Mingris som husdjur? Eller varför inte några illrar... Här är läsarnas udda husdjur!
Mingris som husdjur? Eller varför inte några illrar... Här är läsarnas udda husdjur! Foto: Karin Wildheim

Minigris, iller eller kameleont – möt läsarnas udda husdjur

Djurliv

Det finns många spännande och udda husdjur – vad sägs om en minigris, kameleont eller iller? Häng med hem till läsarna och möt deras ovanliga djur.

 • Minigris som husdjur

  Alba kom till familjen som liten kulting för tre år sedan och är familjens första minigris. Men eftersom de inte tycker om att vara ensamma, utan behöver en artfrände, skaffade familjen snart Boris. 

  – Alba fick kultingar ganska omgående, vilket egentligen inte var meningen. Sedan dess har vi skaffat en kull om året, säger matte Anna. 

  Familjen har valt att behålla sammanlagt tre kultingar och har idag fem grisar. Resten av kullarna har de sålt till familjer som också vill ha minigris som sällskapsdjur. Alba är den som bestämmer i grishagen, där även Frasse, Totte och Abbe huserar. Boris, som är avelsgalt, har en egen hage som ligger i anslutning till de andra grisarnas. 

  Alba är familjens största kelgris och har därför vissa förmåner.

  – Hon har blivit lite av en favorit och vi fjäskar nog lite extra med henne, eftersom hon är urmodern. Hon är väldigt tam och tycker nog att hon är lite förmer än de andra. 

  Favoritskapet yttrar sig bland annat genom att Alba är välkommen in i huset, medan de andra grisarna får hålla sig i hagen. I huset får hon kli bakom örat och på magen, och hänger gärna Anna i hasorna. 

  – Hon är väldigt social och vill vara med överallt. Dessutom är hon smart och har bra minne. Hon vet precis var hon kan hitta fallfrukt i trädgården och var lådan med kex står i köket. 

  Till skillnad från en hundklarar Alba av att rasta sig själv, trots att Anna ett par gånger tagit henne ett varv runt kvarteret i koppel.

  – Det går inte så fort, och hon vill gärna bestämma vägen, men som tur är behöver hon inte någon motion på samma sätt som en hund. 

  Blir hon inte uttagen i koppel får Alba gå runt själv i hagen eller trädgården. Där klarar hon sig galant medan Anna är på jobbet. 

  – Jag var lite orolig för att hon skulle böka upp gräsmattan, men hon håller faktiskt rent och snyggt. I somras gick hon loss på jordgubbslandet men annars sköter hon sig bra.  

  Anna Furuholm Karlsson 

  Ålder: 44.

  Bor: Falkenberg.

  Familj: Man och tre barn.

  Gör: Driver Annas lantliv som kombinerar inredning, minigrisuppfödning och hundkurser. Läs mer på Annaslantliv.nu. Jobbar även halvtid i matbutik. 

   

  Klicka på nästa sida för att läsa om fler udda husdjur...

   

 • Illrar som husdjur

  Jag brukar säga att illrar är 33 procent hund, 33 procent katt, 33 procent clown och den sista procenten är ”pain in the ass”, säger Anette och skrattar. Hon har haft iller sedan 1992, då hon förälskade sig i Fröken Tracy Lords, som hon skaffade med sin dåvarande sambo.

  – Han ville ha ett annorlunda djur, medan jag var mer inställd på katt eller hund. Men när jag såg den lilla sex veckor gamla iller­valpen i djuraffären kunde jag inte motstå henne. Vi hade verkligen ingen aning om vad vi gav oss in på. 

  Fröken Tracy Lords höll hov hemma, bets och levde rövare. Hon vägrade bli rumsren och var helt säker på att det var hon som bestämde i hushållet. 

  – Vi försökte uppfostra henne, men gjorde nog alla misstag man kan göra. I dag uppmuntrar jag det positiva och ignorerar det negativa, till en viss gräns. Det fungerar bättre. 

  Idag har Anette åtta illrar och tar en kull varje år för att sälja som sällskapsdjur. Men hon tillåter inte vem som helst att köpa. 

  – Alla kan inte ha iller. Du behöver vara en viss person och dessutom krävs mycket uppfostran och arbete.

  Anette berättar att djuret har dåligt rykte, främst på grund av tidningsartiklar och nyhetsinslag om illrar som bitit både vuxna och barn rejält. Anledningen tror hon är att folk inte läser på eller träffar illrar innan de skaffar en egen. Själv fastnade Anette för det lilla mårddjuret främst på grund av dess humor. 

  – De är väldigt egensinniga och kan verkligen sätta griller i huvudet på mig. Hanterar man dem rätt blir de dessutom väldigt keliga och sociala.

  Chackamankabudibaba och Zpirulina far runt över golvet. I fönstret står flera priser, eftersom Anette fyra gånger om året åker på utställningar med sina illrar. Pokalerna och andra prydnadssaker är fastsatta med häftmassa, för att inte rasa ner om någon pälsklädd filur skulle få för sig att möblera om på fönsterbrädan. 

  På flera ställen i det lilla huset har Anette dessutom avspärrningar som man får kliva över för att illrarna inte ska kunna springa runt överallt.  

  – Jag har en fantasibild om när jag är gammal och bor på ålderdomshem. Där har jag en avspärrning i dörren till mitt rum och när jag ska ta mig in lyfter jag först över min rullator innan jag själv klättrar över och in till alla mina illrar, haha. 

  Anette Hillbiörn 

  Ålder: 46.

  Bor: Tidan.

  Familj: Kärbo och ett bonusbarn. Gör: Är sjukpensionär men jobbar delvis som djurkommunikatör och tränande medium.

   

  Klicka på nästa sida för att läsa om fler udda husdjur...

 • Kameleont som husdjur

  Den ser ju lite korkad ut när ögonen går åt olika håll, men killarna tycker att hon är jätterolig, säger Josefine.  

  Kameleonten Malin har bott hos familjen i ett halvår. Det var Filip som helst av allt ville ha en kameleont. Eftersom Josefine föredrar ödlor framför ormar, som hennes man gärna ville ha, åkte de till en djuraffär och tog reda på mer om hur kameleonter är som husdjur. 

  – Vi kom fram till att det skulle passa oss väldigt bra. Det är en enkel första ödla som dessutom är roligare än en orm, som oftast sover på dagarna. 

  Filip har lyft upp Malin i handen. Hon har små, små klor som hon klämmer åt med, vilket kan kittlas lite. Ibland kryper hon upp på axeln och håller utkik därifrån.  

  – Vi tar ut henne varje dag, trots att hon såklart inte är jättekelig. Men man märker att hon tycker om att komma ut. 

  Vilket humör Malin är på märks ­faktiskt tydligt. Kameleonter är kända för sina färgförändringar som sker när de till exempel vill smälta in i omgivningen eller känner sig hotade. 

  – Mörka kvällar och varma ­sommardagar blir hon mörkgrön. När man sticker in handen i terrariet för att ta ut henne kan hon bli lite ilsk och få svarta prickar, men sedan blir hon grön igen. Samma sak händer när vi sprayar vatten i hennes terrarium. 

  Malins terrarium ska sprayas två gånger om dagen, eftersom hon dricker vattendropparna som bildas på bladen, i stället för ur en vattenskål. Mat ska hon ha varannan dag och än så länge är det levande syrsor som står som enda rätt på menyn. Men om ett par månader kommer där även att finnas sallad, frukt och mjölmaskar att välja på. 

  – När hon blir äldre ska hon få ett större terrarium och ett droppsystem, så att vi kan åka bort en helg. Då räcker det med att någon stoppar in lite mat varannan dag. Resten sköter hon själv.

  Josefine von Brömssen 

  Ålder: 30.

  Familj: Gift med Rikard, sönerna Simon, 7, Filip, 5, och Wilmer, ett halvår, samt två hundar.

  Bor: Göteborg.

  Gör: Nagelterapeut. 

   

  Klicka på nästa sida för att läsa om regler för udda husdjur.

   

 • Regler för annorlunda husdjur

  • Att ha udda husdjur har blivit alltmer populärt. Men det är inte tillåtet att ha vilka djur som helst hemma. Apor, rovdjur och rovfåglar är inte tillåtna. Detsamma gäller korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur samt mellan tamhund och vildhund.
  • Vidare gäller att djuren ska vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur. Du får alltså inte fånga in ett vilt djur och ha hemma. Många av de nya populära sällskapsdjuren är inte anpassade för att vara sällskapsdjur och kan därför bli stressade av att leva i en bur eller på små utrymmen. Av den anledningen krävs större utrymmen för de här djuren. 
  • Förutom hur djurets miljö ska vara utformad finns bland annat bestämmelser om huruvida arten behöver en artfrände och om det är tillåtet att ha djuret tillsammans med andra arter. Vilka krav som gäller skiljer sig mellan olika djur och finns att läsa om på Jordbruksverkets hemsida.

  Källa: Jordbruksverket

Visa allt innehåll
26 februari 2016
 
Annons
Mer om Djurliv

11 skäl till att skaffa djur i jul

Djurliv Vi i Villa ger dig elva anledningar till varför mjuka paket borde stå högst upp på allas önskelistor.

9 anledningar till att vi älskar kor

Djurliv Kor är kanske mest kända som en del av påläggen vid frukostbordet, eller som leverantör av mjölken till det dagliga morgonkaffet. Men bakom den svartvit...

Peppar och salt dvärgschnauzer

Djurliv Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Djurliv Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.

Den stora mastiffen som familjehund

Djurliv Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Manx är en populär familjekatt

Djurliv Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Djurliv Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Djurliv Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra...