Annons

Om att vara villaägare i Texas

Elavtal

Hur är det att vara villaägare i Texas? Peter Hulten bor i Mansfield, Texas. Här berättar han om likheter och olikheter med att vara villaägare i Texas mot att vara villaägare i Sverige.

Annons


Vår gata i Mansfield.

Så här i slutet av augusti ser många av Texas 22 miljoner invånare fram emot oktober när svalkan kommer. Just nu råder värmebölja med temperaturer  över 40 grader i skuggan, vilket betyder att alla villors kylanläggningar går för högtryck. Värmen gör att bostadsområdet där vi bor ser öde ut då folk måste hålla sig inomhus.

Gräsklippning måste ske under morgontimmarna, eftersom det är den enda tid på dygnet som trädgårdsarbete är möjligt. Gräsmattor och rabatter hålls vid liv med hjälp av sprinklers. Tyvärr gäller detta också ogräs och allehanda småkryp. Villaägarna i grannskapet för en ständig kamp mot termiter, spindlar och eldmyror (fire ants) som gärna bygger kolonier i gräsmattor och rabatter. Själva har vi lyckat få tomten någorlunda fri från dessa marodörer. Vi törs dock inte tro att segern är annat än temporär.

Vi i Villa ger dig allt om kök, bad och inredning. Texashus.
Vårt hus.
Husen byggs stora - en anledning är att man vistas mycket inomhus på grund av hettan.

Husen i vårt bostadsområde är stora – det är svårt att hitta något under 250 kvadratmeter. Att man bygger stort är kanske typiskt amerikanskt, men med tanke på att man tvingas tillbringa mycket tid inomhus har vi förstått poängen med att ha gott om plats.

Medaljens baksida är kostnaderna för att hålla huset svalt. I sammanhanget bör det sägas att det är en ny erfarenhet att tvingas betala skyhöga elräkningar för att kyla ner huset. För en norrlänning är detta en mental omställning “a la Grande”.

Priset för elen varierar mellan bolagen och på samma sätt som i Sverige kör elbolagen intensiva kampanjer för att locka över abonnenter. Efter en smärre chock pga. en månadsräkning på 400 dollar (ca 3 050 kronor) valde vi att byta elleverantör. Vi väntar nu med spänning på nästa elräkning och bävar inför det administrativa trassel som vårt byte av leverantör kan medföra.

Efter ett år i USA har vi tvingats konstatera att allt som har med administrativ service att göra lämnar mycket övrigt att önska. Utan undantag har allt som omfattat en blankett och två personer gått i stöpet.

Den höga elräkningen ledde till insikt om behovet av översyn av husets två AC-aggregat. En kunnig serviceman tillkallades således. Översynen bestod i kontroll av kylanläggning som består av två stora kylfläktar (det heter säkert något annat på fackspråk) och en stor luftkylare som byggmästaren varit vänlig nog att gömma undan på vinden.

Servicemannens diagnos var att systemet läckt kylmedel (freon) och därför förbrukat mera el. Han rådde mig även att byta några filter och att ”hålla koll” på systemet eftersom det kunde fortsätta att läcka. Det där med filtren kunde jag fixa, men jag tvingas i efterhand konstatera att jag glömde fråga hur jag skulle gå tillväga för att ”hålla koll”.

En annan effekt av servicemannens besök var att kassan dränerades på ytterligare 160 dollar. Förutom hettan i Texas tyngs nu mitt sinne av att “hålla koll” på en utrustning som jag inte begriper mig på. Placeringen av luftkylaren på vinden gör det omöjligt för en normalstor villaägare, man eller kvinna, att se till att utrustningen inte läcker.

Det bör också sägas att man som okunnig lekman drar sig för att famla omkring på måfå i hetta och mörker för att försöka ”hålla koll”. Besöken till den svarta lådan på vinden har därför blivit få.
Svärandes i hettan har jag formulerat en konspirationsteori om att byggmästaren varit i maskopi med elbolaget – nåt jäkelskap måste ligga bakom denna idiotiska placering.

Mina tafatta försök att ”hålla koll” har fått mig att tvivla på kylanläggningen som helhet. Tvivlen baseras på att anläggningen verkar vara överdimensionerad i den ända som förbrukar el och ineffektiv i den del som kyler luften. När jag sett mig om efter andra typer av kylanläggningar har jag (konstigt nog) funnit att alternativen är få.

En annan sak som slagit mig är att det borde gå att köra den typ av luftvärmeväxlare som används för att värma svenska villor, fast för att få kyla. Något säger mig att de värmeväxlare som används i svenska villor är energisnålare än de som finns på marknaden i Texas.
Skulle det sedan gå att placera utrustningen som i en svensk villa, dvs. i tvättstugan eller i garaget med en manual för enkel översyn då skulle famlandet i hetta och mörker vara över för min del. Trots att värmetoleransen är högre hos mina grannar vet jag de välkomnar sådant som sänker elkostnaderna – många skulle vara villiga att skrota sina ineffektiva AC-anläggningar.

Vi i Villa. Eltjuv.
AC-anläggningen är livsnödvändig men en energibov.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
31 augusti 2005
 
Annons
Mer om Elavtal

"Fast eller rörligt elavtal?"

Elavtal Fast eller rörligt elavtal – vad är bäst, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här. 

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Så sänker du elnotan

Elavtal Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan tjäna tusentals kronor per år.

Elarbeten du får göra själv

Elavtal Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Elavtal Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

Så får du rätt mot elbolaget

Elavtal Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

Så här byter du elbolag

Elavtal När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Elavtal Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons