Stopp! El är inget att leka med.
Stopp! El är inget att leka med. Foto: Istockphoto

"Vår kompis drog om all el hemma"

Elavtal

Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

Annons

Vår kompis drog om all el hemma

Vi flyttade nyligen in i ett hus där vi upptäckte att all el var feldragen (direkt farlig för oss med småbarn), och behövde åtgärdas ögonblickligen. Vi har en vän som är elektriker som drog ny el i hela huset under en helg – detta helt och hållet som en tjänst och inte på sin arbetstid. 

Nu undrar jag hur det är med försäkring om det skulle uppstå några problem med elen? Krävs det att jag anlitat ett bolag? Vi har även en vän som är rörmokare som hjälpt oss att laga rör etc – hur funkar det försäkringsmässigt?

Bengt och Marie

Svar: Försäkringen kräver att elinstallationen är utförd på ett fackmässigt vis och av en behörig elektriker. Om din vän är det är det alltså inga problem.

Gör så här: Hos Elsäkerhetsverket kan du kontrollera om din kompis är behörig. För att vara säker på att få elarbeten utförda på rätt sätt är mitt råd att kontakta ett företag som är anslutet till Elektriska Installatörsorganisationen EIO. 

När det gäller rörinstallationer ska installationen uppfylla de krav som finns i Säker Vatteninstallation, även här rekommenderar jag att du använder ett auktoriserat VVS-företag.

Peter Bratt

Annons
12 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Energimyndigheten i kritisk rapport - kunden i underläge

Elkunden har hamnat i underläge. Elbolagen dikterar villkoren och har tagit monopol på att tolka tvister mot sina kunder. Och bolagen sitter på makten;...

0

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

1

Elarbeten du får göra själv

Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

0

Om att vara villaägare i Texas

Hur är det att vara villaägare i Texas? Peter Hulten bor i Mansfield, Texas. Här berättar han om likheter och olikheter med att vara villaägare i Texas...

1

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.

2

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

0

Så mycket kostar bredband

Det finns alltså ett antal olika typer av bredbandstekniker. Likaså finns det gott om leverantörer. Vissa är mer eller mindre rikstäckande, men de...

0

Bredband – en självklarhet för villaägaren

För bara några år sedan var det en utopi att skaffa bredband för många villaägare. Men nu börjar bredbandet bli en lika stor självklarhet som ogräset.