Annons
Idag finns det över 5 miljoner fasta telefonabonnemang och 9,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige.
Idag finns det över 5 miljoner fasta telefonabonnemang och 9,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige. Foto: Henrik Brunnsgård,

Telefoni – en ren djungel

Elavtal

Traditionella val eller välja nya uppstickare för telefonerandet? Valen är många när telefonoperatör ska väljas för telefonen i hemmet, och ska det vara en telefon eller ska det vara ett headset kopplat till datorn?

Annons

Visst var det enklare med telefoni förr, en leverantör och ingen prisdiskussion. Så här mycket kostar det, punkt. I dag finns det över fem miljoner fasta teleabonnemang i Sverige och drygt två hundra olika abonnemangsformer för att ringa beroende på geografisk plats, boendeform, familjesituation och nära nog humör. Men även när man sorterat bort de operatörer som bara verkar på ett visst geografiskt område finns det troligtvis många möjliga val kvar. Kommunikationsmyndigheten PTS bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. En del av PTS arbete är att kontrollera teleoperatörerna och se till att konkurrensen på telefonimarknaden fungerar bra. På deras webbplats finns mycket information och jämförelser av de olika operatörernas utbud.

- Vi sammanställer den information som operatörerna skickat till oss men vi utövar ingen kontroll på det sättet, utan vi kontrollerar så de prisuppgifter som de lämnat till oss stämmer med de som du hittar på deras egna webbplatser. Det är först när operatören missköter sig som myndigheten kan gripa in. Men oftast sker det en naturlig självsanering på marknaden i de fall där någon operatör inte håller vad de lovar, säger Olof Bjurö, enhetschef på konsumentavdelningen PTS.

Och visst har konkurrensen förändrat priserna positivt men konkurrensen gäller fortfarande inte för nyinstallationer när du bygger ett nytt hus, här är du fortfarande oftast hänvisad till Telia för att få kabeln in till huset. Men efter det är du fri att byta om du vill.

- Visst är Telia en stor dominant när det gäller nyinstallation men det kan vara värt att kontrollera om det finns ett stadsnät som kan hjälpa till, eller andra alternativ, som till exempel kabel-TV.

Se över dina behov när du nyinstallerar 

Ska man nyinstallera kan det även vara värt att titta lite på framtida behov och tekniker. Det kanske är lika bra att få TV, internet och telefon på samma gång. På många orter, framförallt glesbefolkade, satsas det mer på trådlös teknik i dag istället för koppartråd.

- Även Småland får mer trådlöst efter stormarna. Koppartråd är dyrt att underhålla och man kan få ut mycket av den trådlösa tekniken.

Det finns två sorters fast telefoni i dag. Vanlig traditionell telefoni när du använder telenätet via ditt telejack och sedan finns det IP-baserad telefoni som använder andra tekniska lösningar. Då får du din telefoni via bredbandsnätet, kabel-TV-nätet eller Internet.

Den tekniken har oftast lägre kostnader för telefonin men kan ha sämre funktion vid strömavbrott. Likaså kan det finnas svårigheter att använda trygghetslarm eller att nå SOS Alarm. Själva brukandet av IP telefoni är lika enkelt i dag som vanliga telefoner och med många system kan du i dag använda vanliga telefoner, fasta och trådlösa. Samtalskvaliteten är för det mesta bra, men den beror givetvis på vilken internetuppkoppling du har. 

Kombinera olika leverantörer 

Kostnaden för själva ringandet med den traditionella telefonen består av två delar, abonnemanget och samtalen. Men det innebär också att du kan ha en leverantör av själva abonnemanget och ringa med en annan operatör genom förval eller genom prefix, en kod före telefonnumret. Men du kan inte få förval och eller prefix från alla operatörer.

Utbudet här är enormt och valet av operatör och abonnemangsform beror helt på dina behov. Telepriskollen, som drivs av PTS och Konsumentverket, hjälper dig att få information om olika avtal inom fast telefoni. I "Avancerad kalkyl" kan du räkna ut vilken månadskostnad olika avtal ger just dig. I "Prislista" kan du se alla tillgängliga avtal. Där kan du sortera avtalen efter månadsavgift, abonnemangsavgift, öppningsavgift och samtalsavgift. Du kan också få mer detaljerad information om samtliga avtal.

Priser och teknikmöjligheter rent geografiskt ändras hela tiden och konkurrensen mellan operatörerna är hård så det bästa är att använda sig av dagsfärsk information via operatörerna och via prisjämförelsesajter för att hitta det erbjudande som passar just dig.

Oavsett teknikval och val av abonnemangsform kan det också vara värt att väga in hur operatörens kundtjänst fungerar innan du gör ditt val. Ring och se hur lång tid det tar att komma fram och hur du blir bemött.

Annons

Länkar: 

  • www.pts.se
  • www.telepriskollen.se
  • Via http://www.ktib.se/Lankar-och-bra-att-veta/Lankar-till-prisjamforelsewebbplatser hittar du flera prisjämförelsesajter.

 

29 september 2008

0 Kommentarer

0

"Vår kompis drog om all el hemma"

Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

2

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

0

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

3

Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

0

Elbolagen vill återupprätta förtroendet

Nu ska det bli slut på krångliga fakturor, försenade leverantörsbyten och otydliga avtal. Det lovar energibranschen som nu drar igång en storoffensiv...

0

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

3

Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

1

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons