Foto: Istockphoto

10 smarta knep: så sparar du energi

Energi

Se upp för de värsta energislukarna i ditt hem under vintern! Vi i Villas hållbarhetsexpert tipsar om hur du sparar både energi och slantar.

De största energislukarna i ditt hem under vintern är uppvärmning och varmvatten. Genom att följa tipsen från Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert, Greenely, kan du minska din elanvändning under de kalla vinternmånaderna. 

1. Täta tätt runt fönster och dörrar

Väl tätade fönster och dörrar kan minska buller, drag, luftföroreningar och det totala värmeläckaget med hela 40 %. Kontrollera därför om du behöver installera nya tätningslister.

 

Annons

2. Möblera med mattor

Släpp inredningslusten fri och öka trivseln med mattor i hemmet! Mattorna ökar inte bara komforten utan hjälper även till med värmeisoleringen.

 

 

3. Mörkrum i sovrum

Dra för gardiner och persienner under natten för att hålla kylan ute med samma effekt som ett energifönster.

 

 

4. Sparsmakad golvvärme

Stäng av golvvärmen så kan du spara 20 kWh per kvadratmeter.

 

 

5. Vädra smartare

Undvik att låta fönster stå på glänt, några minuters tvärdrag byter ut luften utan att kyla ner rummet. Se dock till att elementen vid fönstren är avstängda en halvtimme efter vädringen!

 

 

6. Rätt temperatur i garage och uterum: 5°C

Dessa utrymmen kräver oftast inte mer än några plusgrader. Men se till att dörrar intill är tätade så att kylan inte sipprar in i övriga utrymmen.

 

 

7. Ofrivillig air-condition

Stäng av köksfläkten när du är klar. Annars fortsätter den dra ut den varma inomhusluften.

 

 

8. Lagom temperatur i sovrummet: 16-18°C

Ett något svalare sovrum förbättrar din sömn. För varje grad varmare ökar energianvändningen med 5 %.

 

 

9. Blockera inte termostaten

Låt inte gardinen hänga framför termostaten eftersom den då inte kan känna av temperaturen i rummet. Se även till att inte placera större möbler direkt framför element så att den varma luften kan flöda fritt.

 

 

10. Isolera mera: tak

Av all värme i hemmet försvinner hela 15-18 % genom taket. Tilläggsisolering av taket beräknas därför vara det enskilt bästa du kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna i ett hus. Det är dessutom både billigt och effektivt."

Tanmoy Bari, hållbarhetsexpert

 

24 januari 2018
Annons
Mer om Energi
Annons

Malin Wollin värmer sitt hem med naturvänlig energi

Energi Det kan vara svårt att få varmvattnet att räcka om uppvärmningen sker genom en pelletspanna. Malin och hennes sambo Joachim var trötta på att släpa hem säckar med pellets och ville istället satsa på ett nytt och miljövänligt värmesystem. I webbserien ”Det stora utbytet” har Nibe följt dem på vägen mot ett perfekt inomhusklimat.

Nytändning med nya strömbrytare

Energi Ny strömbrytare kan vara en idé både ur inredningssynpunkt och för att förbättra belysningen. Här får du tips på vägen.

Först till kvarn för solcellsbidrag

Energi Nästa år kan du som vill bli med solceller få mer i bidrag – om du ansöker i tid.

Annons

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Energi Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 

Egenproducerad el – en solskenshistoria

Energi Skiner solen på ditt hustak? I så fall kan det vara ett bra läge att börja producera egen förnybar el med en solcellsanläggning. Här tipsar vi...

Medlems-
innehåll

Så kan du som villaägare nyttja solens strålar

Energi Vad är skillnaden på solel och solvärme? Hur är förutsättningarna i norr respektive söder? Och hur går man som villaägare till väga för att nyttja...

Annons

Kör 30 mil för 60 kronor

Energi Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.

Annons

Energieffektivisera ditt hem – 7 smarta åtgärder

Energi Det finns mycket du kan göra för att spara energi i hemmet. Mona Åkesdotter, produktutvecklare på Eon, tipsar om några effektiva åtgärder – och...

"Kan jag nyttja solenergin året om?"

Energi Kan jag lagra sommarens energi från soltimmarna till vintern, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexpert Lars Andréns svar här.