Högre energipriser oroar mer än höjda boräntor

Energiberäkning

Svenskarna känner mycket större oro för höjda energipriser än för höjda boräntor. För stigande matpriser oroar vi oss inte alls.

Annons

Den som har grepp om sin ekonomi behöver inte känna oro. Men även om de allra flesta har koll på privatekonomin, har en bra sparbuffert och dessutom ett gott räntekostnadsutrymme känner vi oro för förändringar i ekonomin. Det visar en studie som Nordea har låtit genomföra. Frågan är därför om vi fokuserar på rätt saker och om oron egentligen bottnar i okunskap? Istället för att oroa oss kanske vi skulle ta tjuren i hornen och se till att vi har rätt elleverantör och ett bra pris på elen. Det är så lätt att lägga undan den svårlästa elräkningen till ett senare tillfälle. Det är inte konstigt att vi senare känner oro för att energipriserna ska öka. Men det gäller att sätta sakerna i sitt rätta sammanhang.

Räkna på höjningen

Alla hushåll har olika förutsättningar, men det går att göra enkla överslag för att få en uppfattning om vad prisökningar innebär. Höjs bensinpriset med en krona kostar det 125 kronor i månaden om du kör 1 500 mil på ett år. Skulle priset på villaolja gå upp med fem procent innebär det också en ökad kostnad på cirka 125 kronor per månad för ett normalstort hus. Skulle däremot räntan på det genomsnittliga lånet, som i undersökningen är 700 000 kronor, stiga med en procentenhet är kostnaden 583 kronor per månad. Något som inte alls oroar svenskarna är att matpriserna ska gå upp. En tvåbarnsfamilj lägger ungefär 5 000 kronor på mat varje månad. Går matpriserna upp med 2,5 procent kostar även det 125 kronor mer i månaden.

En månadslön som sparbuffert

Svensken har i genomsnitt 73 000 kronor i totalt sparande. Spridningen är naturligtvis stor och det finns grupper som har både mer och mindre. Hela 46 procent har till exempel ett sparande som inte är större än en genomsnittlig månadslön. Den gruppen är utsatt eftersom det är en trygghet att ha en ekonomisk buffert att ta till om man till exempel blir långvarigt sjuk. Sjukersättningen brukar inte finnas tillgänglig direkt utan kan dröja upp till en månad efter det att du blir sjukskriven tills den betalas ut.

Vilka utgifter för boendet oroar du dig mest för?

 

Namn: Elsie Ekberg
Ålder:
69
Bor: Stockholm
Yrke: Pensionär

Boendekostnaden oroar mig mest. Det sägs att i en välfärdsstat bör vi pensionärer ha en boendekostnad som utgör en tredjedel av vår totala inkomst. Om det ändå vore så. I så fall skulle vi pensionärer ha det jättebra.

 

Namn: Anders Kjellberg
Ålder:
63
Bor: Visby
Yrke: Pensionär

Jag personligen har inget som jag behöver oroa mig för men om jag ska nämna något så är det fastighetsskatten. Men då tänker jag snarare på alla unga människor än på mig själv.

 

Annons

Namn: Johan Fallénius
Ålder:
36
Bor: Vaxholm
Yrke: Försäljningschef

Räntan oroar mig mest av allt, men även energiförbrukningen är ett orosmoment.

Intervju och foto: Sara Hjelm

Liten ekonomikalender för slutet av detta år och början av nästa.

 

December 2006
Den 12 december ska inbetalning av underskott för slutlig skatt vara bokförd på Skatteverkets konto. Gäller för dig som fick ditt slutskattebesked i september.

Hur pensionssparar du? Alla får göra avdrag för 19 850 kronor i år, har du högre inkomster kan du få göra avdrag med större belopp. Har du inte utnyttjat detta och har pengar över, sätt in dem på ditt pensionssparande.

Den 15 december är sista dag för skatteverket att skicka ut slutskattebesked och kontoutdrag till dem som inte fått dessa tidigare.

Betalningar som man vill ska vara bokförda detta år måste betalas in i god tid före årsskiftet. Banken kan ge dig besked om när de senast ska betalas.

Se ur ett ekonomiskt perspektiv tillbaka på året som gått – plus eller minus? Är det något du behöver ändra på inför nästa år?

Januari 2007
• Gör i ordning en mapp där du samlar alla inkomstuppgifter, årsbesked, betalda räkningar med mera så får du automatiskt bättre översikt av din ekonomi.

• Begär jämkning om du har förändrade inkomster som gör att den skatt du ska betala inte stämmer med den preliminärskatt som din arbetsgivare drar. Blankett finns hos Skatteverket, www.skatteverket.se

• Gå igenom placeringarna på ditt PPM-konto. Nya pengar kommer att sättas in i början på året utifrån den fördelning du valt. Läs mer på www.ppm.nu

• Om du är hemma med småbarn, anmäl senast 31 januari vem av föräldrarna som ska få tillgodoräkna sig barnår. Gör man ingen anmälan får den som har lägst pensionsunderlag pensionsrätten för barnår. Anmäl till Försäkringskassan, www.fk.se

Senast 31 januari måste du anmäla om du vill föra över din premiepensionsrätt till din maka/make eller registrerade partner för att överföringen ska kunna gälla från och med 2007. Anmäl till Försäkringskassan, www.fk.se

1 november 2006

0 Kommentarer

0

Krönika: Spara energi med nya vanor

Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina fundering...

Artikeln sponsras av NIBE.

Spara klöver med bergvärme

Se hur mycket pengar just du kan spara genom att byta till en bergvärmepump.

2

Ekonomitipset: Bli din egen elproducent

Vilka fördelar finns med att vara egen elproducent?

1

Lågenergilampan anpassar sig

Energimyndigheten tillsammans med HemEl och Föreningen Lampa vill att vi ska byta våra glödlampor till lågenergilampor.

0

Hur håller du värmen i vinter?

Med de två senaste vintrarna i färskt minne har vi frågat några läsare hur de rustat sig för kylan.

0

Välj rätt uppvärmning: tabell

Att byta uppvärmningssystem kan ge besparingar, både för plånboken och miljön. Här är checklistan som hjälper dig att se vad som passar just dig och...

1

Elektriska växelfält - en hälsorisk?

Har du börjat fundera över om något av dina, eller anhörigas, hälsoproblem kanske kan ha med elektricitet och strålning att göra?

1

Effektivisera elvärmen

Värmer du upp huset med direktverkande el? I så fall finns det troligen många dyra kilowattimmar att spara. Här får du exempel på energismarta investeri...

3

Snabba svar om värmegolv

Går du i golvbytartankar? Kanske ska du passa på och lägga in värmegolv också? Här får du svar på de vanligaste frågorna.