Beteendeproblem hos katter

Katter upplever, precis som människor, rädsla, njutning, hunger, oro och många andra känslor som kan påverka deras beteende. Vissa vanliga beteenden kan ses som problem och kan komma att påverka livskvaliteten hos både ägare och katt, men tursamt nog kan många av dessa oönskade beteenden åtgärdas.


Problem med högljutt jamande hos katter

Du har precis somnat när du vaknar av att din katt jamar så högt den bara kan precis utanför din sovrumsdörr.

Detta beteende kan vara helt normalt för din katt men det kan även vara ett tecken på senilitet hos äldre katter. Vissa kattraser, som till exempel siameser, är mer högljudda och pratsamma än andra raser och kommer jama högt för att få din uppmärksamhet även under natten. Katter är nattaktiva av naturen så det är vanligt att de är som piggast precis när du vill sova. Om din katt inte är av en hög ålder då jamande på natten kan bero på senilitet kan det vara så att de behöver något att sysselsätta sig med medan du sover, eller så behöver de mer motion under dagen så att de blir mindre aktiva om natten. Om du tror att senilitet ligger till grund för jamandet, diskutera med din veterinär om feromoner, specialdieter, kosttillskott eller mediciner kan användas för att hjälpa din katt med problemet.

Om din katt jamar eller ylar under dagtid kan detta vara tecken på smärta. Katter som jamar medan de använder kattlådan gör ofta det av smärta i samband med försök att kissa eller bajsa.

Andra uppenbara tecken på smärta så som kattslagsmål eller svansar som klämts i dörrar är även de anledningar för denna sortens högljuddhet. Om du misstänker att din katt har ont bör du omedelbart uppsöka veterinär så att din katt kan få vård.

Jamande, klagande eller ylande under dagen kan även vara så enkelt som ett försök att få uppmärksamhet, i synnerhet om din katt vill ha mat, gå ut, eller bli klappad.

Hur du svarar din katt (till exempel om du ger katten en godsak när den ber om en) kommer träna din katt att fortsätta göra dessa ljud för att få det de vill ha.

Om du hör förändringar i din katts röst kan det bero på att de jamat under en längre tid, att de fått någon slags irritation i halsen (till exempel efter en operation när en slang placerats i deras hals) eller när de är sjuka. Vissa sjukdomar, som mask i lungorna eller astma, kan även de orsaka förändringar i din katts röst. Om du misstänker att din katt är sjuk, uppsök veterinär.

Klösproblem hos katter

Katter klöser för att markera sitt revir. Om din katt klöser på saker du föredrog att den inte klöste på, kan du hjälpa katten rikta sitt klösande mot klösbrädor och andra leksaker den får sätta klorna i. Försök uppmunta din katt att använda klösbrädor genom att spreja brädan med kattmynta och placera klösbrädan eller klöspelaren framför de möbler eller föremål du inte vill att katten ska klösa på. Vissa katter tycker mer om vissa material och mindre om andra, så se till att pröva klösmöbler med olika material som matta, rep och skrynklad kartong om din katt inte är förtjust i den första klösmöbeln du erbjuder.

Förutom klösbrädor kan feromoner och i sista fall kloskydd användas om din katt inte kan motstå att klösa på möblerna. Kloskydd är små plastskydd för klorna som limmas över din katts klor för att skydda möblerna. Feromoner finns i sprayform, som våtservetter och som doftspridare för att hjälpa din katt lugna ner sig och för att motverka klösbeteende som beror på stress eller rädsla.

Att amputera kattens klor är kontroversiellt och olagligt i många länder, men utförs i vissa länder för att motverka klösande. Denna operation bör undersökas noga och diskuteras med din veterinär innan den utförs då den inte kan göras ogjord och amputerar en tredjedel av kattens tassar. Kloskydd är utan tvekan ett mindre grymt alternativ.

Tuggproblem hos din katt

Katter är inte kända för att tugga på saker så som hundar gör, men vissa kan ändå orsaka viss skada med sina tänder.

Tuggande hos katter kan bero på uttråkning, kattungars tänder som växer ut, lek, aggression, och näringsbrist. Det kan även bero på att kattungen inte tillåtits amma sin mamma tillräckligt länge eller att katten helt enkelt tycker om smaken eller konsistensen av ett föremål. Var noga med att ge din katt ett komplett och näringsriktigt foder som rekommenderas av din veterinär, att din katt inte har några tandproblem och att de inte tuggar på något för att få utlopp för sin irritation eller aggression. Produkter som utformats för att minska stress och rädsla, som feromoner och näringstillskott, kan hjälpa mot aggressivt beteende, samt att inte låta din innekatt se katter utanför fönstret, om det är det som triggar beteendet.

Om din katt är uttråkad, ge den säkra leksaker att leka med . Om den ändå försöker bita på saker den inte borde bita på, prova bitter spray för att avskräcka den och täck över farliga objekt som elektriska sladdar med plastskydd.

Problem med att urinera hos katter

Katter kan drabbas av ett flertal problem med att urinera. Infektioner, inflammationer, stenar, stress, tumörer och andra faktorer kan göra att katten kissar utanför sin låda, markerar eller inte kan urinera. Om en katt håller sig eller inte kan kissa behöver den akut vård av veterinär. Om medicinska anledningar redan har uteslutits för din katts problem att urinera är det ofta beteendeproblem som behöver behandlas.

Särskild kattsand, diet, feromoner, tillskott och medicin kan alla hjälpa vid beteendeproblem kring din katts urination. Annat som kan göra att din katt kissar utanför lådan inkluderar smutsiga kattlådor, inte tillräckligt med kattlådor (du bör ha fler kattlådor än du har katter), att kattsanden inte är av korrekt mängd, har stark lukt eller av annan anledning inte uppskattas av din katt, att kattlådan är övertäckt, att katten kan se en annan katts kattlåda från kattlådan, problem mellan katter eller andra husdjur i hemmet, förändringar i hemmet (som ombyggnad, familjemedlemmar som flyttar ut eller in och så vidare) samt andra katter som inte tillhör hemmet eller andra stressande faktorer i eller kring hemmet som din katt kan se, höra eller känna.

Aggressionsproblem hos katt

Katter kan bli aggressiva mot husdjur och människor vilket är ett allvarligt beteendeproblem. Aggressionen kan orsakas av stress och rädsla eller av medicinska problem som orsakar smärta eller hormonella förändringar hos katten. Efter att medicinska problem uteslutits av din veterinär kan du börja ta itu med det aggressiva beteendet genom att observera din katt och möjliga faktorer som utlöser det aggressiva beteendet. Att se katter utanför fönstret, inte tycka om andra husdjur i hemmet, aggression kring maten, samt stress och rädsla kan göra att din katt attackerar ett annat husdjur eller till och med människor i hemmet.

Om du kan bli av med det som utlöser beteendet är detta förstås det enklaste sättet att stoppa det aggressiva beteendet. Men det är inte ovanligt att din katt måste lära sig leva med det som utlöser beteendet. Feromoner, kosttillskott, mediciner, särskild diet och att ge din katt andra saker att spendera sin energi på, som motion som inkluderar kattleksaker, kan kanske hjälpa till att behandla det oönskade beteendet. Att blockera din katts möjlighet att se det som stressar den, så som att använda gardiner för att katten inte ska se katter utanför hemmet eller att sätta upp skärmar mellan matskålar och kattlådor kan till exempel vara en enkel lösning.

Problematik med katter som tvättar sig tvångsmässigt

Kroniska problem med rengöring hos katter kommer sig vanligtvis av smärta eller ibland av stress och rädsla. Katter som har ont tenderar att slicka sig på det område på kroppen som de har ont. Stressade eller rädda katter slickar sig vanligtvis på magen tills de inte har någon päls kvar eller så tvättar de sig överdrivet mycket och tvångsmässigt över andra delar av kroppen. Om din katt inte har ont kan kosttillskott, särskild diet eller feromoner hjälpa för att göra din katt mindre stressad och avhjälpa problem med överdriven rengöring.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar