Annons

Smarta sidan - Hitta bästa mobilabonnemanget

Elavtal

Under semestern kan kostnaderna för mobilen snabbt skjuta i höjden. Det kan löna sig att kolla av marknaden nu.

Annons

 

Storleken på din mobilräkning bestäms av flera olika faktorer. Öppningsavgifter, minimidebitering och debiteringsintervall är några sådana faktorer. Att på egen hand göra en omfattande marknadsundersökning av abonnemangsdjungeln är i princip omöjligt. Men du som har tillgång till internet kan få bra hjälp på vägen. På www.compricer.se kan du jämföra abonnemang genom att fylla i hur många och långa samtal du ringer. En annan sajt som är värd att gå in på är www.telepriskollen.se som drivs av Konsumentverket och Post- och telestyrelsen.

Här kommer några tips på vägen:

  • Hur använder du mobilen? Ringer du mest på dagar, kvällar eller helger? Rör det sig om många korta samtal eller ett fåtal långa? Eller är det sms för hela slanten som gäller?
  • Jämför priser. Be säljaren tala om exakt hur mycket det kostar att ringa på "dina" tider. Ring sedan en annan operatör och ställ samma frågor. 
  • Ringer du mest till familjen eller till ett fåtal vänner? I så fall kan det vara bra om alla har samma operatör, eftersom priset då kan bli lägre eller rentav gratis under vissa tider. 
  • Att använda mobilen utomlands kan bli en dyr historia. Ta reda på vad det kostar att ringa till Sverige från ditt semestermål. Fråga också vad det kostar att ta emot samtal från Sverige i olika länder. 
  • Det är viktigt att du noga granskar täckningen, speciellt om du har 3G-abonnemang.
  • Byta operatör? Kontakta först den nya operatören som i sin tur tar kontakt med din befintliga. De ska sköta allt det praktiska, inte du. Tänk på att du har rätt att ta med dig ditt gamla telefonnummer.

Fakta: Granska avtalsvillkoren innan du skriver på!

Att läsa det finstilta hör inte till det roligaste här i livet. Men ta ändå reda på hur lång bindningstiden och uppsägningstiden är. Kontrollera vad som gäller om du vill byta operatör, om mobilen är operatörslåst och om du har rätt till ersättning om operatören får fel på sitt nät.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Hur ska du fira semestern?


"Då ska jag ägna mig åt att bygga en altan. Sen blir det nog några dagsutflykter plus några dagar i Tyskland."

Namn: Per Andersson
Ålder: 50 år
Yrke: IT-konsult
Bor: Sundsandvik
Familjesituation: Fru och två barn


"Jag ska vara hemma och bygga staket och måla. Sen ska jag åka till Småland och vila upp mig. Blir det dåligt väder åker jag utomlands."

Namn: Lotta Lundh
Ålder: 45 år
Yrke: Projektledare
Bor: Bagarmossen
Familjesituation: Dottern Kajsa, 14 år


"Jag kommer vara hemma. Jag ska försöka tjäna ihop pengar så att jag kan åka till Thailand i höst."

Namn: Simon Berglund
Ålder: 17 år
Yrke: Studerar på Östra gymnasiet
Bor: Huddinge
Familjesituation: Mamma, pappa, en bror och två småsystrar

Annons

"Vi ska vara hemma och renovera stallet, det blir ett halvstort projekt. Vi ska även måla klart huset. En liten tripp någonstans över en helg blir det också naturligtvis."

Namn: Katarina Halovanic
Ålder: 41 år
Yrke: Enhetschef
Bor: Öxabäck
Familjesituation: Sambo, två barn på 14 och 17 år

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 6/2008

27 maj 2008

0 Kommentarer

0

"Vår kompis drog om all el hemma"

Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

2

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

0

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

3

Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

0

Elbolagen vill återupprätta förtroendet

Nu ska det bli slut på krångliga fakturor, försenade leverantörsbyten och otydliga avtal. Det lovar energibranschen som nu drar igång en storoffensiv...

0

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

3

Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

1

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons