Ny dom ger hushållen dyrare elräkning.
Ny dom ger hushållen dyrare elräkning. Foto: istockphoto

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Elavtal

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

Annons

Den 11 december 2013 föll en dom i Linköpings förvaltningsrätt som bland annat underkänner stora delar av Energimarknadsinspektionens beslut om intäktsramar för landets elnätföretag.

Förvaltningsrättens dom påverkar den fjärdedel av elräkningen som enskilda hushåll betalar för att använda sig av näten. Resultatet blir flera tusen kronor dyrare elräkning per år för varje hushåll.

Elbolagen vill höja sina nätintäkter med 50 miljarder kronor under fyraårsperioden 2012 till 2015. Men Energimarknadsinspektionen tycker att det räcker med en ökning på 16 miljarder kronor jämfört med perioden 2008-2011.

Elnäten är en monopolmarknad och därför övervakad och reglerad av Energimarknadsinspektionen (EI). Ett stort antal nätföretag överklagade EI:s beslut om intäktsramar för perioden 2012-2015.

- Domen är ett tungt slag mot både hushåll industri. Den innebär kraftigt höjda priser i elnäten. En småhusägare kan räkna med ett par tusenlappar högre elräkningar om året, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Felaktig värdering av näten

Den metod som använts i värderingen av elnäten bygger på att näten är unga, när de i själva verket är mycket gamla. Domen överklagar  Energiinspektionens så kallade övergångsregel, samt höjer kalkylräntan från 5,2 till 6,5 procent.

- Det leder till en kraftig övervärdering av näten, och därmed även av priserna. Övergångsregeln är ett sätt att justera för det systematiska felet. Att rätten underkänner denna metod att åldersjustera näten betyder att en annan metod måste tas fram fort. Den uppgiften åligger regeringen, som hittills har varit synnerligen passiv i frågan, säger Jakob Eliasson.

Annons
12 december 2013

2 Kommentarer

2013-12-25
Nu får det vara nog på utsugeriet
2013-12-28
EricW
0

"Vår kompis drog om all el hemma"

Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.

0

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

3

Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

0

Elbolagen vill återupprätta förtroendet

Nu ska det bli slut på krångliga fakturor, försenade leverantörsbyten och otydliga avtal. Det lovar energibranschen som nu drar igång en storoffensiv...

1

Elarbeten du får göra själv

Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

0

Hur mycket betalar du för elcertifikatet?

Det skiljer nästan två öre per kWh mellan högsta och lägsta konsumentpris på elcertifikat.

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

3

Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

1

Vad har elbolaget i min trädgård att göra?

Oftast är det yttre faktorer som orsakar störningar i distributionen av el. Det kan vara åska, blåst eller snö.