Balines som husdjur

Att välja balinesen som familjens husdjur är ett av de bästa valen du kan göra av ras i kattvärlden. Allt med katten är fantastiskt. Ägare av balinesen skulle kunna ge dig en lista av goda kvaliteter av rasen om du frågar dem. Balinesen är en clown av naturen med ett stort hjärta, för att inte nämna deras ståtliga utseende. Bara genom att titta på katten kan man se hur den är fylld av nyfikenhet och energi. Här har vi samlat det du behöver veta om balinesen om du önskar skaffa rasen som husdjur till din familj.  


Balines, ett bra val som familjens husdjur

Balinesen är en långhårig katt med färgschema liknande det hos siamesen och med samma blåa ögon. Rasen kallas ofta för långhårig siames då den ursprungligen är en mutation av den siamesiska katten. Balinesen innehar samma elegans och intelligens som sin siamesiska motsvarighet men med den tilldragande, svallande, silkiga pälsen och den stora svansen.

En översikt över balinesen som katt

Är balines rätt kattras för dig och din familj? Kanske vi kan hjälpa dig lista ut det. Här är några av de egenskaper av balinesen som kan intressera dig när du ska välja ras:

  • Pälsen behöver endast skötsel då och då för att den ska hållas i gott skick. Skötsel kan ta bort överflödigt hår och även förhindra tovor i pälsen.
  • Balinesen fäller måttligt
  • Förbered dig på att spendera en del pengar på balinesens hälsa då det är vanligt att de har sjukdomar och andra hälsoproblem
  • Rasen är mycket pratsam och ägare kan uppleva att katten är för högljudd när den jamar, i synnerhet när den jamar om natten.
  • Balinesen kräver en hel del uppmärksamhet och att engagera sig i kattens aktiviteter gör den glad.
  • Katten är mycket aktiv och tycker om att delta i aktiviteter med sina människor. Daglig motion kan hålla katten hälsosam och i form.
  • Balinesen är vanligtvis social med vuxna och även med barn som kan hantera dem korrekt, och de tenderar att visa tillgivenhet mot dem.

Balinesens historia

Balinesen är namngiven efter de graciösa och exotiska dansare som finns på den indonesiska ön Bali. Trots att katten inte har ursprung ens i närheten av Bali, började allt med den första siameskatten som importerades från Thailand till USA och England under 1800-talet. Forskning har visat att det långa håret är en recessiv gen hos rasen och att de avlades medvetet på grund av detta visade särdrag.

Den första katten som registrerades som ”långhårig siames” gjordes så med American Cat Fanciers Federation år 1928. Katten utvecklades sedan vidare för att förbättra dess utseende och den ursprungliga uppfödaren Helen Smith ändrade kattens namn till Balines efter de graciösa dansarna från Bali.

Mellan år 1960 och 1970 etablerade Sylvia Holland vidare rasens standard. År 1961 erkände Cat Fanciers Federation rasen och även Cat Faciers Association gjorde så år 1970.

Balinesens temperament

Siamesen och balinesen skiljer sig från varandra när det gäller pälsen, men de har liknande personlighet vilken är uppskattad av ägarna. Rasen älskar att vara med sina människor och de tenderar att följa efter dig med förhoppning om att delta i det du håller på med. Med en balines kommer du vara konstant övervakad i smyg.

Till skillnad från siamesen är balinesen inte lika högljudd, men de uttrycker sig genom att spinna, jama och klaga. De är en intelligent, atletisk kattras som älskar att leka. Balienesen uppskattar interaktiva leksaker som får dem att stimuleras både fysiskt och mentalt. De uppskattar även lekar med sina ägare så som apport, promenader i koppel, och att lära sig nya konster. Du kan komma att förvånas av hur rasen kan lära sig själv genom att observera sin omgivning. Dess nyfikenhet kan också förvåna dig, de observerar allt du gör och lär sig.

Om du vill ha någon att umgås med under en lång tid, så kan balinesen vara rätt ras för dig. Kom ihåg att rasen kräver uppmärksamhet genom kommunikation och gemensam lek. Men är du en upptagen person så kanske inte balinesen är rätt katt för dig då den behöver en del uppmärksamhet.

Balinesens hälsa och skötsel

Balinesen kan drabbas av sjukdomar av genetisk natur. Detta i likhet med deras siamesiska motsvarighet. Nedan finns de sjukdomar och tillstånd som kan drabba balinesen:

  • Amyloidosis – sker när proteinet amyloid lagras i kroppens organ och i synnerhet i levern
  • Astma och andra andningssvårigheter
  • Medfödda hjärtsjukdomar
  • Vindande ögon
  • Gastrointestinala avvikelser
  • Feline hyperesthesia syndrome – ett neurologiskt problem hos katter som får dem att tvätta sig överdrivet mycket och kan leda till håravfall och överdriven reaktion vid beröring.
  • Lymfom
  • Nystagmus – ett neurologiskt problem som visar sig genom ofrivilliga, snabba ögonrörelser
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)

Vad gäller balinesens skötsel är det rekommenderat att borsta katten minst en gång i veckan för att ta bort löst hår och även för att förhindra att pälsen tovas. Att borsta kattens tänder kan förhindra att katten utvecklar sjukdomar i munhålan. Kontrollera ögon och öron för tecken på irritation, infektion och onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar