Vägglöss blir allt vanligare i våra hem

Blodsugande vägglöss är ett växande problem i våra hem. Enligt försäkringsbolagen är anledningen att vi reser mer och mer – och att vägglössen liftar med oss hem.


Vägglöss är en blodsugande insekt, som nu ökar i antal över hela världen.

– Trenden är att lössen följer med hem i resväskan när vi varit utomlands, och vi har sett exempel som skapar stora problem i vanliga villor, säger produktchef Rune Smådal på If Skadeförsäkring.

Tillfälliga boenden, till exempel hotell, stugor och vandrarhem, är särskilt utsatta för vägglöss eftersom djuren gillar att följa med i gästernas bagage från plats till plats.

Vägglöss är ingen ny gäst i de nordiska hemmen, de har förekommit här sedan det blev vanligt med uppvärmda hem på 1600-talet.

Gömmer sig under sängen

Enligt Smådal håller vägglössen ofta till under sängen tills de känner kroppsvärmen i madrasserna på natten. Vägglössen kan också gömma sig ganska långt bort från sängen, i till exempel soffor och andra sovplatser.

Andra typiska gömställen är baksidan av garderoben och tavlor, i sprickor i väggen och på baksidan av golvlister, i tak, dörrar och fönster (särskilt i hörnen av rummet), bakom lösa tapeter, i eluttag, ledningar och i rör.

De små insekterna håller sig gömda under dagen för att sedan suga blod på natten.

Blodsugare som ändrar färg

Vägglöss är rödbruna och har en oval och starkt tillplattad kroppsform. Som vuxen är den 4–5 mm lång och 3 mm bred. När de suger blod sväller de kraftigt och får en mörkare färg.

Skinnbaggar, inklusive vägglöss, utsöndrar en stark karaktäristisk lukt. Vägglöss sticker oftast människor på natten och suger blod på ställen som inte täcks av kläder. En vuxen vägglus suger blod under 3–12 minuter innan den blir nöjd.

– När vägglöss sugit blod från människor efterlämnar den ofta rödaktiga prickar och svår klåda, som stora myggbett. En nykläckt vägglus är nästan genomskinlig, men de är mer rödaktiga i färgen efter att de sugit blod, säger biologen Stein Norstein på Anticimex.

Dyr och omfattande sanering

Bett från vägglöss kan behandlas med klådstillande medel, men det behövs betydligt starkare medel för att bli av vägglöss i huset, enligt If och Anticimex.

– Ofta räcker det inte att spreja, vi behöver också chockfrysa allt lösöre i rummet i flera dagar i fryscontainrar. Man sprutar också kyla längs lister och väggar, och så måste möbler och sängar frysas i containrar. Detta ska upprepas flera gånger och kan kosta uppemot 50 000 kronor, säger Rune Smådal.

Och problemet med vägglöss bara ökar i våra hem. Enligt Anticimex har denna typ av sanering ökat dramatiskt de senaste åren, och bara under 2012 var ökningen på mer än 10 procent.

En vägglus är inte mycket större än ett riskorn. Foto: Istockphoto

Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag

Smådal har några tips om hur man kan undvika att få objudna gäster med sig hem från resan:

– Vägglöss kommer ofta med hem från hotell eller annat boende. Väskor och bagage ska inte förvaras under eller på sängar. Undvik att placera din resväska på sängen när du packar dina saker för återresan, säger Smådal.

Han påpekar också att det inte finns någon garanti för att försäkringen täcker ett angrepp av vägglöss.

– Eftersom en skadedjurssanering inte alltid ingår i hemförsäkringen, är det viktigt att kontrollera om just din försäkring täcker detta, säger Rune Smådal på If.

Spår efter vägglöss vid en golvlist. Foto: Anticimex/Lennart Falk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar