Idag finns det över 5 miljoner fasta telefonabonnemang och 9,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige.
Idag finns det över 5 miljoner fasta telefonabonnemang och 9,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige. Foto: Henrik Brunnsgård,

Telefoni – en ren djungel

Elavtal

Traditionella val eller välja nya uppstickare för telefonerandet? Valen är många när telefonoperatör ska väljas för telefonen i hemmet, och ska det vara en telefon eller ska det vara ett headset kopplat till datorn?

Visst var det enklare med telefoni förr, en leverantör och ingen prisdiskussion. Så här mycket kostar det, punkt. I dag finns det över fem miljoner fasta teleabonnemang i Sverige och drygt två hundra olika abonnemangsformer för att ringa beroende på geografisk plats, boendeform, familjesituation och nära nog humör. Men även när man sorterat bort de operatörer som bara verkar på ett visst geografiskt område finns det troligtvis många möjliga val kvar. Kommunikationsmyndigheten PTS bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. En del av PTS arbete är att kontrollera teleoperatörerna och se till att konkurrensen på telefonimarknaden fungerar bra. På deras webbplats finns mycket information och jämförelser av de olika operatörernas utbud.

- Vi sammanställer den information som operatörerna skickat till oss men vi utövar ingen kontroll på det sättet, utan vi kontrollerar så de prisuppgifter som de lämnat till oss stämmer med de som du hittar på deras egna webbplatser. Det är först när operatören missköter sig som myndigheten kan gripa in. Men oftast sker det en naturlig självsanering på marknaden i de fall där någon operatör inte håller vad de lovar, säger Olof Bjurö, enhetschef på konsumentavdelningen PTS.

Och visst har konkurrensen förändrat priserna positivt men konkurrensen gäller fortfarande inte för nyinstallationer när du bygger ett nytt hus, här är du fortfarande oftast hänvisad till Telia för att få kabeln in till huset. Men efter det är du fri att byta om du vill.

- Visst är Telia en stor dominant när det gäller nyinstallation men det kan vara värt att kontrollera om det finns ett stadsnät som kan hjälpa till, eller andra alternativ, som till exempel kabel-TV.

Se över dina behov när du nyinstallerar 

Ska man nyinstallera kan det även vara värt att titta lite på framtida behov och tekniker. Det kanske är lika bra att få TV, internet och telefon på samma gång. På många orter, framförallt glesbefolkade, satsas det mer på trådlös teknik i dag istället för koppartråd.

- Även Småland får mer trådlöst efter stormarna. Koppartråd är dyrt att underhålla och man kan få ut mycket av den trådlösa tekniken.

Det finns två sorters fast telefoni i dag. Vanlig traditionell telefoni när du använder telenätet via ditt telejack och sedan finns det IP-baserad telefoni som använder andra tekniska lösningar. Då får du din telefoni via bredbandsnätet, kabel-TV-nätet eller Internet.

Den tekniken har oftast lägre kostnader för telefonin men kan ha sämre funktion vid strömavbrott. Likaså kan det finnas svårigheter att använda trygghetslarm eller att nå SOS Alarm. Själva brukandet av IP telefoni är lika enkelt i dag som vanliga telefoner och med många system kan du i dag använda vanliga telefoner, fasta och trådlösa. Samtalskvaliteten är för det mesta bra, men den beror givetvis på vilken internetuppkoppling du har. 

Kombinera olika leverantörer 

Kostnaden för själva ringandet med den traditionella telefonen består av två delar, abonnemanget och samtalen. Men det innebär också att du kan ha en leverantör av själva abonnemanget och ringa med en annan operatör genom förval eller genom prefix, en kod före telefonnumret. Men du kan inte få förval och eller prefix från alla operatörer.

Utbudet här är enormt och valet av operatör och abonnemangsform beror helt på dina behov. Telepriskollen, som drivs av PTS och Konsumentverket, hjälper dig att få information om olika avtal inom fast telefoni. I "Avancerad kalkyl" kan du räkna ut vilken månadskostnad olika avtal ger just dig. I "Prislista" kan du se alla tillgängliga avtal. Där kan du sortera avtalen efter månadsavgift, abonnemangsavgift, öppningsavgift och samtalsavgift. Du kan också få mer detaljerad information om samtliga avtal.

Priser och teknikmöjligheter rent geografiskt ändras hela tiden och konkurrensen mellan operatörerna är hård så det bästa är att använda sig av dagsfärsk information via operatörerna och via prisjämförelsesajter för att hitta det erbjudande som passar just dig.

Oavsett teknikval och val av abonnemangsform kan det också vara värt att väga in hur operatörens kundtjänst fungerar innan du gör ditt val. Ring och se hur lång tid det tar att komma fram och hur du blir bemött.

Länkar: 

 • www.pts.se
 • www.telepriskollen.se
 • Via http://www.ktib.se/Lankar-och-bra-att-veta/Lankar-till-prisjamforelsewebbplatser hittar du flera prisjämförelsesajter.

 

29 september 2008
 
Mer om Elavtal

"Fast eller rörligt elavtal?"

Elavtal Fast eller rörligt elavtal – vad är bäst, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här. 

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Så sänker du elnotan

Elavtal Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan tjäna tusentals kronor per år.

Elarbeten du får göra själv

Elavtal Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Elavtal Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

Så får du rätt mot elbolaget

Elavtal Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

Så här byter du elbolag

Elavtal När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Elavtal Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.