Allt om bergvärme

Energi

Hur mycket kostar det att installera bergvärme och hur mycket kan jag sänka min energiförbrukning? Det och mer om bergvärme får du svar på av Fredrik Schollin-Borg, distriktschef på IVT.

Varför ska jag välja att ha bergvärme?

– Bergvärme- och ytjordvärmepumpar är välbeprövade, har en livslängd på långt över 20 år och ger den allra lägsta uppvärmningskostnaden, oberoende av om du jämför med andra värmepumpar, pellets eller fjärrvärme.

Hur vet jag att det finns berg under huset som passar för bergvärme?

– I stora delar av Sverige finns en bra berggrund som är direkt lämplig för bergvärme, och en lokal installatör har oftast ett svar på frågan omgående. I delar av sydligaste Sverige, på Öland och Gotland, är berget av en kvalitet som gör att det kan vara bättre att överväga ytjord, grundvattenvärme eller en luft/vatten-värmepump. De alternativen kan nära nog jämföras med traditionell bergvärme.

Annons

Tar värmen slut om även grannarna har borrat för att få bergvärme?

– Nej, uttaget av energin är begränsad till en radie om cirka tio till femton meter kring borrhålet. I områden med små tomter – där det därmed är tätt mellan borrhålen – kompenserar man enkelt energiuttaget med ett antal extra borrmeter.

Hur mycket kostar det att installera bergvärme?

– Beroende på storlek, som påverkar både kostnad för själva värmepumpen samt för antalet borrmeter, så ligger priset efter rotavdrag för normalvillan mellan 110 000 och 150 000 kronor för en nyckelfärdig anläggning.

Hur mycket kan bergvärme sänka min energiförbrukning?

– Det beror på vad du har att jämföra med. Nedanstående exempel visar årlig driftkostnad för en normalstor villa räknat på genomsnittliga svenska energipriser under de senaste åren.

Bergvärmepump/ytjord/grundvatten: ca 8 700 kronor.

Luft/vatten-värmepump: ca 9 800 kr. Pellets: ca 18 500 kronor.

Fjärrvärme: ca 22 000 kronor.

Elvärme: ca 30 000 kronor.

Olja: ca 37 500 kronor.

26 juni 2018
Annons
Mer om Energi

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...

Annons

Kör 30 mil för 60 kronor

Energi Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.

Annons

Energieffektivisera ditt hem – 7 smarta åtgärder

Energi Det finns mycket du kan göra för att spara energi i hemmet. Mona Åkesdotter, produktutvecklare på Eon, tipsar om några effektiva åtgärder – och...

"Kan jag nyttja solenergin året om?"

Energi Kan jag lagra sommarens energi från soltimmarna till vintern, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexpert Lars Andréns svar här.