Artikeln är ett samarbete med Mitsubishi Electric

Sänk dina värmekostnader – investera i en luft/vatten-värmepump

Energi

Luft/vatten-värmepumpar har blivit alltmer populära på sistone och antalet nöjda värmepumpsägare ökar varje dag. Att investera i en luft/vatten-värmepump är ett smart val både för plånboken och för miljön.

Annons


Så här fungerar en luft/vatten-värmepump

Luft/vatten-värmepumpen består av en inomhusdel och en utomhusdel. Värmepumpen hämtar energin från lagrad solenergi som finns i luften utomhus och omvandlar den till värme i hemmet via köldmedium där den sprids via element, golvvärme samt värmer upp tappvattnet. Trots att värmen hämtas ur, den ibland väldigt kalla luften, ger Mitsubishi Electrics värmepump Ecodan, värme ända ner till omkring -28°C.

Många fördelar med att välja en luft/vatten-värmepump

Skälen att välja luft/vatten-värmepump istället för bergvärme är många. Men ekonomin är ett av de främsta. Installationen av bergvärme är en kostsam historia och slutpriset kan lätt landa på det dubbla, jämfört med att installera en luft/vatten-värmepump.

En bergvärmepump hämtar värme som ligger ackumulerad i marken, vilket kräver att ett 100-200 meter djupt borrhål görs på tomten eller i anslutning till huset. Att installera en luft/vatten-värmepump kräver inga större ingrepp vare sig i huset eller på tomten och därför passar den även till hus med mindre tomter. Ecodan luft/vatten- värmepump finns i flera olika utföranden och storlekar vilket gör att du kan göra det optimala valet för just ditt hus.

Vart ska värmepumpen placeras?
Det gäller att hitta en placering som är optimal för värmepumpens funktion. Till exempel bör man inte placera utedelen direkt mot vindriktningen, eller där någonting kan blocka dess utrymme eftersom det försämrar anläggningens effekt – och utedelen behöver öppet runt omkring sig för att fungera bäst.

Tvättstugan brukar vara ett bra ställe att placera innerdelen.

Hur mycket låter en värmepump?
Värmepumpar för sällan ett vansinnigt oväsen, men de är inte alltid helt knäpptysta heller. Därför bör du se över de olika system som finns, testköra dem i så stor utsträckning som möjligt och sedan, när man slutligen slår till på en anläggning, installera den på ett sätt som gör att den stör så lite som möjligt.

Hur mycket kommer jag att spara?
Om du bor i ett normalstort hus som tidigare värmts upp med en el- eller oljepanna kan ett byte till en luft/vatten-värmepump ge en energibesparing på mellan 50 och 60 procent men hur mycket du kan spara beror på många olika faktorer. Det bästa är att ta hjälp av en erfaren återförsäljare på plats där värmepumpen ska installeras. Då kan han eller hon hjälpa dig att göra en beräkning baserat på det aktuella läget och dessutom ta in alla de aspekter som man kanske inte tänker på själv.

Viktigt!
Välj en certifierad installatör när du ska få din värmepump installerad eftersom garantin inte gäller vid installation utförd av en icke-certifierad installatör.

 

 

 

20 augusti 2015

0 Kommentarer

7

Läsarna om eldning i tätbebyggda områden

Störs du av grannarnas eldning, har tips kring att elda rätt eller har andra tips och råd kring vedeldning i tätbebyggda områden? Diskutera och dela...

Artikeln är ett samarbete med Cleaver Heating

Sex vanliga frågor om radiatorer

Clever Heating står för smarta värmelösningar i form av elradiatorer, vattenburna radiatorer, tilluftsradiator och golvvärme från LVI och Purmo. Värmeex...

3

Flytta upp villan i energiklass och spara pengar

När villan energideklareras hamnar den i en energiklass. Ju mer energi som den förbrukar, desto längre ner i klasserna hamnar den. Här presenterar vi...

3

"Vilken uppvärmning är mest ekonomisk i norra Sverige?"

Luftvärmepump, elda pellets, infrapaneler eller frånluftsvärmepump – vår expert Jan-Erik Nowacki guidar till den mest ekonomiska uppvärmningen för dig...

Artikeln är ett samarbete med Ngenic

Så fick de en jämnare inomhustemperatur

Ngenic Tune hjälper husägare att spara pengar och energi, och ser till att du får den inomhustemperatur du önskar.

Artikeln är ett samarbete med Ngenic

Så sparar du energi

Att spara energi är bra både för miljön och plånboken. Här är åtta steg till minskad energiförbrukning hemma.

Artikeln är ett samarbete med Mockfjärds

Byt ut dina fönster och spara energi

Är du trött på dragiga fönster och vill minska din energiförbrukning? Då är det dags att byta till energieffektiva fönster med lågt U-värde.

9

Höstens stora värmeguide – värm upp ditt hus med rätt metod

Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst för att värma upp ditt hus? Många väljer att investera i en värmepump medan andra väljer vedeldning...

Artikeln är ett samarbete med Bixia.

Vilken el är bäst för dig?

Undrar du vilken el som passar bäst för din villa? Passa på att ställa dina frågor till Bixias energiexpert Kim Blomster.