Annons

Villans bästa verktyg

Verktyg & redskap

Dessa verktyg behöver du som villaägare. I butikerna finns färdigpackade lådor i olika storlekar och prisklasser, men vi har också frågat en professionell snickare till råds.

Annons

Köper man enstaka verktyg av dyrare märken blir det lätt avskräckande dyrt. Därför erbjuder många tillverkare färdiga verktygslådor, fyllda med allt ifrån de enklaste basverktygen till riktiga proffskit.

Bosse Forsberg, snickare verksam i Halmstad sedan 16 år tillbaka, tycker följande basverktyg är viktigast för hemmafixaren:

- En hammare, givetvis. Vidare en tumstock, en penna, en vinkel och någon form av avbitare, gärna då en hovtång så att du kan både dra ut och knipsa av spik. Dessutom en fogsvans (såg), en morakniv, en vanlig rakbladskniv (mattkniv) och ett vattenpass, som bör vara på minst 600 millimeter. Ska du sätta upp innerväggar, dörrar eller liknande kan det vara bra med ett vattenpass på 1800 millimeter. Det finns även varianter som kan förlängas upp till tre meter, men de är förstås dyrare.

- Ett stämjärn kan vara bra att ha i fickan om du behöver jackar för elrör, vattenrör med mera i reglar. Ett dorn är också praktiskt att ha, liksom en kofot (bräckjärn).

Ska du riva i väggar av plank rekommenderar jag en större kofot, annars duger det bra med ett mindre på 60 cm.

Glöm inte skyddsutrustningen

Ska du använda elverktyg? Då behöver du dessutom hörselskydd och skyddsglasögon.Glöm inte munskydd om du ska riva och även när du isolera väggar och tak.

Skyddskläder så som skyddsskor med trampskydd, arbetsbyxor och arbetshandskar är också lämpligt. För den som har högre ambitioner därhemma rekommenderar Bosse Forsberg dessutom en ”hole in one” för eldosor och dosfräs, en borrmaskin med borr för trä och metall och en skruvdragare - själv föredrar han batteridrivna.

- Och så ett märksnöre om du ska dra linjer när du sätter kakel eller liknande. Det finns även så kallad linjelaser för ändamålet. En sticksåg är inte heller fel, liksom en cirkelsåg. En kombinationssåg kan också vara bra att ha, särskilt om du tänkt klyva reglar eller sätta upp tak- och golvlister. En tigersåg är bra om du tänkt ta ner en tjockare vägg som cirkelsågen inte klarar. Den som är en riktig prylnisse kan köpa en geringssåg också.

Satsa på kvalitet eller hyr

Bosse Forsberg råder i allmänhet att satsa på kvalitet när det gäller val av handverktyg.

- Jag får ofta frågor från kunder var de hittar en borrmaskin som är billig och bra. Det finns ingen som är både billig och bra, brukar jag svara. Räkna med att betala åtminstone mellan 1 500-2 000 kronor. Köp inte det sämsta, det billigaste. Det finns märken i handeln som både är bra och relativt billiga. Det beror förstås också på vad du ska använda grejerna till. Ska en hyvel bara användas vid ett tillfälle gör det ju ingenting om den är färdig att slängas när du jobbat klart. Möjligheten finns ju också att hyra en maskin för den som kanske bara behöver använda den någon enstaka gång.

Några tips vad gäller själva verktygslådan?

- Lådor av hårdplast är känsligare och går lättare sönder
när det är kallt ute. Den allra billigaste verktygslådan är en (tom) tioliters färgburk av den rektangulära sorten, den är praktisk att ha grejer i. Annars tycker jag bra om varianter av verktygslådor gjorda av plywood med flyttbara lådor, där du får ner allting.

Själv använder Bosse nästan alltid snickarbälte och det är sällan verktygslådan följer med när han ska ut på jobb.

Annons

-Det är ju skillnad om du är yrkesverksam snickare eller om du snickrar för husbehov. Men jag rekommenderar gärna ett riktigt snickarbälte för den som jobbar lite mer. Det är praktiskt att ha allt samlat när man arbetar och nästan alla verktyg kan ju sitta i bältet.

Marknadsöversikt/Verktygslådor:

Inleder hemmafixarkarriären
Produktnamn: Fixa
Tillverkare/distributör (tel och eventuell hemsida): IKEA of Sweden, tel 020-439050, www.ikea.se
Typ av verktygslåda: Verktygsset
Material i lådan: Eten- och styrenplast
Innehåll: 15 delar: hammare, skiftnyckel, tång, skiftnyckel, 2 spårskruvmejslar, 2 stjärnskruvmejslar med mera Storlek (bredd x djup x höjd): 31 X 5 X 18 cm
Vikt: 1,3 kg
Övrigt:
Konsumentpris: 49 kronor

Baslåda som räcker långt


Produktnamn: Fixit
Tillverkare/distributör (tel och eventuell hemsida):
Jernia ASA Norge, tel 033-204570 (svenska huvudkontoret), www.jarnia.se
Typ av verktygslåda: Verktygsset för hemmet
Material i lådan: Plast
Innehåll: 19 delar: vattenpass, tänger, skruvmejslar, sax, liten såg, måttband, knivar, hammare med mera Storlek (bredd x djup x höjd): 31 X 15 X 10 cm
Vikt: ca 1 kg
Övrigt: Finns i Järniabutikerna från och med april
Konsumentpris: 199 kronor (april-juni 2005)

24-delars startpaket

Produktnamn: Verktygssats 24 delar
(art.nr. 10-276)
Tillverkare/distributör: Biltema, tel 013-13 00 25, www.biltema.se
Typ av verktygslåda: Verktygssats i plastlåda
Material i lådan: Plast
Innehåll: 24 delar/Polygrip, hammare, skiftnyckel, kombinationstång, spårskruvmejsel, 2 kryssspårmejsel, 2 precisionsmejslar, bågfil, 8 insexnycklar, handborr, universalkniv, sax, måttband, stålspackel och en sats med skruvar, skruvplugg och spik.
Storlek (bredd x djup x höjd): 29 x 23 x 6 cm
Vikt: 1,3 kg
Övrigt: Ingen uppgift
Konsumentpris: 229 kronor

Väska med många verktyg


Produktnamn: Verktygsset 140 delar
(artnr 3010-1467)
Tillverkare/distributör: Rusta AB, tel Rusta Contact 020-281010, www.rusta.se
Typ av verktygslåda: Verktygsset i väska.
Material: Hårdplast
Innehåll: 140 delar/Hammare, stjärn- och skruvmejsel, vattenpass, måttband, borr, bits, bitshylsor, hylsor, hyls- och bitshållare, spetstång, sidavbitare, skiftnyckel, brytbladskniv, instrumentmejslar, försänkare, körnare, insexnycklar m m.
Storlek (bredd x djup): 40 x 30 cm (stängd),
75 x 62 cm (öppen). Höjd ca 10 cm i stängd förpackning (5 x 2).
Vikt: 4 kg
Övrigt: Praktisk väska som är lätt att bära, "flipboxar" med borr och bits som kan fällas ut när väskan är öppen.
Konsumentpris: 299 kr (ordinarie pris)

Elverktyg i väska med hjul


Produktnamn: Alpha Tools Elverktygsset, 5 delar
Tillverkare/distributör (tel och eventuell hemsida):
Bauhaus, tel 018-676700, www.bauhaus.se
Typ av verktygslåda: Elverktygsset i väska med hjul
Material i lådan:
Innehåll: Skruvdragare (sladdlös) 14,4 volt, sticksåg 350W, vinkelslip (115 mm) 500W, borrmaskin 500W, planslip 135W, väska med hjul Storlek (bredd x djup x höjd):
Vikt:
Övrigt:
Konsumentpris: 599 kronor

För både proffs och hemmasnickrare


Produktnamn: DC5KITB
Tillverkare/distributör (tel och eventuell hemsida):
DeWALT, tel 031-686100, www.dewalt-nordic.com ( återförsäljare bl a Derome byggvaror, tel 0340-666500,
www.deromebyggvaror.se)
Typ av verktygslåda: Kombipaket
Material i lådan: Plast
Innehåll: 5 verktyg:
-18,0 V XRP slagborrmaskin/skruvdragare,13mm
-18,0 V XRP cirkelsåg, 55mm
-18,0 V XRP tigersåg
-18,0 V XRP sticksåg
-18,0 V flexibel arbetslampa
1 st entimmesladdare
2 st 3,0Ah NIMH-batterier
Förvaringslåda
Storlek (bredd x djup x höjd): : 80 X 45 X 25 cm
Vikt: 20 kg
Övrigt: Ett kit som innebär att du får maskiner till de flesta situationer som du kan tänkas ställas inför, både för proffsen och hemmasnickaren.
Konsumentpris: Cirkapris 12 500 kronor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 februari 2005

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons