Annons

Elarbeten du får göra själv

Elavtal

Det är för din säkerhets skull. Här följer Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer.

Annons

Har du "nödvändig kännedom"?

 
Varje år sker olyckor och bränder orsakade av felkopplade eller dåligt underhållna ledningar och apparater. Som alltid gäller att apparater och lampor, sladdar och stickproppar ska vara hela och i gott skick. Trasiga elgrejor kasseras eller lämnas till fackman för reparation. Nedan följer en presentation av Elsäkerhetsverkets regler om vad man får göra själv när det handlar om elinstallationer. Observera att när det står byta är det bara det som gäller. Det är inte tillåtet att ändra eller utöka något i den fasta installationen. Allt sådant måste göras av behörig elinstallatör. Även om du är händig och brukar fixa det mesta går det inte att chansa. Du måste veta hur du ska montera på rätt sätt. Ha alltid som grundregel att stänga av strömmen innan du påbörjar ett arbete med elutrustning. Det du får göra om du har nödvändig kännedom är följande:

Byta och återställa propp och automatsäkring


Om proppen går på nytt efter det att du bytt kan du behöva fackmannahjälp. Trasiga proppar ska slängas.

Byta glödlampor

Se till att den nya lampan inte har för hög effekt, titta på rekommendationen, t ex högst 60 watt.

Montera skarvsladdar


Om du sätter ihop en skarvsladd, som ska användas i ett jordat uttag, måste alla delar till skarvsladden vara i jordat utförande.

 

 

Reparera och byta ut delar i trasiga sladdar

Om sladden har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen. Du får bara ersätta sladd, stickkontakt och skarvuttag med samma slags materiel som tidigare. Det är generellt inte tillåtet att byta ut en ojordad stickkontakt mot en jordad. Enda undantaget från denna regel är anslutningssladden till lampor som saknar beröringsbara metalldelar. (Behöver du byta stickkontakt på lampor av annat slag eller på hushållsapparater, ska de lämnas in till en fackman för ombyggnad.)

Annons

Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag

Bryt spänningen antingen genom att skruva ur proppen eller genom att slå av huvudströmbrytaren. Innan du påbörjar jobbet - kontrollera att det är spänningslöst i strömbrytaren eller uttaget!

Anslutna och byta ut fast anslutna ljuarmaturer

Se till att armaturen är i rätt utförande.

Reparera apparater


Det är viktigt att du vet hur reparationen ska gå till, att du utför den på rätt sätt och att du därefter kontrollerar den lagade apparaten, så att den inte är strömförande eller på annat sätt farlig.

Installera, ändra eller reparera en anläggning


Spänningen får vara högst 50 V, effekten högst 200 VA och säkringen högst 10 A.

All övrig installation av fasta ledningar, rör, dosor, apparater, uttag m m får endast utföras av en elinstallatör.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

1 Kommentarer

2010-08-07
Svenne
I samarbete med Kundkraft.

Elbolagen får rätt – högre elpriser väntar

De kommande åren kan vi räkna med ännu högre elnätsavgifter. En ny dom ger elnätsbolagen rätt att höja priserna – betydligt mer än vad Energimarknadsins...

2

Elnätsdom ger dyrare elräkningar

Hushållen får dyrare elräkningar efter dom om prisreglering i elnät.

0

Skydda dig mot felaktiga fakturor - tre goda tips

Har du fått en faktura på en vara eller tjänst du inte beställt är du inte ensam. Men budskapet är tydligt: Bestrid, och betala inte!

3

Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan...

0

Telefoni – en ren djungel

Traditionella val eller välja nya uppstickare för telefonerandet? Valen är många när telefonoperatör ska väljas för telefonen i hemmet, och ska det...

0

Så mycket kostar bredband

Det finns alltså ett antal olika typer av bredbandstekniker. Likaså finns det gott om leverantörer. Vissa är mer eller mindre rikstäckande, men de...

0

Energimyndigheten i kritisk rapport - kunden i underläge

Elkunden har hamnat i underläge. Elbolagen dikterar villkoren och har tagit monopol på att tolka tvister mot sina kunder. Och bolagen sitter på makten;...

0

Så får du rätt mot elbolaget

Så här går du tillväga om du råkar ut för problem med eljättarna.

3

Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons