Smart teknik snart här

Digitala vardagsrum, hopkopplade hem, smarta hus – alla uttryck för en längtan efter en tillvaro där apparaterna sömlöst kopplar ihop sig och tillsammans erbjuder mer än vad de klarar var för sig. Vi är inte där än, men scenariot kan idag skönjas.


Alla älskar teknik som bara fungerar. Som husägare spelar oftast teknikintresset ingen roll, man har helt inte enkelt inte tid över för prylar som krånglar när så mycket annat måste prioriteras.

Internetkylskåpet som LG Electronics lanserade 2002 var en förutseende glimt av framtiden. Trots att priset småningom sjönk och stabiliserade sig runt 80 000 kronor, blev det inte mer än intressant.

Att bygga in en så kallad router i kylen för att från internet komma åt hemmets tvättmaskin, luftkonditionering och några produkter till var lika genialt som feltänkt. En router då var dyr och krånglig, först idag är tekniken mogen och billig. Idag skulle man aldrig bygga kylskåp så, och LG har mycket riktigt tagit bort produkten ur sitt sortiment.

Men att konkretisera tanken på att koppla upp och ihop sina vitvaror gjorde LG till en föregångare. Idag har även hemelektronikproducenterna insett att man i längden kan tjäna mer pengar på att låta produkterna ”samtala”.

Med 27 centimeter i diameter innehåller Philips CinemaOne en kombinerad dvd/cd-spelare och kan anslutas till en teve. Den har sex inbyggda högtalare fördelade runt insidan på höljet samt även en subwoofer. CinemaOne hanterar multikanalsstereo med bland annat Dolby Digital, och skapar ett virtuellt surroundljud – inga högtalarsladdar som trasslar sig på golvet alltså. CinemaOne har även inbyggd Ipod-docka. Pris cirka 5000 kronor. 

Digitala nätverk – se filmen där du är

Sedan 2003 pågår ett arbete med att få prylarna att prata med varandra. Under namnet DLNA (Digital Living Network Alliance) arbetar en allians bestående av Microsoft, Sony, Nokia och andra stora aktörer, med att få prylarna att själva upptäcka och koppla ihop sig med varandra. Ännu finns bara cirka 15 listade produkter (teveapparater, datorer, videoinspelare, stereoanläggningar).

Det kan handla om att låta musik strömma från undervåningen till övervåningens alla rum, eller att den som tittar på en film i vardagsrummet kan ”ta med sig filmen” till sovrummet och avsluta där. Tekniken förvandlar mobiltelefonen till kombinerad fjärrkontroll/kommunikator som surfar på hemmets bredbandsnät och kan till exempel lyfta videosamtal till teven.

Hemautomation – hela hemmet hopkopplat

Hemelektronik är dock bara en del av helheten. Vad många hus- och hemägare säkert längtar efter är ett smart hem, ett hopkopplat hem som kan fjärrstyras från kontoret såväl som sommarstugan. Man kanske vill fjärrstarta mikron eller tvättmaskinen, kolla klimatanläggningen för se att inget fönster glömts öppet (temperaturfall), eller dubbelchecka att både strykjärnsuttaget och ugnen verkligen stängdes av innan huset lämnades och larmet slogs på.

Redan idag erbjuder svenska installatörer skräddarsydda lösningar, men då ofta till en hög kostnad. Företag som i flera år arbetat inom området finns i Home Automation Inc och Crestron. Dessa vinner allt större intresse på sin amerikanska hemmamarknad, och är nu på väg att etablera sig även i Europa. Så framtiden om helheten kan skönjas.

Förberett för apparatprat

Snart kommer vi som konsumenter titta efter märkningen ”DLNA certified” på samma sätt som med ”HD ready” på teve. Och då kan mängden krångel minska. För vem är väl längre road av att sitta timmar med att repetera det kopplingsschema som tillverkaren bifogat produkten, och ändå inte få apparaten att fungera? Nu ligger möjligheten inom räckhåll, att prylarna ska ge oss det som de en gång utlovades göra. Underhållning och annat innehåll – snabbt och krångelfritt – verkar äntligen bli en sak som även tillverkarna uppfattar värdet i.

3D hemma genom ny teknik

I väntan på att den nya 3D-revolutionen tar fart på bio, kan nyfikna garanterat se till att vara där ”när det händer” hemma. Samsungs prisbelönta PS50A476P1D är den första europeiska plasmateve som är ”3D-ready”. Genom en teknik kallad ”active glasses” skapas en tredimensionell bild som till skillnad mot tidigare försök inte anstränger ögonen. Detta öppnar för att filmbolag, speltillverkare och producenter av sport, musikshower, evenemang och naturprogram kan skapa innehåll med stor närvarokänsla.

Samsungs första 50-tummare för 3D får hög bildkvalitet genom extremt god kontrast och snabb svarstid, har Full HD 1080p samt inbyggd digital-tevemottagare. Förväntat butikspris cirka 12 000 kronor.

I väntan på Oled – supertunn LCD-teve!

Alla pratar om Oled, den nya tekniken med organiska lysdioder som ger lövtunna bildskärmar. Ännu är dessa mest små och ruggigt dyra. I väntan på snyggt, platt och högdefinierat lanserar Sony Bravia ZX1. Med sina 9,9 millimeter är 40-tummaren den hittills tunnaste LCD-teve världen har skådat.

Bildskärmen kommunicerar trådlöst i HD-upplösning med en separat receiver, dit Blu-ray/DVD-spelare och andra externa enheter kopplas. Man slipper störande kablar på väggen. Receivern kan även gömmas i ett skåp för fjärrkontrollen styr via radiosignal. Prisläge: 45 000 kronor i butik i januari.

Senaste timmen finns kvar i teven!

LG:s 50-tums LCD-teve PG6900 har en inbyggd hårddisk som automatiskt spelar in den senaste timmen. Teven lagrar 160 gigabyte och klarar att spela upp ett program samtidigt som ett annat spelas in. Den har en frontskiva i glas som går ända ut i kanterna och är blåtonad nedtill.

Högtalarna är osynliga och modellen är den första THX-certifierade på marknaden. Två digitala tevemottagare plus en analog dito. Plats för CA-modul där kort för betalkanal kan anslutas och därmed spelas in. HD ready samt 150Hz ”Moving Picture Resolution” i kombination med 0.001 millisekunders responstid lovar en knivskarp bild. Pris cirka 17 995 kronor.

Videokoll via elkabel

Logitech låter det digitalt kopplade hemmet ansluta datorbaserade videokameror via befintliga elkablar i hemmet. Från en dator kan man se vad som sker både inom- och utomhus.
Security Master System kan skicka larm till mobiltelefoner eller via e-post när rörelser upptäcks i hemmet. Tillåter fjärrövervakning via internet. Pris från 2 995 kronor, kan kompletteras med kameror à 2 495 kronor. Installeras på en kvart även om man gör det själv.

Skapa din egen Blu-ray

Skapa din egen Blu-ray. Många vet inte hur bra bild deras HD ready-teve kan erbjuda. Blu-ray ordnar den saken. Hittills har fristående Blu-rayspelare varit så dyra att många istället köpt en Playstation 3-konsol som klarar att köra spel också. Blu-rayinspelare har bara funnits på vissa datorer, tills nu. Panasonic blev först i Europa att släppa en enhet som klarar att spela in Blu-ray. DMR-BW500 kommer med dubbla digitala HD-tuners, en hårddisk på 500GB och en Blu-raybrännare. Det betyder att man kan ta emot högupplösta tevesändningar, spara dem på hårddisken och sedan överföra dem till Blu-rayskivor. Vilket förstås även fungerar för egna filmer man tagit med videokameran.

Portabel multimedia på teven

Oftast hamnar bilderna från digital-kameran direkt på datorns hårddisk. Och stannar där. Dessutom blir de snabbt jättemånga. Att koppla datorn till teven kan vara krångligt. Att koppla lagringsenheter dit har nu blivit lätt.

Iomega ScreenPlay TV Link kopplar enkelt upp en extern hårddisk till hemmabiosystemet för att spela upp både film och visa bilder i HD. Även USB-minnen kan anslutas.

Eftersom ScreenPlay TV Link är en liten portabel enhet (113 gram) är den lätt att ta med sig. Ansluts enkelt till varje teve med HDMI-ingång. Fjärrkontroll medföljer. Uppskattat butikspris 759 kronor, en stor extern hårddisk kostar ungefär lika mycket idag.

Den här lilla 7-tums LCD-skärmen ser inte mycket ut för världen, men den är ett stort steg mot framtiden.

Trådlös fotoram expanderar familjen

D-Life Video Player är enligt tillverkaren D-Link tänkt att användas som barnvakt när den ansluts till det lokala nätverket där då också en videokamera ska finnas ansluten. Skärmen fungerar så även som monitor till andra anslutna kameror i hemmets övervakningssystem, vilka använder en router som sammanbindande nav.

Höjer man blicken något kan dock skärmen sättas upp hos exempelvis farmor, anslutas till internet och ta emot film eller bilder som skickas från hemmets dator. Så när semesterfilmen eller bilderna ska visas hemma, hör man av sig till familjemedlemmar utanför hemmet och erbjuder dem vara med trots avståndet. Produkten DHA-330 håller ihop den splittrade familjen, ung som gammal.

Köpinformation

D-Link www.dlink.se
Iomega www.iomega-europe.com
Logitech www.logitech.com
Panasonic www.panasonic.se
Philips www.philips.se
Samsung www.samsung.com
Sony www.sony.se

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar