Krönika: Spara energi med nya vanor

Energiberäkning

Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina funderingar.

Jag har två tonårsdöttrar som gillar att duscha länge. Det är, som ganska mycket med tonåringar, inte helt lätt att förstå hur en dusch kan ta mer än fem minuter. Mina döttrar duschar tjugo minuter. Lätt.

Jag tänker på dessa långduschar när jag funderar över var i ett hem det är lättast att spara energi.

Mina tonårsdöttrar spelar fotboll. Av någon anledning duschar man inte längre i omklädningsrum, som jag gjorde när jag lirade boll, utan sköter denna hygieniska detalj hemma. Detta innebär under högsäsong upp till tio fotbollsrelaterade duschar i veckan. Om jag räknar snällt förbrukar dessa duschar 80 kWh i veckan.

Dessa 80 kWh motsvarar ungefär 80 kronor, 133 maskiner tvätt eller fyra och ett halvt år för min dator i standbyläge.

Nu vill jag inte att mina döttrar ska sluta duscha men det kan vara bra att ha koll på hur mycket energi olika aktiviteter och prylar förbrukar när man vill börja spara för miljöns eller den egna plånbokens skull.

Exemplen ovan kan också sägas höra till tre områden.

1. Helt onödig energiförbrukning, exempelvis elektronisk utrustning som drar ström i standbyläge.

2. Områden där det går att effektivisera sin energiförbrukning, exempelvis tvättmaskiner som inte körs med maximalt antal kilo textilier.

3. Energiförbrukning där det krävs ett ändrat beteende, exempelvis tonårsdöttrar som lär sig att man blir ren redan efter fem minuter i duschen.

När det gäller det första området, den med den onödiga förbrukningen, är första steget att skaffa en elenergimätare (finns att låna på vissa kommuners energirådgivning). Med en sådan är det lätt att mäta vad olika elapparater förbrukar i standbyläge. När jag kollade vårt hem insåg jag att en gammal transistorapparat drog 6 watt även när strömbrytaren stod på ”off”, att den halvnya platteven drog 17 watt i standby och att en gammal bärbar dator drog 3 watt även när den var helt avstängd. Vips hade jag sparat drygt 200 kronor årligen (energi motsvarande tjugo tonårsduschar).

Även om den sparade summan inte är svindlande är det viktigt att vi hushållar med all den energi vi har eftersom Sveriges behov av att importera dålig el producerad i kolkraftverk då kan minskas och till slut elimineras.

Betydligt större energimängder handlar det om när vi tittar på området effektivisering. Med tanke på att uppvärmningen av ett hus är den stora energislukaren är det förstås där man borde sätta in krutet genom att tilläggsisolera väggar och vind, byta till en modern, tätare, ytterdörr, komplettera de befintliga fönsterbågarna med isolerglas samt installera ett ventilationssystem där utluftens värme växlas över till inluften.

Problemet är att det oftast är mycket svårt att räkna hem ovanstående åtgärder. För vissa av dem blir det lönsamt först om tjugo år, för andra är tidsspannet långt bortom graven. Detta beror bland annat på att allt större del av det vi betalar för vår energi består av fasta kostnader. Det är dumt för oss som vill spara energi att kostnaden för denna inte till en betydligt större del hänger samman med den faktiska förbrukningen.

Det är lite som med mina döttrars mobiltelefoner där alla samtal och alla sms är ”gratis”, men där jag likväl får punga ut med stora summor för abonnemangen varje månad.

Det enklaste sättet att spara energi är därför att försöka vänja sig vid lite kallare inomhustemperatur. Skruvar man ner termostaterna två grader i sin villa sparar man tio procent av uppvärmningskostnaderna vilket kan röra sig om 1 500 kronor. Och den summan räcker ju till ett par koftor …

Inom området effektivisering hamnar också åtgärder som att så långt som möjligt byta till lågenergilampor, låta tomma rum vara mörka rum, montera in sparmunstycken i duschar och kranar vilket minskar vattenåtgången med två tredjedelar, enbart köra fulla disk- och tvättmaskiner och torka tvätten i trädgården när vädret tillåter. När det gäller tvätt kan man även tänka på att hellre välja kläder i naturmaterial som inte behöver tvättas lika ofta som syntet. En bra ylletröja blir som nytvättad efter att ha hängt utomhus på vädring en natt.

Varje gång du kan hoppa över en körning med tvätt- eller diskmaskinen sparar du någon krona. Notera även att om du byter din läslampa från en 40 watts glödlampa till en 2 watts lysdiod har du sänkt din förbrukning på denna plats med 95 procent.

Allra svårast är det förstås att sänka energiförbrukningen genom att ändra sitt eget, eller sina tonårsdöttrars, beteende. Men om man inser att ens halvnya platteve drar 350 watt jämfört med läslampan som drar 2 watt, kanske man ibland hellre väljer boken framför att slötitta på något man ändå inte är så intresserad av. Om man inser att golvvärmen i badrummet drar fem gånger mer energi än teven kanske man ser till att i varje fall skaffa en timer som ser till värmen bara är på de få minuter ens fötter befinner sig på badrumsgolvet.

Och om ens tonåringar inser att de duschar för 4 000 om året och att alla besparingar de gör direkt går till deras konsertkonto (många människor som lyssnar på samma musiker är bra för miljön) kan nog även de tänka om.


14 september 2010
 
Mer om Energiberäkning

Styr elförbrukningen hemma

Energiberäkning Hur tänkte du... Anders Juhl Lundberg? Anders Juhl Lundberg, VD Zense Technology AB som står bakom Zensehome – en produkt som gör det möjligt att styra elförbrukningen hemma via intelligenta vägguttag och strömbrytare.

Johan Tells 4 ekoval

Energiberäkning Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

Huskompisar: Krönika Annika Marklund

Energiberäkning ”Alltså”, säger Mattias och snurrar på sin espressokopp, ”vad gick er senaste elräkning på egentligen?”

Miljönytt: Svenskarna medvetna elkonsumenter

Energiberäkning Enligt en rapport från Energimyndigheten är det fler och fler hushåll som byter elleverantör.

Välj rätt uppvärmning

Energiberäkning Att byta uppvärmningssätt kan ge besparingar för både plånboken och miljön. Vilket alternativ som är bäst för dig är dock högst personligt. Vår guide...

Nytt & Nyttigt januari 2010

Energiberäkning Slut ett eget klimatavtal! En elmätare redovisar din exakta förbrukning.

Effektivisera elvärmen

Energiberäkning Värmer du upp huset med direktverkande el? I så fall finns det troligen många dyra kilowattimmar att spara. Här får du exempel på energismarta investeringar.

Krönika: Isolera mera

Energiberäkning Misstänker du att ditt hus läcker värme? Det finns två sätt att kontrollera detta på. Antingen låter du en man med en avancerad värmekamera undersöka...

Nytt & Nyttigt april 2010

Energiberäkning Dålig lukt i fritidshuset? En solcellsdriven fläkt kan vara lösningen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.