”Grannens katt bajsar i min rabatt”

Djurliv

Vad ska man göra när man har problem med grannens katt? Vi i Villas relationscoach Carin förklarar hur människor känner för sina djur och hur man kan lösa problem i villaområdet.

Vi bor på en gata där flera av grannarna har katter, som tråkigt nog gärna kissar och bajsar i mina rabatter. Kattägarna verkar tycka att det är något man får räkna med i ett villaområde. Men jag tycker att de borde hålla sina katter inomhus om de inte kan få dem att uträtta sina behov hemma! Jag hällde en hink med kallt vatten över en katt som bajsade på min tomt. Kattens ägare såg det och har nu slutat hälsa på mig. Hur ska jag få henne att inse att det är hon som har fel?

Lotta

 

Svar: Hej Lotta! Tack för ditt mejl. Våra husdjur väcker känslor – en del älskar dem, andra hatar dem. Jag kommer att tänka på ett par av mina äldre släktingar, med sina speciella känslor för djur och specifikt katter, dessa mytomspunna djur. En man som gick från katthatare till kattälskare. Och en annan man som jag aldrig sett så känslosam och älskvärd som i kontakten med sin katt. Djuren väcker något i oss. Vi som har djur lägger ofta in våra känslor i dem, som vore de en förlängd del av oss. Det är så klart olika starkt och olika känsligt.

Sista delen av din fråga lockar fram ett slags ”domarläge” och den klubban tillhör inte mig. Alltså svarar jag på ett annat sätt, genom att ställa flera frågor. Det kan kännas ovant, men det är så vi coacher jobbar. Syftet är att ge dig chans att backa ut lite ur ”scenen”: kattbajset och grannen som slutat hälsa.

Alltså: Hur vill du gå vidare? Vad tror du kattens matte skulle säga om situationen? Blev det kalla vattnet en kalldusch för henne, snarare än för katten? Hur skulle du reagera om någon hällde en hink kallt vatten över något som du är rädd om, tycker mycket om – ja, rentav älskar? Vad är viktigast för dig just nu: att skrämma bort katten, eller att skapa en fungerande relation till grannen igen?

Min reflektion:
Det låter som att just den här kattens beteende blev ”droppen som fick bägaren att rinna över” hos dig, Lotta. Det var ju flera katter och mer kattbajs. Jag är inte kattexpert, men jag vet att de ogillar kallt vatten – så där har du säkert lyckats med den katten. Men hur blir det med resten av katterna och hur blir det med relationen till grannen och grannarna?

Mitt tips är att fånga läget – för samtal. Gör det enkelt och naturligt när du har extra energi och är i balans. Ta kontakt över häcken och berätta vad du behöver och vill. Hur katternas revir täcker marknätet på er gata kan bli något spännande för er att upptäcka. Lägg märke till att jag inte känner till hur det ser ut där du bor, hur väl ni känner varandra och hur många katter det är.

Allt det där vet du. Vad behöver hända för att ni ska landa så där som katter gör, på alla fyra, där du Lotta vid behov kan ”fräsa till” åt katterna och samtidigt vara sams med deras ägare?

/Carin Hansdotter Bladh, professionell coach.

Så funkar coaching

Carin Hansdotter Bladh är professionell coach med flera års utbildning.

     – Min specialitet är hur vi människor relaterar till oss själva och andra, hur vi leder oss själva och lär oss nya saker, t ex om oss själva, säger Carin.

     – Vi kan bara uppleva våra liv inifrån oss själva. Coaching bygger på individuella lösningar, där personerna väljer själva, äger sina beslut och sina handlingar och tar eget ansvar. Mina svar är nya frågor som leder till nya perspektiv att medvetet välja utifrån. Att inte välja alls är också ett val. En del sammanfattar coaching med ”hjälp till självhjälp”.

14 augusti 2014
 
Annons
Mer om Djurliv

11 skäl till att skaffa djur i jul

Djurliv Vi i Villa ger dig elva anledningar till varför mjuka paket borde stå högst upp på allas önskelistor.

9 anledningar till att vi älskar kor

Djurliv Kor är kanske mest kända som en del av påläggen vid frukostbordet, eller som leverantör av mjölken till det dagliga morgonkaffet. Men bakom den svartvit...

Peppar och salt dvärgschnauzer

Djurliv Dvärgschnauzern är en liten hundras som härstammar från Tyskland. Du kommer aldrig känna dig ensam med denna hund i ditt hem.

Dvärgpudeln, elegant och stolt hund

Djurliv Dvärgpudlar är populära vid många hundshower och har vunnit flera priser tack vare sina iögonfallande frisyrer och sin attityd. 

Miniatyrhästar finns idag över hela världen

Djurliv Miniatyrhästar finns idag över hela världen. Hästarna blev miniatyrer genom selektiv avel. Hästarna kommer i flera färger och mönster.

Den stora mastiffen som familjehund

Djurliv Mastiff är en uråldrig hundras. Idag är mastiff en ras med ett fint temperament.

Manx är en populär familjekatt

Djurliv Manxkatten är en vänlig, tillgiven och söt katt som härstammar från Isle of Man. Den har blivit populär för att den saknar svans. Katten har en kompakt kropp, ett runt huvud med runda ögon, och öron som sitter brett isär. Pälsen är tjock och kommer i många färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta om manx.

Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Djurliv Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Quarterhästen är en populär häst inom kapplöpning

Djurliv Quarterhästen är en av de äldsta erkända hästraserna i USA och även en av de mest populära. Namnet kommer från dess förmåga att löpa snabbare än andra...