Foto: Fotoakuten

Effektivisera elvärmen

Energiberäkning

Värmer du upp huset med direktverkande el? I så fall finns det troligen många dyra kilowattimmar att spara. Här får du exempel på energismarta investeringar.

Över en halv miljon småhus har direktverkande el som huvudvärmekälla. Ett faktum som vittnar om en svunnen tid då elvärme var både bekvämt och billigt. Idag återstår bara bekvämligheten: elvärme är praktiskt men räkningarna gräver djupa hål i många villaägares hushållskassa.

Den stora lösningen är att byta uppvärmningssystem. Det går att söka statligt bidrag för konvertering, och tusentals villaägare har idag ersatt elvärmen med vattenburen fjärrvärme, biobränsle eller värmepump.

Alternativet till den stora lösningen är att behålla den direktverkande elen och göra en översyn av husets energianvändning. Vid sidan av traditionella energisparåtgärder som tätning och tilläggsisolering bör du börja med att kontrollera hur uppvärmningen i ditt hus fungerar, säger Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare i Göteborg.

- Om elementen är i dåligt skick och inomhustemperaturen är ojämn bör du överväga att byta elementen eller sätta in nya elektroniska termostater som snabbt och exakt anpassar uppvärmningen efter inställd temperatur.

Reglera värmen centralt

Vill du inte byta alla element eller termostater kan du istället installera en reglercentral som övertar styrningen av värmen. Reglercentralen består av en liten låda som ansluts till elementens säkringar i proppskåpet. Själva inkopplingen bör göras av en behörig elektriker. När systemet är inkopplat pulserar strömmen ut till elementen i olika intervaller, beroende på hur mycket tillskottsvärme som huset behöver. Du sköter övervakningen enkelt via en display.

- Ett reglersystem kan ge en energibesparing på 10-15 procent som en följd av att temperaturregleringen justeras och förbättras, säger Mats Danielsson.

Det finns olika typer av reglersystem från cirka 7000 kronor och uppåt. Med ett lite dyrare system får du mer flexibilitet och kan styra värmen i olika delar av huset. Du ställer då in temperaturen i ”zoner” från din reglercentral. Ett annat alternativ är ett decentraliserat system med separata reglerenheter som i princip gör det möjligt att ha en temperaturzon för varje rum.

I ett reglersystem finns ofta extrafunktioner som spar energi, till exempel ”vädringslås” som innebär att elementen inte slås på när du tillfälligt öppnar en dörr eller ett fönster. Det är även enkelt att tidsprogrammera systemet så att temperaturen ändras under natten eller när du är på jobbet.

- Det lönar sig att sänka temperaturen periodvis, men du bör också tänka på att det tar tid och extra energi att värma upp huset igen. Det bästa är att testa sig fram och bedöma hur sparfunktionerna påverkar elförbrukningen och boendekomforten, säger Mats Danielsson.

Under senare år har utvecklingen inom trådlös kommunikation banat väg för smidiga reglersystem som kan styra och övervaka hela husets apparatur. Ännu så länge appliceras tekniken mest vid nybyggnation. Men det går även göra installationer i befintliga hus.

- Mitt förslag är vända sig till elektriker som har erfarenhet av den här typen av installationer och be dem titta på de specifika förutsättningarna i huset, säger Mats Danielsson.

Värmepump lönar sig i regel

Luft/luftvärmepumpen, även kallad komfortvärmepump, har blivit en allt populärare värmekälla i kombination med direktverkande el. Enligt beräkningar hos Energimyndigheten kan värmepumpen täcka uppemot 25-40 procent av det årliga elvärmebehovet. Kostnaden för värmepumpen brukar ligga kring 15 000-25 000 kronor, inklusive installation.

- Bäst nytta gör värmepumpen i ett hus med öppen planlösning, där varmluften kan fördelas över stora ytor, säger Anders Odell på Energimyndighetens Testlab.

Värmepumpen dimensioneras utifrån hushållets energibehov och monteras på lämplig plats av en behörig installatör. Det är viktigt att el-elementens termostater är rätt inställda, så att värmeregleringen slår på endast när värmepumpen inte klarar att hålla inomhustemperaturen, framhåller Anders Odell.

- När värmepumpen sedan tagits i bruk bör du se till att rengöra pumpens filter enligt anvisningarna. Smutsiga filter kan nämligen försämra värmeutbytet efterhand.

Luft/luftvärmepumparnas effektivitet brukar minska i takt med att det blir kallare utomhus. Ändå är värmeutbytet förhållandevis bra ända ner mot 15 minusgrader, visar Energimyndighetens test.

– Med tanke på att värmepumpens kapacitet varierar efter temperaturförhållanden bör man i första hand titta på pumpens årsvärmefaktor. Denna uppgift ger en fingervisning om hur mycket energi man kan spara i huset.

Hos en genomsnittlig luft/luftvärmepump ligger årsvärmefaktorn en bit över 3 i södra Sverige, vilket innebär att den avger drygt tre gånger mer värmeenergi än den el som tillförs pumpen. Alla etablerade märken har numera även en funktion för underhållsvärme som spar energi och tillval för fjärrstyrning.

Under sommartid kan värmepumpen även ställas in för luftkonditionering (”komfortvärme”).

- Tänk dock på att denna funktion inte spar energi eftersom kylning ger en högre strömförbrukning än uppvärmning.

Energimyndigheten har hittills testat ett 30-tal modeller av luft/luftvärmepumpar och kommer att genomföra ytterligare tester kontinuerligt.

- Alla resultat läggs ut på Energimyndighetens hemsida, tipsar Anders Odell.

Lönsam mix av värmekällor

Med flera värmekällor i huset har du möjlighet att välja vilken uppvärmning som för tillfället är mest praktisk och kostnadseffektiv. Även om varje värmekälla innebär en extra utgift kan en smart kombinationslösning bli lönsam på sikt. Följande produkter fungerar i regel bra med direktverkande el:

Solvärme: bidrar med större delen av varmvattenförsörjningen under sommarhalvåret. Passa på när du ska byta den gamla varmvattenberedaren och välj då en ny modell med solslinga. Ett solfångarpaket för tappvarmvattnet kostar cirka 25 000-35 000 kronor.

Braskamin: erbjuder både en mysig brasa att titta på och en snabb uppvärmning av rummen under kyliga dagar. Passar bra om du har tillgång till egen ved. Prisintervallet för braskaminer varierar mellan 10 000-30 000 kronor.

Pelletskamin: håller värmen betydligt längre än braskaminen och sköter eldningen automatiskt via en termostat. Kaminens pelletsförråd brukar räcka 1-2 dygn under vintern. Priset brukar ligga kring 25 000-40 000 kronor, inklusive installation.

Spiskassett: är en självklar energiinvestering om du har en öppen murad spis i huset. Kassetten tillvaratar upp till 70 procent av brasvärmen. Låt en sotare undersöka skorstenen före installation. Cirkapris: 7 000-16 000 kr.

13 oktober 2010
 
Mer om Energiberäkning

Styr elförbrukningen hemma

Energiberäkning Hur tänkte du... Anders Juhl Lundberg? Anders Juhl Lundberg, VD Zense Technology AB som står bakom Zensehome – en produkt som gör det möjligt att styra elförbrukningen hemma via intelligenta vägguttag och strömbrytare.

Johan Tells 4 ekoval

Energiberäkning Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter!

Krönika: Spara energi med nya vanor

Energiberäkning Vad slukar mest energi i ett hem; elektronik, dålig isolering eller tonårsbarn? Vi i Villas miljöskribent Johan Tell delar här med sig av sina fundering...

Huskompisar: Krönika Annika Marklund

Energiberäkning ”Alltså”, säger Mattias och snurrar på sin espressokopp, ”vad gick er senaste elräkning på egentligen?”

Miljönytt: Svenskarna medvetna elkonsumenter

Energiberäkning Enligt en rapport från Energimyndigheten är det fler och fler hushåll som byter elleverantör.

Välj rätt uppvärmning

Energiberäkning Att byta uppvärmningssätt kan ge besparingar för både plånboken och miljön. Vilket alternativ som är bäst för dig är dock högst personligt. Vår guide...

Nytt & Nyttigt januari 2010

Energiberäkning Slut ett eget klimatavtal! En elmätare redovisar din exakta förbrukning.

Krönika: Isolera mera

Energiberäkning Misstänker du att ditt hus läcker värme? Det finns två sätt att kontrollera detta på. Antingen låter du en man med en avancerad värmekamera undersöka...

Nytt & Nyttigt april 2010

Energiberäkning Dålig lukt i fritidshuset? En solcellsdriven fläkt kan vara lösningen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.