Krönika: Kofta på!

När det blåser från öster viner vinden in genom fönsterspringorna och får papper på mitt skrivbord att fladdra bort. När det regnar rinner vattnet in över fönsterkarmen och ner på golvet där stora pölar bildas.


När nattkylan kommer fungerar det höga englasfönstret som en kyl någon glömt stänga dörren till. När det inte blåser tvingas jag öppna fönstret då värmeelementets termostat inte fungerar. Rummet har en takhöjd på fem meter.

Om detta rum legat i Sverige vore det förmodligen landets sämsta vad gäller energi, miljö och ekonomi. Men min tillfälliga boning ligger i ett palats i Rom, där Skandinaviska föreningen disponerar en våning, och utgör inget undantag i en stad som till stor del lever på sin bedagade charm.

Smarta trick

Ibland får jag frågan ”Vilket är det bästa tipset i din bok 100 sätt att rädda världen?”. Det svar jag ger gör nästan alltid folk besvikna. Den som undrar hoppas nämligen ofta på att jag har en patentlösning på miljöproblemet, ett alldeles eget litet fiffigt trick eller, om det är en man som frågar, en sinnrik apparat att rekommendera. Det har jag inte. Därför blir mitt svar sällan roligare än att man alltid kan börja med att se om sitt hus. Då den största delen av energiåtgången i svenska bostäder handlar om uppvärmning blir svaret inte roligare än så här. Fast är det en apparatfokuserad man som frågar säger jag också att han alltid kan kolla det här med värmeväxlare och att det faktiskt idag finns hus där sådana sköter all värme. Alltså hus utan traditionellt uppvärmningssystem.

Två grader

Ibland får jag också frågan om jag lever som jag lär. Visst, svarar jag sanningsenligt, men jag erkänner samtidigt att jag fuskar på ett område. Nämligen inomhustemperaturen.

Om man sänker inomhustemperaturen med en grad minskas energiförbrukningen med ungefär fem procent. Det är mycket. Vid två graders sänkning, från 22 till 20, skonar den som bor i en normalvilla jordens växthus från tillförseln av ytterligare 140 kilo koldioxid. Dessutom sparas runt 1 500 kronor – det räcker till en fin kofta och ett par tofflor.

Problemet med mig är att jag inte vill gå omkring i kofta och tofflor, jag vill, som här i mitt rum i Rom, bära en sladdrig T-shirt och gå barfota på marmorgolv. Men, men, var och en får vara miljövänlig på sitt vis. Man kan inte vara exemplarisk på alla områden.

När min bok översattes till engelska var det en recensent som gjorde sig lustig över tipset att sänka inomhustemperaturen till 20 grader. Detta eftersom ingen i hela Storbritannien har det så pass varmt inomhus från början. Där är det snarare standard med 16 grader och väldigt många koftor.

Det är därför jag hellre tillbringar en decembermånad i Rom.

 Några energitips för hemmet

  • Se över alla tätningslister.
  • Om möjligt, byt till energimärkta fönster.
  • Byt ut trasiga termostater och de som är äldre än 10-15 år.
  • Fundera över vilken värmekälla som är bäst för dina förhållanden: fjärrvärme, pelletsbrännare eller värmepump som kan hämta energi från berg, mark eller vatten.
  • Komplettera med solvärmeceller, solfångare eller värmeväxlare.
  • Se över isoleringen av vinden.
  • Om fasaden ska renoveras, se då till att isolera den samtidigt.
  • Hör med din kommuns energirådgivare om möjligheter till fler energibesparande åtgärder.
  • Sänk inomhustemperaturen – men bara om du gillar mysiga koftor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar