Krönika: Isolera mera

Misstänker du att ditt hus läcker värme? Det finns två sätt att kontrollera detta på. Antingen låter du en man med en avancerad värmekamera undersöka huset eller så kollar du var din fru nattförvarar tulpanerna.


Den första varianten är dyrare. Kameror som kan läsa av temperaturen i väggar, golv och tak och redovisa dessa genom olikfärgade fält på en bildskärm är kostsamma apparater. Fruar med tulpaner är betydligt billigare.

Tycker ni min inledning var mossig vad det gäller uppdelningen i manligt och kvinnligt? Då vill jag inflika att jag bara beskriver hur arbetsfördelningen ser ut hemma hos oss, inte hur jag tycker världen bör vara beskaffad. I vårt hus har min fru totalt tulpanansvar. Hos er är det kanske tvärt om.

Det sista min fru gör inför natten är alltså att ställa vasen med tulpaner på något av husets svalare ställen. Därför kan man om morgonen snubbla över denna vas vid dörren till garaget eller altanen. Alternativt irriteras över att ett fång tulpaner skymmer müslin i skafferiet som tempereras av en inbyggd ventil i ytterväggen. Tulpanvasen kan också stå bakom en gardin på en fönsterbräda.

Vi bor i ett hyfsat välbyggt radhus från 1969. Det har tre plan, är byggt i betong och ventileras genom självdrag. Sedan huset byggdes har vår vind fått en tilläggsisolering. Det är allt.

Genom tulpanmetoden kom jag fram till att vi borde byta ytterdörr och fönster. Dessutom borde vi installera en anläggning som tar tillvara all den värme som idag bara ventileras ut till kråkorna.

Energimyndighetens hemsida upplyste mig om att en tredjedel av den värme som tillförs ett hus som vårt försvinner till ingen nytta ut genom dörrar och fönster. Här kunde jag också läsa mig till att en modern ytterdörr är dubbelt så tät som vår och att nya isolerglas i befintliga bågar kunde sänka fönsternas värmeförlust med två tredjedelar.

Därtill kunde vi med ett nytt ventilationssystem, där utluftens värme växlas över till inluften, spara åttio procent av den förlusten.

Vårt svala skafferi tänker jag däremot inte göra något åt för att temperaturen där är så bra för tomater.

Finns det någon hake då? Skulle väl vara att samtliga åtgärder är helt orimliga om man bara ser till kostnaderna.

Det jag sparar i uppvärmningskostnader på att byta till en ny ytterdörr skulle ta runt fyrtio år innan åtgärden betalade sig. Att byta fönsterglas och ventilationssystem skulle ta tjugofem år innan det blev en bra affär.

Denna kalkyl är förstås helt beroende av vilka produkter man köper, vilket det aktuella priset på uppvärmningen är, vilka statliga subventioner som för närvarande finns och om man anlitar en hantverkare eller låter sin fru göra jobbet.

Grundproblemet är däremot det gamla vanliga: energin är för billig.

Vi tycker oss ha råd att slösa med energi. Detta trots att vi vet att jordklotet inte mår bra av denna överkonsumtion. Det finns ingen annan väg att gå än att byta till grön energi och därefter spara på denna så att den räcker till fler.

Därför borde jag isolera vårt hus för 100 000 kronor. För jordens skull.

I väntan på att fatta detta beslut kan jag glädja mig åt våra fina tulpaner som trivs i ett lagom dragigt hus.

Plus: Greenline 33 är världens första hybridbåt för den som vill färdas på vatten med gott samvete. Elmotorns batteri laddas vid kaj eller av takets solceller.

Minus: Att det blir allt svårare att hitta miljömärkta tvål och schampo i vanliga livsmedelsbutiker.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar