Vi i Villas läsare Mette har problem med rådjur i trädgården – läs alla tips här.
Vi i Villas läsare Mette har problem med rådjur i trädgården – läs alla tips här. Foto: Madeleine Lewander

"Hur slipper jag rådjur i trädgården?"

Djurliv

"Hjälp, rådjuren förstör min trädgård" skrev en uppgiven läsare till Vi i Villa. Här är expertens bästa tips mot rådjur i trädgården, samt läsarnas egna idéer.

Hjälp, rådjuren förstör min trädgård!

Nu har jag tappat tålamodet med de rådjur som ständigt kommer in på min tomt, äter upp allt i rabatterna, trampar omkring som om de ägde stället och beter sig som huliganer. Folk som inte har varit med om detta tycker att de är "söta" men jag känner både hopplöshet och raseri, för de förstör allt det roliga med att ha trädgård och är så närgångna att jag knappt vill sitta ute och dricka kaffe längre. Snälla Susanna, hjälp mig att få bort dem!

Mette

 

Svar: Om man vill stänga ute rådjuren är det bästa att sätta upp ett högst viltstängsel. Bäst blir ett diskret nätstaket som är så högt att de inte kan ta sig över. Antingen fäster man det på befintliga träd runt trädgården eller på stolpar. Företag som säljer särskilt rådjursnät är t ex allox.se. Tänk på att rådjur är goda hoppare så stängslet måste vara minst 1,6 meter, helst 2 meter högt.

Antingen nätar du in hela tomten eller så skyddar du odlingarna, ungefär som man förr skyddade kökslandet mot betande kreatur. En fördel med små inhägnade områden är att rådjur drar sig för att hoppa ner där det är trångt. Ett annat sätt att få ha trädgårdens växter ifred är att plantera giftiga eller åtminstone illasmakande växter som rådjuren ratar. Då slipper man stängsla in med nät.

 

Susanna Rosén, Vi i Villas trädgårdsexpert

 

 

Läsarnas egna tips och röster kring rådjur i trädgården

Vilket är ditt eget bästa tips? Kommentera gärna nedan så samlar vi era tankar och tips!

 

Ull gör susen

Lägg otvättad ull i rabatten.

Margareta Forshaga

 

Häng upp hjärtan

Det enklaste är att sätta upp vita hjärtan i frigolit, cirka 1 dm stora, på några ställen längs gränsen till trädgården. Vi bor på landet och hade tidigare många rådjur, men de inte in i trädgården längre.

Erling Söderberg, Ölme, Kristinehamn

 

 

Vi är alla medvarelser

Rådjuren gillar inte narcisser, allium och stormhatt, men de rör heller aldrig pioner, rubeckia, vårkragar, påskliljor, vinbär, hallon, krusbär jasmin, spirea, tidlösa med flera växter. Vi har bott på en tomt nära skogen i 33 år och fått besök av många rådjur och vi älskar både dem och vår trädgård. 

Tanken på att livet är dyrbart för oss alla levande varelser, att svårigheter och hot finns för alla, att vi alla är medvarelser, gör att vi inte vill annat än att alla ska ha rätt att finnas, även om vi ställer till det för varandra. Jag tror inte rådjuren är värre huliganer och glädjedödare än vi människor! Visst är de rådjur som besöker vår tomt dagligen lite busiga, och de gillar rosor, hibiskus och tulpaner, men de är söta också. Tolerans och ödmjukhet bör alltid eftersträvas.

Barbro, i en trädgård nära skogen

 

Vitlök funkar bra

Såg dina tips mot rådjur. Om problemet inte är så stort som hos Mette som inte ens kunde fika ute så funkar vitlök bra, stick ner lite här och var runt tomten.

David Boudree

 

Elstängsel är enkelt att sätta upp

Något som är mycket enklare är att sätta upp elstängsel för. Det är enkelt att sätta upp och enkelt att ta ned. Det enda som behövs är stolpar med isolatorer, alternativt plaststolpar, speciell eltråd samt ett elaggregat.

Kerstin Nordholm   

 

Rådjursvakten räddar vår trädgård

Bor i Onsala i Halland och har haft samma problem med rådjur som Mette. Efter mycket letande och funderande så hittade vi "Rådjursvakten" på internet. Det är en liten låda som går på batterier eller el. Den sänder ut ljud i en frekvens som rådjuren inte tycker om. Vi köpte två stycken och har en låda på varje sida trädgården. Vi ser hur rådjuren stannar till utanför vår trädgård och tittar mot "lådan" och sen väljer en annan väg än genom vår trädgård. Äntligen får vi ha vår trädgård i fred! "Rådjursvakten" kostade ca 1000 kronor stycket men det är mindre än vad de träd och buskar kostade som de tidigare åt upp och förstörde. Detta är alltså ett enklare alternativ än att sätta upp ett två meter högt staket.

Maria Grundvall, Onsala

 

 

Gilla oss på Facebook för fler smarta tips och nyheter.

Emelie Åberg
24 juni 2015
 
Annons
Mer om Djurliv

11 skäl till att skaffa djur i jul

Djurliv Vi i Villa ger dig elva anledningar till varför mjuka paket borde stå högst upp på allas önskelistor.

9 anledningar till att vi älskar kor

Djurliv Kor är kanske mest kända som en del av påläggen vid frukostbordet, eller som leverantör av mjölken till det dagliga morgonkaffet. Men bakom den svartvit...

Peppar och salt dvärgschnauzer

Djurliv Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Djurliv Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.

Den stora mastiffen som familjehund

Djurliv Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Manx är en populär familjekatt

Djurliv Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Djurliv Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Djurliv Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra...