Annons

Krönika: Standby är onödigt energislöseri

Energiberäkning

Den 14 november har Naturskyddsföreningen en konferens om energieffektivisering som heter "Halva energin - hela välfärden". Sweco har på uppdrag av Naturskyddsföreningen gjort en rapport som visar att det går att halvera energianvändning till 2030.

Annons

Det är högintressant och jätteviktigt det här med energieffektivisering. Om vi skulle kunna minska vår energiförbrukning skulle vår miljöpåverkan minska och vi skulle inte ständigt behöva bygga ut vårt energisystem. En del av åtgärderna ligger några år framåt i tiden. Det gäller till exempel att byta ut vår energislösande bilflotta mot el(hybrid)bilar. Enbart det skulle spara tiotals TWh. Det tar väl sådär 20 år att byta alla våra personbilar och därför är det dags att börja denna övergång så snart el(hybrid)bilarna inom kort kommer ut på allvar på marknaden.

Andra åtgärder kan vi göra redan idag. Det gäller varvtalsreglering av motorer i industrin, användning av lågenergilampor, bygga bostäder som använder mindre energi, minska standbyförbrukning etc. Man kan undra varför det inte går snabbare framåt med dessa åtgärder.

Standbyförluster är de energiförluster som uppstår när apparater inte används. Det gäller till exempel TV, digitalbox, DVD, video, stereo, dator, laddare till mobiltelefon och trådlös telefon etc. Detta är ett rent och skärt energislöseri. När det gäller standby är nya lagar om ekodesign på gång inom EU. Lagen om ekodesign började gälla i Sverige den 1 maj 2008. Ett år efter införandet av de nya lagarna ska energiförbrukningen för en produkt i så kallat off mode och i standbyförbrukning inte överskrida 1,0 Watt. Fyra år efter införandet ska gränserna vara 0,5 Watt för off mode och standby. För specialfunktioner föreslås högre värden tillåtas. Man räknade med att standbyförluster uppgick till 45 TWh inom EU år 2005. Med de nya lagarna förväntas man spara 35 TWh/år vid 2020.
I Sverige beräknar man med att standbyslöseriet står för 5-10% av hushållens elförbrukning och att standbyslöseriet ligger någonstans mellan 0,8 och 1,6 TWh/år enligt Energimyndigheten. Vi slösar alltså bort ungefär lika mycket som hela den svenska vindkraftproduktionen, som 2007 var 1,4 TWh. Energimyndigheten bedömer att det borde vara möjligt att halvera standbyförlusterna bara genom att stänga av ordentligt eftersom mycket av standbyförlusterna sker på natten. Här är ett enkelt förslag på hur du själv kan bidra till att minska standbyslöseriet. Skaffa ett grenuttag som har en gemensam avstängning för alla apparater som är kopplade till grenuttaget. Anslut TV, digitalbox, DVD, video till detta grenuttag och stäng av grenuttaget varje kväll!


Cirkulationspumpen till golvvärmen kan vara en energislösare. Foto: Bengt Stridh

I vårt eget hus upptäckte jag ett helt onödigt och oväntat energislöseri ifjol sommar när det gäller vårt golvvärmesystem. Det visade sig att cirkulationspumpen till den vattenburna golvvärmen stod och gick dygnet runt utan att golvvärmen behövdes. I vårt solfångarsystem går cirkulationspumpen bara när den behövs så jag hade inte väntat mig detta. Cirkulationspumpens effekt i denna tomgång var 40 W, vilket gav en energiförbrukning på 24*40 = 960 Wh/dygn vilket vi kan avrunda till 1 kWh/dygn. Jag frågade vår rörmokare om det var OK att stänga av pumpen sommartid. Den idén gillade han inte eftersom han menade att det då fanns en risk för att pumpen inte skulle starta när den skulle sättas igång på hösten. Jag satte därför ett tidur på cirkulationspump så att den gick 15 minuter per dag istället under sommaren och om vi antar att cirkulationspumpen inte behövs under ca 3 månader per år sparar vi därmed ca 90 kWh/år på denna superenkla åtgärd. Jag vet inte hur många golvvärmesystem det finns i Sverige av denna typ. Antag att det är 100 000. Det skulle i sådana fall betyda en möjlig årlig besparing på ca 9 GWh och ca 12,6 miljoner kr, antaget att den rörliga delen av elpriset är 1,4 kr/kWh. Det som är lite för den enskilde blir alltså raskt stora siffror när man tittar på helheten.

Har du egna exempel på saker du gjort för att spara energi hemma hos dig? Berätta då gärna om dem genom att göra en kommentar till denna krönika!

  

Källor

Energimyndigheten;

Ny lag om ekodesign

Mätningar av hushållsel- ännu mer slutspurt. Peter Bennich

Annons
27 oktober 2008
1

Johan Tells 4 ekoval

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

0

Krönika: Spara energi med nya vanor

Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina fundering...

0

Huskompisar: Krönika Annika Marklund

”Alltså”, säger Mattias och snurrar på sin espressokopp, ”vad gick er senaste elräkning på egentligen?”

0

Boktips - ekonomitips

Vinterkyla och lågkonjunktur biter hårt i plånboken. Då kan det löna sig att investera i en bok som hjälper dig att hantera dina slantar klokt.

0

Miljönytt: Svenskarna medvetna elkonsumenter

Enligt en rapport från Energimyndigheten är det fler och fler hushåll som byter elleverantör.

0

Välj rätt uppvärmning: tabell

Att byta uppvärmningssystem kan ge besparingar, både för plånboken och miljön. Här är checklistan som hjälper dig att se vad som passar just dig och...

0

Välj rätt uppvärmning

Att byta uppvärmningssätt kan ge besparingar för både plånboken och miljön. Vilket alternativ som är bäst för dig är dock högst personligt. Vår guide...

0

Nytt & Nyttigt januari 2010

Slut ett eget klimatavtal! En elmätare redovisar din exakta förbrukning.

1

Effektivisera elvärmen

Värmer du upp huset med direktverkande el? I så fall finns det troligen många dyra kilowattimmar att spara. Här får du exempel på energismarta investeri...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]nier.se

 

Annons