Så undviker du objudna gäster

Myggnät för fönstren och galler i ventilationsöppningarna är bara ett par av de åtgärder du kan vidta när ditt hem blir lite för “levande”.

Gäster tycker de flesta av oss om. Men det ska helst vara sådana som vi själva bjudit in. Det är dock inte alltid fallet med insekter och andra djur som hittar in i våra hus. De objudna gästerna trivs för att våra bostäder ger dem skydd, värme och mat. En del är tämligen oskyldiga, men andra kan vara obehagliga bekantskaper. Råttor och getingar till exempel är vi inte många som vill dela bostad med, medan vi däremot kan leva med silverfiskar och spindlar. Här får du en översikt över vad de vanligaste objudna gästerna gör med dig och ditt hem och vad du kan göra för att slippa dem.

Huskvalster

Tecken på besök: Du har dem i sängen men de små kvalstren med sina åtta ben kan inte ses med blotta ögat, för de är bara 0,1–0,6 mm. Problemet är den allergi kvalstren kan framkalla.

Vad gör djuren: Huskvalstren lever av hår och hudflagor. En människa levererar 0,5–1 gram per dag som räcker till mat åt tusentals kvalster.

Detta kan du göra: Kvalstren avskyr torka och grundlig rengöring. God ventilation i husets alla rum med utsugning i köket och badrummet är nyckeln. Kvalstren dör vid 55 grader, så tvätt av sänglinnet i 60 grader kan hålla antalet nere. Det räcker inte att lägga madrassen i solskenet.

Vägglöss

Tecken på besök: Sveda och klåda på huden. Var särskilt uppmärksam under resor, för allt fler har vägglöss med sig hem i resväskan.

Vad gör djuren: Vägglusen är en mycket platt skinnbagge, som normalt bara syns och är aktiv på natten. Den lever av blod, men kan klara sig en hel vinter på mycket lite näring eller ingen alls. Om den hittar ett offer kan den sjudubbla sin vikt på bara 10 minuter.

Detta kan du göra: Vägglusen är en seglivad plågoande som kräver professionella insatser. Tyg ska tvättas i 60 grader för att vägglössen ska dö.

Klädesmalar

Tecken på besök: Små (5–8 mm) flygande malar. Trivs i textilier, mattor och pälsar.

Vad gör djuren: Malarna lever av textilier, framför allt ull och pälsverk.  De tycker inte om vårt torra inomhusklimat och blir därför allt mer sällsynta gäster.

Detta kan du göra: Töm angripna skåp och lådor och dammsug dem grundligt. Tvätta textilierna eller lägg dem 2–3 dagar i frysen. Sörj för god ventilation och torr luft inomhus.

Trägnagare

Tecken på besök: Trägnagarna uppträder ibland i stora flockar. Men de vanligaste tecknen är de 1–2 mm cirkelrunda hålen i trä.

Vad gör djuren: Trägnagarna äter sig så att säga igenom trävirket. Ibland är skadorna enbart kosmetiska, men omfattande skador försvagar och förstör till sist träet. Fuktiga rum som källare, uthus och vindar är särskilt utsatta. Skalbaggen visar sig bara på sommaren och den lever bara några få veckor.

Detta kan du göra: Med pensel eller spruta kan du påföra trävirket ett speciellt skyddsmedel mot trägnagare. Behandlingen upprepas två till tre gånger.

Silverfiskar

Tecken på besök: Den lilla silverglänsande och fjälliga insekten pilar iväg över golvet, vanligen i köket eller i badrummet. Silverfisken bor i små springor och är nästan bara framme nattetid.

Vad gör djuren: Silverfisken är anspråkslös och lever av våra smulor och gör faktiskt ingen större skada. Om fuktig heten är hög i till exempel en källare, kan den dock ge sig på böcker och liknande.

Detta kan du göra: Undvik att förvara saker där det är fuktigt. Silverfisken är närmast omöjlig att utrota, och den kan bli upp till fyra år gammal. Den är en primitiv insekt som fanns långt före oss – och den kommer att överleva oss!

Möss

Tecken på besök: Exkrementer och lukt, gnag och prassel. En del arter söker sig bara in i hus på hösten och vintern.

Vad gör djuren: Möss är i stort sett allätare och gnager också på sådant som inte går att äta. Möss kan få 5–6 kullar om året och kan klara sig utan vatten under långa perioder. Det räcker med en springa på 7–8 mm för att en ung, lätt husmus ska kunna ta sig in. Den är dessutom en god klättrare.

Detta kan du göra: Du kan lägga ut gift eller sätta ut fällor. Förebygg genom att täppa igen även mycket små hål. Du kan eventuellt också skaffa katt…

Mössen kan ta sig in genom mycket små springor i grunden.
Mura därför igen dem. Om du fångar en mus levande ska den fraktas bort minst 1 kilometer för att du ska vara säker på att den inte hittar hem igen.

Duvor

Tecken på besök: Nedsmutsade lister, altaner, fönsterbleck. Enkla, bökiga reden. Monotont kurrande dagen lång.

Vad gör djuren: Duvor smutsar ner och sprider sjukdomar. Deras bon kanproppa igen takrännor och ventilation.

Detta kan du göra: För en duva fungerar ditt hus som en klippa med avsatser där den kan bygga bo. Man får inte använda gifter mot duvor, men du kan hindra dem att bygga bo med t.ex. trådnät framför ventilationskanalerna och genom att spänna fiskelinor till ställen som lockar duvor.

Getingar

Tecken på besök: Surrande, närgångna getingar, som gärna vill smaka på både mat och dryck, särskilt i augusti och september.   

Vad gör djuren: Getingar är sociala insekter som bygger bon av avgnagt trä. Boet börjar byggas som en liten stjälk, men kan i slutet av sommaren rymma 5 000 djur. Getingar kan sticka flera gånger, och sticken kan framkalla allergiska reaktioner.

Detta kan du göra: Riv om det är möjligt ner getingboet medan det fortfarande är litet. Gör det på kvällen, när getingarna har kommit hem och är mindre aggressiva. Ta död på dem med spray. Getingsamhället går under i boet när det blir kallt. Boet används sedan aldrig mer.

Tvestjärtar

Tecken på besök: Tvestjärtar är lätta att känna igen. De myllrar ofta samman på fuktiga ställen. Nattaktiva.

Vad gör djuren: Tvestjärtar är allätare, men lever framför allt av växtdelar, kadaver och smådjur. Det är en skröna att tvestjärtarna kryper in i öronen. Insekten är inte omtyckt, men den gör ingen större skada.

Detta kan du göra: Sätt fällor utanför huset, till exempel uppochnervända blomkrukor med träull eller en bit våt papp. Det kan förhindra en invasion av tvestjärtar i huset.

Myror

Tecken på besök: Krypande kolonner av myror, ofta längs golvlisterna. Invasionen kan vara massiv, för myror lägger ut doftspår om de hittar mat och spåret lockar fler myror.

Vad gör djuren: Myror gör ingen större skada, men de flesta vill slippa dem inomhus.

Detta kan du göra: En myrfälla kan stoppa en tillfällig invasion. Om myrorna byggt bo under ditt hus är det värre. Då ska du strö myrpulver över boet. Att täta springor, ta bort brödsmulor och annat spill och ofta bära ut soporna kan förebygga myrbesök.

Råttor

Tecken på besök: Gnager och prasslar, du hittar hål och exkrementer och känner lukt.

Vad gör djuren: Råttor är nyfikna av naturen och tänderna är deras verktyg. De kan gnaga sig igenom trånga öppningar och kan gnaga i stort sett i allt. Råttorna bildar kolonier och får riktigt många ungar. De är dock svåra att bekämpa, eftersom de är misstänksamma inför okända lukter och smaker.

Detta kan du göra: Fällor och gift kan stoppa ett angrepp, men för att djuren inte ska komma igen ska du ta reda på var de tar sig in. Kolla avloppsledningarna särskilt noga. Alla de ställen där råttorna kan ta sig in ska spärras. Golvavloppet ska vara av metall och skruvas fast i golvet. Undersök också om det finns brott på avloppsledningarna eller förskjutna skarvar. Se också till att ventilationsöppningarna får ogenomträngliga nät. En vuxen råtta kan ta sig igenom ett hål på bara 2 cm. Det är ett hål stort som en enkrona. För dina ventilationskanaler –  välj en modell med finmaskigt nät.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar