Annons
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!
En talgboll utanför fönstret bjuder på härliga skådespel. Större hackspetten smörjer kråset och visar upp sin eldröda kalsong!

Vinterbona täppan för dina vilda vänner

Djurliv

Var rädd om trädgårdens fåglar. De är miljövänliga hjälpredor som håller växterna friska och sunda. Här får du tips som hjälper dem att klara vintern.

Visste du att en blåmes matar sina ungar med tusentals skadeinsekter under en sommar? Enligt en forskaruppgift kan en blåmesunge sätta i sig 10 500 larver medan den är i boet! Föräldrarna serverar sina glupska småttingar larver som förstör bärbuskarna, rosorna och andra prydnadsväxter. Många andra fågelarter är också effektiva skadedjursbekämpare och gör en stor insats för att våra växter håller sig friska och sunda. Med deras hjälp kan vi skapa en miljövänlig trädgård och slippa kemiska bekämpningsmedel.


Det finns olika typer av fågelmatare i handeln. I den här ”skyskrapan” får två fåglar plats på varje våning. Här grönfinkar.


Naturens egen akrobat
ekorren ger en hisnande uppvisning av sina cirkuskonster när han balanserar på den lilla talgbollen 

Ju fler växter desto fler fåglar

Det är mycket vi med små medel kan göra för att våra vilda små vänner ska trivas hos oss. Inte minst nu när snön och kylan kommer. De behöver en värmande bostad. Sätt upp fågelholkar. Det är mycket bättre att göra det nu än på våren. I holkarna samlas fåglarna på nätterna, ligger och trängs och värmer varandra. Ju fler växtarter du planterar desto rikare blir din fågelfauna. Buskrosor, som får bladlöss och granna nypon på hösten lockar både insekts- och fröätare. Träd och buskar som får bär, som rönn, oxel, berberis och fläder, drar till sig trastar och sidensvansar. Den skygge stenknäcken, en ”snygging” i dova pastellfärger, älskar att knäcka kärnor från plommon och körsbär med sin starka stålblå näbb. Täta häckar och buskage av hagtorn, barrväxter och rododendron ger småfåglarna boplatser och skydd mot kylan. Låt perennernas och vildblommornas vissna delar stå kvar över vintern. Där hittar fåglarna näringsrika fröer.


Nötväckan samlar mat i talgbollen, som den flyger iväg med och hamstrar i sitt vinterförråd.


Blåmesen är en effektiv hjälpreda som matar sina små barn i holken med tusentals larver som skadar växterna i trädgården.


Solrosens näringsrika frökaka
är som ett läckert smörgåsbord för honom och hans kompisar.

Fåglarnas matförråd sinar

Om du matar fåglarna hjälper du dem under deras tuffaste tid. Det är en snärjig tid som väntar dem. Den hårda verkligheten i fågelvärlden är att under stränga vintrar kan nio av tio av talgoxarnas årsungar få sätta livet till. Förråden i deras skafferier i naturen sinar. Fåglarnas krafter sätts ned ju längre vintern går. För att klara de långa, kalla nätterna måste de hinna äta upp sig och ladda energi under de korta timmar när det är ljust på dagen. Låt dem slippa ödsla krafter på att jaga runt och leta föda i buskar och snår. Med din hjälp vet de ju precis vart de ska styra kosan till middagen!  

När du börjar vintermata fåglar upptäcker du hur rikt och skiftande fågellivt är runt stugknuten. Och vilka personligheter fåglar är. Inte en art är den andra lik när det gäller vanor och beteenden. Placera fågelmat på nära håll utanför ett fönster. Det kommer att bjuda på ett skådespel som barnen älskar. Det är roligt och lärorikt för dem att på nära håll få studera olika fåglar och uppleva deras vackra och variationsrika dräkter.


När snön yr och kylan biter blir småfåglarna mycket tacksamma om du hänger upp matkassar på en trädgren.


Rönn är ett fågelvänligt träd
som lockar många fågelarter med sina lysande röda, vitaminrika bär.

Näringsriktig mat

Talgbollar är jättebra fågelföda som innehåller fett, solros- och hampfrön. Precis det som fåglarna behöver så här års. Det har varnats för att fåglarna kan fastna med klorna i nätet. Det har aldrig hänt hos mig, men – för säkerhets skull – häng bollarna så att du har uppsikt över dem, och ta bort nätkassarna så snart de är tomma. Det finns bra talgbollshållare i handeln, som du stoppar in talgbollarna i sedan du tagit bort nätet. De hindrar dessutom skatorna från att sno maten.

Solrosfröer tillhör den mest näringsrika vinterfödan för många arter. En enda solros kan innehålla hundratals fröer. Låt vissna plantor stå kvar på växtplatsen. Kokosnötters vita fruktkött är uppskattat. Dela en kokosnöt på mitten, och häng upp halvorna upp och ned i ett snöre utanför fönstret. Då kan du få rara gäster: blåmesar och talgoxar och deras ovanliga kusiner, den näpna svartmesen och den skygga tofsmesen med sin lustiga tofs på hjässan.


Solrosens enorma fröhus hjälper mesar, finkar, sparvar, nötväckor och trastar att klara vintern.


Äpplen är den bästa föda
du kan ge trastarna. Låt fallfrukten ligga kvar –kalas för den skönsjungande koltrasten.

Skydda från katter

Vid den här tiden brukar det finnas storförpackningar med fröblandningar i handeln till extrapris. En säck räcker oftast hela vintern. Det finns snygga och originella fågelbord att köpa, som är rena prydnaden i trädgården. Var noga med placeringen av fågelbord. Även sparvhöken är hungrig… Katterna ska inte få någon gratis chans att lurpassa på dina matgäster. Sätt därför matstället i närheten av ett skyddande snår eller träd, dit fåglarna snabbt kan ta sin tillflykt.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det. Det gäller i hög grad i fåglarnas värld. Speciellt trastar älskar äpplen. Det gör inget om frukterna är litet ruttna. Lägg ut skämda hushållsäpplen och spar fallfrukten i förrådet. Sedan flera vintrar tillbaka kommer Kalle koltrast flygande emot mig när jag går ut för att hämta morgontidningen. Han vet att det vankas ett frukostäpple. När våren så är på väg tackar han för maten genom att, som den fågelvärldens Pavarotti han är, stämma upp sin mästerliga konsert från teveantennen. Då förstår jag den gamle vise kinesen som för flera tusen år sedan sade:

- Jag är en lycklig människa. Min trädgård är fylld av fågelsång.

Så solrosen nu!

Har du upplevt att det dykt upp solrosor i trädgården som du inte satt där? Då är det en fågel som tappat ett frö, eller vinden som fört dit det. Det är naturens eget sätt att så under höst och vinter. Resultatet blir ofta mycket bättre än om man själv sår på våren, eftersom fröet kan gro precis när förhållandena och temperaturen är de rätta.
Gör som moder natur! Så solrosor nu på hösten. Om marken är frusen kan du lägga ut fröer och täcka dem med löv och granris. Chansen är stor att du nästa höst har ett välfyllt solrosskafferi.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007
 
Annons
Mer om Djurliv

11 skäl till att skaffa djur i jul

Djurliv Vi i Villa ger dig elva anledningar till varför mjuka paket borde stå högst upp på allas önskelistor.

9 anledningar till att vi älskar kor

Djurliv Kor är kanske mest kända som en del av påläggen vid frukostbordet, eller som leverantör av mjölken till det dagliga morgonkaffet. Men bakom den svartvit...

Peppar och salt dvärgschnauzer

Djurliv Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Djurliv Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.

Den stora mastiffen som familjehund

Djurliv Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Manx är en populär familjekatt

Djurliv Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Djurliv Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Djurliv Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra...

Annons
Mest lästa:

Så kaklar du korrekt

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons