Annons

Elmätning på distans - smidigt och enkelt

Energiberäkning

Fler och fler slipper att läsa av elmätaren och skicka in lappen till sitt elnätbolag. År 2009 ska alla elabonnenter vara anslutna till fjärravläsningssystemet. Här kan du läsa om elmätningdistans

Annons

Från och med den 1 juli 2009 ska enligt lag alla elmätare läsas av varje månad. Detta innebär att fjärravläsning kommer bli det enda realistiska alternativet. En hel del hushåll är redan idag anslutna till fjärravläsningssystemet och får sin elförbrukning avläst per automatik. I december 2005 var andelen elmätare som klarar fjärravläsning 13 procent. Rent tekniskt kan elbolagen distansavläsa elmätarna på olika sätt. Antingen görs det genom det befintliga elnätet, via radiosystem eller via GSM/GPRS-nätet. Vilken metod som används beror på geografi, kundtäthet och GSM/GPRS-täckning.

Fördelarna med fjärravläsning är flera. Förutom att mätningen är automatiskt sker den också kontinuerligt. Den kontinuerliga avläsningen ökar möjligheterna för framtida energibesparingar genom att man får bättre kännedom om sin elförbrukning per månad. Faktureringen blir också tydligare och enklare eftersom fakturan grundar sig på verkligt förbrukad energi. Det blir med andra ord inga preliminärberäkningar som sedan en gång om året regleras i en avstämningsfaktura.

Nätbolaget betalar
När det är dags att ansluta sig till fjärravläsningssystemet kontaktas man av sitt nätbolag. Själva bytet av mätaren är enkelt och tar cirka 30 minuter. De flesta mätare sitter utomhus och då märker man ingenting av bytet, förutom ett kortare strömavbrott. Sitter mätaren inomhus får man avtala om en tid då en installatör kommer och utför själva bytet. Mätarbytet och anslutning till fjärravläsningssystemet kostar naturligtvis ingenting för abonnenten.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Med fjärravläsning sker mätningen av elförbrukningen automatiskt och du slipper preliminära beräkningar. Illustration Ulrika Carlsson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 april 2006

0 Kommentarer

0

Smarta villaägare!

När hustrun och jag köpte vårt hus i Simrishamn var vi mycket lyckliga. Ända tills jag började syna värmeelementen lite noggrannare i sömmarna.

0

Ledare - Nu är vi rustade

Äntligen kom vintern! Vi som isolerat vinden och bytt tak fick till slut valuta för investeringarna.

1

Johan Tells 4 ekoval

Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

0

Krönika: Spara energi med nya vanor

Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina fundering...

0

Huskompisar: Krönika Annika Marklund

”Alltså”, säger Mattias och snurrar på sin espressokopp, ”vad gick er senaste elräkning på egentligen?”

0

Hur håller du värmen i vinter?

Med de två senaste vintrarna i färskt minne har vi frågat några läsare hur de rustat sig för kylan.

0

Att fixa den här månaden - januari

Tre saker att fixa under januari (kanske).

Artikeln sponsras av NIBE.

Spara klöver med bergvärme

Se hur mycket pengar just du kan spara genom att byta till en bergvärmepump.

0

Nytt & Nyttigt april 2010

Dålig lukt i fritidshuset? En solcellsdriven fläkt kan vara lösningen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons