och lev enligt gällande regler och låt eventuella förändringar bli ett trevligt tillskott i kassan.

Fastighetsskatten lämnar ingen villaägare oberörd och har varit en het valfråga. Till följd av de senaste årens kraftiga prisuppgång på fastigheter har också skatteuttaget ökat. För en genomsnittsvilla kan det skilja cirka 17 000 kronor per år i fastighetsskatt beroende på om man äger den i Luleå eller Stockholm, så visst kan man förstå att många tycker att fastighetsskatten är orättvis. Framtiden kommer att ge besked om vad som väntar, men räkna inte med några stora förändringar för privatekonomin.

Se om ditt hus

Från sitt hus kan man aldrig ta semester. Det är alltid saker som ska fixas och det är en kamp mellan dåligt samvete, vilja att göra förändringar och den egna ekonomin som avgör hur man till slut agerar. Hur mår ditt hus och din ekonomi? Känner du dig osäker, gör en prioriteringslista från absolut nödvändiga åtgärder till det som kan vänta. Utnyttja möjligheten till olika typer av skattereduktioner som erbjuds från tid till annan. Undersök hur du enklast och billigast kommer undan med ditt renoveringsarbete. Dels genom att begära in offert från flera olika hantverkare men också genom att ta reda på det mest fördelaktiga lånet. Har du ett obelånat övervärde i bostaden är det normalt det bästa alternativet. Prata med din bank om hur du ska göra. 

Energikostnader i fokus

Aldrig har väl energikostnaderna varit så i fokus som nu. Där finns pengar att tjäna, frågan är bara hur energisk man orkar vara. På nätet finns en uppsjö med bra tips och råd. Titta till exempel på www.sparkraft.nu Mer pengar finns att tjäna på uppvärmningskostnaden. Tilläggsisolering, bergvärme eller pellets är bland annat något att fundera över om man bor i ett äldre hus med oljeeldning.

Det kan låta självklart och tråkigt, men glöm inte bort att göra ditt eget privata bokslut. Se över balansen mellan sparande och lån, vilka olika sparformer du har och hur du sparar till pensionen. Sist men inte minst, se också till att unna dig något du vill ha eller göra just nu!

Är du aktiv på elmarknaden?

Namn: Iréne Ekmark
Ålder: 54 år
Ort: Lidingö
Yrke: Organisationskonsult

Jag skulle gärna vara det. Tyvärr är utbudet alldeles för stort och elfakturorna för svårtydda för att man som konsument på ett enkelt sätt ska kunna sätta sig in i vilket bolag som blir mest prisvärt i längden. Det är inget kundvänligt material som elbolagen erbjuder.

Namn: Madeleine Andersson
Ålder:
24 år
Ort: Segeltorp
Yrke: Barnskötare

Nej, det är jag inte. Vi har Vattenfall hemma men det är mest av praktiska skäl eftersom de är eldistributörer i vårt område.

Annons

Namn: Håkan Blom
Ålder: 60 år
Ort: Uppsala
Yrke: Glasblåsare

Vi har valt elbolag lite aktivt eftersom vi driver en glashytta och därigenom har stora elkostnader. Därför ville vi ha en leverantör som kunde ge oss ett rimligt avtal för både hem och arbete och för att få det var vi tvungna att kolla upp ett par stycken.

Intervju och foto: Sara Hjelm

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 september 2006

0 Kommentarer

1

Johan Tells 4 ekoval

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

0

Krönika: Spara energi med nya vanor

Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina fundering...

0

Huskompisar: Krönika Annika Marklund

”Alltså”, säger Mattias och snurrar på sin espressokopp, ”vad gick er senaste elräkning på egentligen?”

0

Boktips - ekonomitips

Vinterkyla och lågkonjunktur biter hårt i plånboken. Då kan det löna sig att investera i en bok som hjälper dig att hantera dina slantar klokt.

0

Miljönytt: Svenskarna medvetna elkonsumenter

Enligt en rapport från Energimyndigheten är det fler och fler hushåll som byter elleverantör.

0

Välj rätt uppvärmning: tabell

Att byta uppvärmningssystem kan ge besparingar, både för plånboken och miljön. Här är checklistan som hjälper dig att se vad som passar just dig och...

0

Välj rätt uppvärmning

Att byta uppvärmningssätt kan ge besparingar för både plånboken och miljön. Vilket alternativ som är bäst för dig är dock högst personligt. Vår guide...

0

Nytt & Nyttigt januari 2010

Slut ett eget klimatavtal! En elmätare redovisar din exakta förbrukning.

1

Effektivisera elvärmen

Värmer du upp huset med direktverkande el? I så fall finns det troligen många dyra kilowattimmar att spara. Här får du exempel på energismarta investeri...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons