Blodhund, en detektiv i familjen

Blodhunden är en intressant ras av flera anledningar. Den är älskad av många tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat den information du behöver om blodhunden.  


Blodhund, en älskad hund

Blodhunden är en stor spårhund, ursprungligen utvecklad för att jaga hjort, vildsvin och människor. Idag älskas den för sitt milda temperament och sitt unika utseende.

Blodhundens egenskaper

  • Blodhunden är en mycket aktiv ras då de är arbetande hundar och de behöver daglig motion så som promenader eller joggingrundor.
  • Hunden passar inte för boende i lägenhet då de behöver en inhägnad gård där de kan motionera och ströva omkring.
  • De uppskattar sällskap av andra hundar.
  • Om du inte har något emot hundar som dreglar så kan en blodhund passa dig. Blodhunden både dreglar och fäller.
  • Blodhundar älskar barn och kan även vara toleranta med dem. Vuxna bör visa barn hur de ska hantera hunden så att den stora hunden inte överväldigar dem.
  • Blodhunden behöver ägare som är kärleksfulla, bestämda och konsekventa, då rasen tenderar att vara envis. Hunden uppskattar positiv träning.
  • På grund av öronens storlek är de benägna att drabbas av öroninfektioner.
  • De har ett mycket utvecklat luktsinne vilket gör dem till utmärkta spårhundar. När de inte spårar älskar de att vara med sin familj.

Blodhundens historia

Namnet Bloodhound användes ursprungligen i det engelska språket och refererade till hundens status som en ras populär hos adel och abbotar. Dessa spårhundar kallades förut St. Hubert hounds och avlades av munkarna i St. Hubert’s kloster. Francois Hubert (656-727) var känd för att uppskatta jakt och hade en passion för avel av hundar, detta även efter hans pensionering från klosterlivet. Francois Hubert kanoniserades sedan och blev franska jägares skyddshelgon. Blodhundar kallas ännu för St.Hubert hounds.

Hundarna blev mycket populära vid ett flertal aktiviteter. Hunden kom till England med Vilhelm Erövraren år 1066 när han invaderade landet. Hunden blev en populär gåva till monarker och adelsmän. Elizabeth den första var känd att uppskatta jakt och har hållit flockar av rasen. Blodhundar nämndes till och med i ett av Shakespeares verk; En midsommarnattsdröm. Förutom att hållas av adeln användes även hundarna för att spåra tjuvar och tjuvjägare.

Under den viktorianska eran blev hundutställningar populära och likaså blodhunden, som nu gick från att användas uteslutande som jakthund till att bli en populär sällskapshund. Rasen kom till USA under kolonialtiden. Under det amerikanska inbördeskriget minskade hundens popularitet, och rasen började först återhämta sig år 1888 när blodhundar tävlade i Westminster Kennel Clubs hundshow. Efter det började några rika amerikaner avla blodhunden och lyckades få fram fina kullar.

Idag används blodhunden av polis och militär vid sök- och räddningsinsatser såväl som vid spårning av människor, så kallad man-trailing.

Blodhundens temperament

Blodhundens personligheter är svår att förutspå. Vissa av rasens egenskaper motsäger varandra. Till exempel är hunden både foglig och envis, och både tillgiven och försiktig vid möten med främlingar. Vid träning är hunden känslig när den blir tillsagd men vill ändå göra saker på sitt sätt.

Med hundens mycket utvecklade luktsinne kan blodhunden till och med sniffa fram den minsta hint av ett spår. Dock är blodhunden inte en bra vakthund. Det finns blodhundar som skäller så fort de blir exalterade och andra som förblir helt tysta.

Precis som hos vilken annan hund som helst påverkas blodhundens temperament av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. Blodhundar behöver tidig socialisation och träning för att de ska växa upp till väluppfostrade och balanserade hundar

Blodhundens hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är blodhunden en hälsosam ras, men precis som vilken annan ras som helst kan hunden drabbas av vissa åkommor och det är en god idé att vara medveten om dessa:

  • Höftledsdysplasi – Ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Armbågsledsdysplasi –  ett ärftligt tillstånd som ofta kan ses hos större hundar. Tillståndet karakteriseras av onormal utveckling av benen i armbågsleden vilket kan leda till smärtsam hälta.
  • Hypotyreos – Orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt och slöhet.
  • Ektropion – slapphet i ögonlocket vilket gör ögat sårbart för irritation och infektion.
  • Entropion – en defekt som leder till att ögonlocket viker sig inåt vilket kan skada eller irritera ögat.
  • Epilepsi – ett tillstånd som orsakar anfall, tillståndet kan vara ärftligt eller uppstå av okänd anledning.
  • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar