Annons

Om att vara villaägare i Texas

Elavtal

Hur är det att vara villaägare i Texas? Peter Hulten bor i Mansfield, Texas. Här berättar han om likheter och olikheter med att vara villaägare i Texas mot att vara villaägare i Sverige.

Annons


Vår gata i Mansfield.

Så här i slutet av augusti ser många av Texas 22 miljoner invånare fram emot oktober när svalkan kommer. Just nu råder värmebölja med temperaturer  över 40 grader i skuggan, vilket betyder att alla villors kylanläggningar går för högtryck. Värmen gör att bostadsområdet där vi bor ser öde ut då folk måste hålla sig inomhus.

Gräsklippning måste ske under morgontimmarna, eftersom det är den enda tid på dygnet som trädgårdsarbete är möjligt. Gräsmattor och rabatter hålls vid liv med hjälp av sprinklers. Tyvärr gäller detta också ogräs och allehanda småkryp. Villaägarna i grannskapet för en ständig kamp mot termiter, spindlar och eldmyror (fire ants) som gärna bygger kolonier i gräsmattor och rabatter. Själva har vi lyckat få tomten någorlunda fri från dessa marodörer. Vi törs dock inte tro att segern är annat än temporär.

Vi i Villa ger dig allt om kök, bad och inredning. Texashus.
Vårt hus.
Husen byggs stora - en anledning är att man vistas mycket inomhus på grund av hettan.

Husen i vårt bostadsområde är stora – det är svårt att hitta något under 250 kvadratmeter. Att man bygger stort är kanske typiskt amerikanskt, men med tanke på att man tvingas tillbringa mycket tid inomhus har vi förstått poängen med att ha gott om plats.

Medaljens baksida är kostnaderna för att hålla huset svalt. I sammanhanget bör det sägas att det är en ny erfarenhet att tvingas betala skyhöga elräkningar för att kyla ner huset. För en norrlänning är detta en mental omställning “a la Grande”.

Priset för elen varierar mellan bolagen och på samma sätt som i Sverige kör elbolagen intensiva kampanjer för att locka över abonnenter. Efter en smärre chock pga. en månadsräkning på 400 dollar (ca 3 050 kronor) valde vi att byta elleverantör. Vi väntar nu med spänning på nästa elräkning och bävar inför det administrativa trassel som vårt byte av leverantör kan medföra.

Efter ett år i USA har vi tvingats konstatera att allt som har med administrativ service att göra lämnar mycket övrigt att önska. Utan undantag har allt som omfattat en blankett och två personer gått i stöpet.

Den höga elräkningen ledde till insikt om behovet av översyn av husets två AC-aggregat. En kunnig serviceman tillkallades således. Översynen bestod i kontroll av kylanläggning som består av två stora kylfläktar (det heter säkert något annat på fackspråk) och en stor luftkylare som byggmästaren varit vänlig nog att gömma undan på vinden.

Servicemannens diagnos var att systemet läckt kylmedel (freon) och därför förbrukat mera el. Han rådde mig även att byta några filter och att ”hålla koll” på systemet eftersom det kunde fortsätta att läcka. Det där med filtren kunde jag fixa, men jag tvingas i efterhand konstatera att jag glömde fråga hur jag skulle gå tillväga för att ”hålla koll”.

En annan effekt av servicemannens besök var att kassan dränerades på ytterligare 160 dollar. Förutom hettan i Texas tyngs nu mitt sinne av att “hålla koll” på en utrustning som jag inte begriper mig på. Placeringen av luftkylaren på vinden gör det omöjligt för en normalstor villaägare, man eller kvinna, att se till att utrustningen inte läcker.

Det bör också sägas att man som okunnig lekman drar sig för att famla omkring på måfå i hetta och mörker för att försöka ”hålla koll”. Besöken till den svarta lådan på vinden har därför blivit få.
Svärandes i hettan har jag formulerat en konspirationsteori om att byggmästaren varit i maskopi med elbolaget – nåt jäkelskap måste ligga bakom denna idiotiska placering.

Mina tafatta försök att ”hålla koll” har fått mig att tvivla på kylanläggningen som helhet. Tvivlen baseras på att anläggningen verkar vara överdimensionerad i den ända som förbrukar el och ineffektiv i den del som kyler luften. När jag sett mig om efter andra typer av kylanläggningar har jag (konstigt nog) funnit att alternativen är få.

En annan sak som slagit mig är att det borde gå att köra den typ av luftvärmeväxlare som används för att värma svenska villor, fast för att få kyla. Något säger mig att de värmeväxlare som används i svenska villor är energisnålare än de som finns på marknaden i Texas.
Skulle det sedan gå att placera utrustningen som i en svensk villa, dvs. i tvättstugan eller i garaget med en manual för enkel översyn då skulle famlandet i hetta och mörker vara över för min del. Trots att värmetoleransen är högre hos mina grannar vet jag de välkomnar sådant som sänker elkostnaderna – många skulle vara villiga att skrota sina ineffektiva AC-anläggningar.

Vi i Villa. Eltjuv.
AC-anläggningen är livsnödvändig men en energibov.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
31. augusti 2005
 
Annons
Mer om Elavtal

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Elavtal Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

Så sänker du elnotan

Elavtal Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan tjäna tusentals kronor per år.

Elbolagen vill återupprätta förtroendet

Elavtal Nu ska det bli slut på krångliga fakturor, försenade leverantörsbyten och otydliga avtal. Det lovar energibranschen som nu drar igång en storoffensiv...

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Elavtal Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

Så får du rätt mot elbolaget

Elavtal Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

Så här byter du elbolag

Elavtal När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Elavtal Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons