Annons

Smarta sidan - Hitta bästa mobilabonnemanget

Elavtal

Under semestern kan kostnaderna för mobilen snabbt skjuta i höjden. Det kan löna sig att kolla av marknaden nu.

Annons

 

Storleken på din mobilräkning bestäms av flera olika faktorer. Öppningsavgifter, minimidebitering och debiteringsintervall är några sådana faktorer. Att på egen hand göra en omfattande marknadsundersökning av abonnemangsdjungeln är i princip omöjligt. Men du som har tillgång till internet kan få bra hjälp på vägen. På www.compricer.se kan du jämföra abonnemang genom att fylla i hur många och långa samtal du ringer. En annan sajt som är värd att gå in på är www.telepriskollen.se som drivs av Konsumentverket och Post- och telestyrelsen.

Här kommer några tips på vägen:

  • Hur använder du mobilen? Ringer du mest på dagar, kvällar eller helger? Rör det sig om många korta samtal eller ett fåtal långa? Eller är det sms för hela slanten som gäller?
  • Jämför priser. Be säljaren tala om exakt hur mycket det kostar att ringa på "dina" tider. Ring sedan en annan operatör och ställ samma frågor. 
  • Ringer du mest till familjen eller till ett fåtal vänner? I så fall kan det vara bra om alla har samma operatör, eftersom priset då kan bli lägre eller rentav gratis under vissa tider. 
  • Att använda mobilen utomlands kan bli en dyr historia. Ta reda på vad det kostar att ringa till Sverige från ditt semestermål. Fråga också vad det kostar att ta emot samtal från Sverige i olika länder. 
  • Det är viktigt att du noga granskar täckningen, speciellt om du har 3G-abonnemang.
  • Byta operatör? Kontakta först den nya operatören som i sin tur tar kontakt med din befintliga. De ska sköta allt det praktiska, inte du. Tänk på att du har rätt att ta med dig ditt gamla telefonnummer.

Fakta: Granska avtalsvillkoren innan du skriver på!

Att läsa det finstilta hör inte till det roligaste här i livet. Men ta ändå reda på hur lång bindningstiden och uppsägningstiden är. Kontrollera vad som gäller om du vill byta operatör, om mobilen är operatörslåst och om du har rätt till ersättning om operatören får fel på sitt nät.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Hur ska du fira semestern?


"Då ska jag ägna mig åt att bygga en altan. Sen blir det nog några dagsutflykter plus några dagar i Tyskland."

Namn: Per Andersson
Ålder: 50 år
Yrke: IT-konsult
Bor: Sundsandvik
Familjesituation: Fru och två barn


"Jag ska vara hemma och bygga staket och måla. Sen ska jag åka till Småland och vila upp mig. Blir det dåligt väder åker jag utomlands."

Namn: Lotta Lundh
Ålder: 45 år
Yrke: Projektledare
Bor: Bagarmossen
Familjesituation: Dottern Kajsa, 14 år


"Jag kommer vara hemma. Jag ska försöka tjäna ihop pengar så att jag kan åka till Thailand i höst."

Namn: Simon Berglund
Ålder: 17 år
Yrke: Studerar på Östra gymnasiet
Bor: Huddinge
Familjesituation: Mamma, pappa, en bror och två småsystrar

Annons

"Vi ska vara hemma och renovera stallet, det blir ett halvstort projekt. Vi ska även måla klart huset. En liten tripp någonstans över en helg blir det också naturligtvis."

Namn: Katarina Halovanic
Ålder: 41 år
Yrke: Enhetschef
Bor: Öxabäck
Familjesituation: Sambo, två barn på 14 och 17 år

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 6/2008

27 maj 2008

0 Kommentarer

I samarbete med Kundkraft.

Elbolagen får rätt – högre elpriser väntar

De kommande åren kan vi räkna med ännu högre elnätsavgifter. En ny dom ger elnätsbolagen rätt att höja priserna – betydligt mer än vad Energimarknadsins...

2

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

0

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

3

Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

0

Telefoni – en ren djungel

Traditionella val eller välja nya uppstickare för telefonerandet? Valen är många när telefonoperatör ska väljas för telefonen i hemmet, och ska det...

0

Så mycket kostar bredband

Det finns alltså ett antal olika typer av bredbandstekniker. Likaså finns det gott om leverantörer. Vissa är mer eller mindre rikstäckande, men de...

0

Energimyndigheten i kritisk rapport - kunden i underläge

Elkunden har hamnat i underläge. Elbolagen dikterar villkoren och har tagit monopol på att tolka tvister mot sina kunder. Och bolagen sitter på makten;...

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

3

Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons