Annons

Krönika: Standby är onödigt energislöseri

Energiberäkning

Den 14 november har Naturskyddsföreningen en konferens om energieffektivisering som heter "Halva energin - hela välfärden". Sweco har på uppdrag av Naturskyddsföreningen gjort en rapport som visar att det går att halvera energianvändning till 2030.

Annons

Det är högintressant och jätteviktigt det här med energieffektivisering. Om vi skulle kunna minska vår energiförbrukning skulle vår miljöpåverkan minska och vi skulle inte ständigt behöva bygga ut vårt energisystem. En del av åtgärderna ligger några år framåt i tiden. Det gäller till exempel att byta ut vår energislösande bilflotta mot el(hybrid)bilar. Enbart det skulle spara tiotals TWh. Det tar väl sådär 20 år att byta alla våra personbilar och därför är det dags att börja denna övergång så snart el(hybrid)bilarna inom kort kommer ut på allvar på marknaden.

Andra åtgärder kan vi göra redan idag. Det gäller varvtalsreglering av motorer i industrin, användning av lågenergilampor, bygga bostäder som använder mindre energi, minska standbyförbrukning etc. Man kan undra varför det inte går snabbare framåt med dessa åtgärder.

Standbyförluster är de energiförluster som uppstår när apparater inte används. Det gäller till exempel TV, digitalbox, DVD, video, stereo, dator, laddare till mobiltelefon och trådlös telefon etc. Detta är ett rent och skärt energislöseri. När det gäller standby är nya lagar om ekodesign på gång inom EU. Lagen om ekodesign började gälla i Sverige den 1 maj 2008. Ett år efter införandet av de nya lagarna ska energiförbrukningen för en produkt i så kallat off mode och i standbyförbrukning inte överskrida 1,0 Watt. Fyra år efter införandet ska gränserna vara 0,5 Watt för off mode och standby. För specialfunktioner föreslås högre värden tillåtas. Man räknade med att standbyförluster uppgick till 45 TWh inom EU år 2005. Med de nya lagarna förväntas man spara 35 TWh/år vid 2020.
I Sverige beräknar man med att standbyslöseriet står för 5-10% av hushållens elförbrukning och att standbyslöseriet ligger någonstans mellan 0,8 och 1,6 TWh/år enligt Energimyndigheten. Vi slösar alltså bort ungefär lika mycket som hela den svenska vindkraftproduktionen, som 2007 var 1,4 TWh. Energimyndigheten bedömer att det borde vara möjligt att halvera standbyförlusterna bara genom att stänga av ordentligt eftersom mycket av standbyförlusterna sker på natten. Här är ett enkelt förslag på hur du själv kan bidra till att minska standbyslöseriet. Skaffa ett grenuttag som har en gemensam avstängning för alla apparater som är kopplade till grenuttaget. Anslut TV, digitalbox, DVD, video till detta grenuttag och stäng av grenuttaget varje kväll!


Cirkulationspumpen till golvvärmen kan vara en energislösare. Foto: Bengt Stridh

I vårt eget hus upptäckte jag ett helt onödigt och oväntat energislöseri ifjol sommar när det gäller vårt golvvärmesystem. Det visade sig att cirkulationspumpen till den vattenburna golvvärmen stod och gick dygnet runt utan att golvvärmen behövdes. I vårt solfångarsystem går cirkulationspumpen bara när den behövs så jag hade inte väntat mig detta. Cirkulationspumpens effekt i denna tomgång var 40 W, vilket gav en energiförbrukning på 24*40 = 960 Wh/dygn vilket vi kan avrunda till 1 kWh/dygn. Jag frågade vår rörmokare om det var OK att stänga av pumpen sommartid. Den idén gillade han inte eftersom han menade att det då fanns en risk för att pumpen inte skulle starta när den skulle sättas igång på hösten. Jag satte därför ett tidur på cirkulationspump så att den gick 15 minuter per dag istället under sommaren och om vi antar att cirkulationspumpen inte behövs under ca 3 månader per år sparar vi därmed ca 90 kWh/år på denna superenkla åtgärd. Jag vet inte hur många golvvärmesystem det finns i Sverige av denna typ. Antag att det är 100 000. Det skulle i sådana fall betyda en möjlig årlig besparing på ca 9 GWh och ca 12,6 miljoner kr, antaget att den rörliga delen av elpriset är 1,4 kr/kWh. Det som är lite för den enskilde blir alltså raskt stora siffror när man tittar på helheten.

Har du egna exempel på saker du gjort för att spara energi hemma hos dig? Berätta då gärna om dem genom att göra en kommentar till denna krönika!

  

Källor

Energimyndigheten;

Ny lag om ekodesign

Mätningar av hushållsel- ännu mer slutspurt. Peter Bennich

Annons
27 oktober 2008
0

Elmätning på distans - smidigt och enkelt

Fler och fler slipper att läsa av elmätaren och skicka in lappen till sitt elnätbolag. År 2009 ska alla elabonnenter vara anslutna till fjärravläsningss...

0

Högre energipriser oroar mer än höjda boräntor

Svenskarna känner mycket större oro för höjda energipriser än för höjda boräntor. För stigande matpriser oroar vi oss inte alls.

3

Många har betalat för mycket för elen

Energimyndigheten granskar just nu ett femtiotal energiföretag som myndigheten menar tog ut för höga nätpriser 2004. I slutändan kan det bli pengar...

0

Intervju med Mona Sahlin om villaoljan

Mona Sahlin i intervju för Vi i Villa - oljan borta från villor när jag slutat som politiker.

0

Många löften i valtider

Nu är valet precis över. Vallöften kan vara positiva, men erfarenheten visar att man ska ta dem med en nypa salt.

0

12 timmars elavbrott ger rätt till ersättning

Från och med den 1 januari 2006 har du rätt att få ersättning om ditt hus blir strömlöst över 12 timmar.

0

Elanvändningen ökar igen

Dyra oljepriser gör att allt fler villaägare fimpar oljan till förmån för andra uppvärmningssätt. Samtidigt innebär det att elanvändandet ökar i samband...

1

Så förlänger du sommaren med extra värme

Vad kostar det om man vill unna sig lite extravärme, till exempel med infravärme på altanen eller hålla varmt i växthuset?

1

Lågenergilampan anpassar sig

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons