Småfåglar ger liv åt trädgården

När trädgården ligger i vintervila är småfåglar ett livfullt och färgglatt inslag bland allt det stilla vita. Ett fågelbord eller en automat med feta fröer lockar in dem.


Att mata småfåglarna i trädgården är spännande för stora och små, samtidigt som man hjälper dem klara vintern. Och matningen behöver inte innebära ett så stort ansvar som man kanske tror.

– Fåglarna svälter inte ihjäl om du slutar att mata eller reser bort ett tag, de letar upp ett annat matställe istället. Det är heller ingen risk att du lurar flyttfåglar att stanna genom att börja mata tidigt. De som flyttar gör det ändå, säger Steve Dahlfors på Sveriges Ornitologiska Förening.

Fågelholk.

Fågelbord från Bankeberg med sittpinnar och detaljer i ek och tak
av takpapp. Sidor av höj- och sänkbart plexiglas. 350 kronor.  

Feta fröer från automat

– Hellre ett fåfängt fågelbord än inget alls. Viktigast, oavsett utformning, är att fåglarna inte kan hoppa omkring i fröna när de äter. Välj därför helst någon typ av fröautomat där det kommer ut lite frön i taget och inte för mycket på en gång. Gärna också en modell som är lätt att fylla på och som rymmer några liter, så du slipper fylla på så ofta.

Men en del fåglar, som koltrastar, äter helst från marken. Hur gör man då?

– Lite mat på marken går ju inte att undvika. Men inga större mängder frön direkt på marken – då finns det risk för att salmonella kan spridas och då dör fåglarna. Samtidigt lockas råttor, sorkar och möss till platsen.

Många av fröpåsarna i handeln består av mycket havre, men lite solrosfrö.

– Men det är nästan inga fåglar som äter havre, med undantag för gulsparv och fasan. Övriga äter hellre feta fröer som solros- och hampafrön, säger Steve Dahlfors.

Att köpa en dekorativ havrekärve är därför ingen större idé. Satsa istället på en påse med bara solrosfrö, eller en blandning med mycket solrosfrö och lite havre.

Komplettera med talgbollar och kluvna kokosnötter. Eller varför inte smälta kokosfett, blanda ner goda frön och fylla det urätna kokosnötskalet?

Tänk bara på att välja en lugn matplats nära buskar eller träd som skyddar för rovfåglar. Och häng upp fröautomaten så att katter varken kan hoppa eller klättra upp.

Fågelmatare. Fågelmatare. Fågelmatare Trä från Coop, 79 kronor. Tillverkad i FSC-certifierat trä. Fågelmatare från Naturbutiken, Svenska Naturskyddsföreningens nätbutik. Finns i två storlekar, stor med fyra portar och sittpinnar, 399 kronor, samt liten med två portar och sittpinnar, 339 kronor. Rabatt för medlemmar i SNF.

Olika fåglars favoritmat:

Solrosfrö – Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Hampfrö – Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Jordnötter i nätkasse – De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett – Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö – Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Havre, brödbitar, kokt osaltat ris – Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär – Trastar, sidensvans, stare

Bokollon – Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon – Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter – Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen.

Sveriges Ornitologiska Förening

Alla fågelmatande villaägare har sista helgen i januari chansen att medverka i Sveriges Ornitologiska Förenings artinventering. Under en timmes tid räknas alla de arter sammann som förekommer vid ditt fågelbord. Genom fågelmatarnas rapporter kan föreningen följa trender hos fåglarna. Läs mer om datum och tid på www.sofnet.org

Köpinformation

 

Bankeberg, tel 0383-320 59,
www.bankeberg.com
Coop, tel 020-71 10 10 www.coop.se
Svenska Naturskyddsföreningen,
tel 08-702 65 50,
www.naturbutiken.snf.se

Koltrast.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar