Foto: Istockphoto

Vildsvin i trädgården – ett problem för villaägare

Djurliv

Har din trädgård blivit förstörd av vildsvin? Vi frågar biologen Per Bengtson om sina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården. 

Vad ska man göra om man möter ett vildsvin på sin kvällspromend, varför får vi besök av vildsvin i trädgården och hur blir man av med dem? De här frågorna ställer vi till biologen Per Bengtson, verksamhetsledare på Norrtälje Naturcentrum. 

Villaägare hör av sig till oss och berättar att de har problem med vildsvin i trädgården. Varför vill vildsvin gärna gå in på vår tomt?

– Vildsvin älskar att böka efter växtrötter och en trädgård är ett perfekt smörgåsbord, med lättgrävd mark fylld av godsaker. Ett gäng vildsvin kan lätt böka upp en gräsmatta på en enda natt. Vildsvin är normalt mycket skygga och drar sig för att gå i närheten av människan, men villatomter som gränsar till grönområden kan få besök, säger Per Bengtson, biolog och verksamhetsledare på Norrtälje Naturcentrum. 

Vad är dina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården?

– Vildsvinen är mycket smarta djur, och de lär sig faror snabbt. Därför är vildsvinsjakten viktig för det gör dem skygga och undviker närheten till människor. Det finns rapporter från flera håll att vildsvinen blivit oskygga, och då är det dags att tillkalla en jägare. Kommunerna avtalar med jägare om jakt i tätorter när det behövs.

– En radioapparat kopplad till en rörelsevakt är ett smart sätt att skrämma vildsvinen. Många föreslår att man sätter upp elstängsel, som bönder brukar göra för att skydda sina grödor. Elstängsel behövs normalt inte i villaträdgårdar – ett vanligt lågt staket håller dem ute eftersom de inte klarar att hoppa som rådjur gör.

Vad ska jag göra om jag möter ett vildvin?

– Njuta av upplevelsen. Även om det kan kännas lite läskigt eftersom man nästan alltid möter dem när det är mörkt. Vildsvin går aldrig till oprovocerad attack men däremot ska man visa dem respekt som alla stora vilda djur. En vanlig myt är att de går till anfall om man hamnar mellan sugga och ungar, men jag har inte kunnat hitta några sådana exempel. I ett trängt läge, exempelvis om man kört på dem med bil, eller om en jakthund hetsar dem, försvarar de sig och kan vara farliga för både hundar och människor.

– Vildsvin har ett fantastiskt luktsinne och kan upptäcka en människa på långt avstånd om vindriktningen är rätt. Men de ser ganska dåligt och även om de har bra hörsel kan de missa en människa som närmar sig om de är nere och bökar i en grop. Det kan vara bra att ropa till, eller stampa med foten i marken, så att de upptäcker dig. 

– Jag har vid flera tillfällen kommit mellan sugga och kultingar när jag joggat på skogsvägarna hemmavid. Suggan stannar ofta upp istället för att fly, för att se att kultingarna hinner komma undan, men de har aldrig attackerat.

När är vildsvinen som mest aktiva?

– Vildsvinen är aktiva nattetid, särskilt i områden där de jagas. Ett bra sätt om man vill se dem är att gå ute med pannlampa nattetid eller spana från bilen vid öppna marker sent i skymningen. Det enklaste sättet att veta om det finns vildsvin i närheten är att spana efter deras bökande som skapar stor oreda ute i markerna. När snön kommit kan man se spår efter deras kraftiga klövar, som skiljer sig från hjortdjur genom att de har utstående lättklövar.

 

Har du problem med rådjur i trädgården? Läs expertens tips här!

 

Fakta om vildsvin

Biologen Per Bengtson delar med sig av rolig fakta om vildsvin: 

  • Vildsvin är smarta. Ett läraktigt djur som har ett tiotal olika läten för att kommunicera.
  • Vildsvinsflockar är matriarkat där den erfarna ledarsuggan bestämmer. Hennes erfarenhet är viktig för att söka skydd och hitta mat. Flocken har en social rangordning och koordinerad brunst som gör att suggorna föder samtidigt. Galtarna går ensamma eller i små flockar.
  • Vildsvin växer snabbt. Efter 20 månader kan både galt och sugga väga 120 kg.
  • De äter nästan allt. 90 % av vad de äter är växter men de kan äta nästan allt. Har en lymfproducerande blindsäck i magsäcken som skydd mot skadliga mikroorganismer som de får i sig vid bökande.
  • Suggan bygger bo för kultingarna när hon ska föda.
  • Galten har ett broskpansar på sidorna under brunsten – för att skydda sig i strider mot andra galtar.
  • Ät gärna vildsvin. Det är gott och miljösmart kött, och jakten är viktig eftersom de inte har några naturliga fiender annat än vargen.

 

Sara Åhlström
11 september 2017
 
Annons
Mer om Djurliv

11 skäl till att skaffa djur i jul

Djurliv Vi i Villa ger dig elva anledningar till varför mjuka paket borde stå högst upp på allas önskelistor.

9 anledningar till att vi älskar kor

Djurliv Kor är kanske mest kända som en del av påläggen vid frukostbordet, eller som leverantör av mjölken till det dagliga morgonkaffet. Men bakom den svartvit...

Peppar och salt dvärgschnauzer

Djurliv Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Djurliv Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.

Den stora mastiffen som familjehund

Djurliv Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Manx är en populär familjekatt

Djurliv Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Djurliv Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Djurliv Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra...