Annons

Villaägarens bästa vänner

Verktyg & redskap

Även om man inte är en hängiven gör-det-självare, behöver man som villaägare pyssla om sitt hus. Vi i Villas egen snickare, Jan Ohlis, berättar här vilken typ av verktyg han tycker du borde ha i verktygslådan.

Jan Ohlis är snickare och slöjdlärare med över tjugo års erfarenhet. Han delar gärna med sig av proffsens bästa gör-det-självtips.
Annons
Rejäl handsåg, Bahco Superior, med härdade tandspetsar och ytbehandling som motverkar friktion och rost. Pris cirka 300 kronor, Bahco.
Handsåg/Fogsvans

En vanlig handsåg täcker de flesta behov för småreparationer och mindre byggen. Stora tänder på sågbladet gör att det går snabbt att såga, men sågytan blir flisigare än med ett blad med små tänder. Härdade tänder håller skärpan bäst. Välj en såg med tjockt sågblad, det känns stadigare och drar inte lika lätt snett som ett tunt. Lagom längd på bladet brukar vara cirka 55 centimeter.


Verktygslåda i kraftig plast och löstagbart verktygtråg. Bredd 45 cm, djup 21 cm, höjd 25 cm. Pris cirka 300 kronor, Raaco.

Verktygslåda

Man måste ju ha någonstans att förvara sina verktyg. Numera är de flesta verktygslådor i plast, de traditionella lådorna i plåt är onödigt tunga. Verktygslådor finns i storlekar från ungefär en attachéväska till uppåt en meter. Köp verktygen först så vet du vilken storlek du behöver. Men Ohlis vill också slå ett slag för att bygga sin egen verktygslåda. Antingen enligt Ohlis egen ritning (Världens bästa snickarlåda) eller att du köper en plywoodlåda (finns på de flesta välsorterade byggvaruhus) som du sedan inreder själv.


Rejäl ergonomisk snickarhammare med klys. Pris cirka 500 kronor, Hultafors.

Hammare

Numera skruvar man ofta mer än man spikar, men visst behöver man hammare, och då gärna två stycken. Först en snickarhammare med klys (klo) som du kan dra ut spik med. Snickarhammaren bör vara ganska tung, cirka 700 g, (16 oz) för att du ska få bra kraft. Sedan är det också bra att ha en liten, lättare hammare för att till exempel spika lister med. Ungefär 350 gram (8 oz) brukar en sådan väga.


Skruvdragare/borrmaskin KC12GTKH med borrkapacitet 0-700 v/min (9,3 Nm) och 12 volts miljövänligt NIMH-batteri. 6 bits ingår. Pris cirka 800 kronor, Black and Decker.

Skruvdragare

En bra skruvdragare är ett måste! Med den kan du både skruva och borra - du behöver ingen borrmaskin. För lite småjobb som att sätta upp enstaka hyllor och skruva i någon list ibland räcker det med runt 10-12 Nm (styrkan på vridmomentet). Vill du kunna borra mycket och även lite kraftigare saker bör du satsa på cirka 21 Nm. Det är bra om skruvdragaren har två batterier, då kan ett av dem alltid vara fulladdat.

 

 


Vinkelhake i metall, 25 centimeter. Pris cirka 150 kronor, Toolmate.

Vinkelhake

Ett måste för att till exempel kunna såga av brädor rakt och snedsåga i 45 grader (gera) lister. Satsa gärna på en ganska stor vinkelhake, minst 25 centimeter och i metall.

 

Annons

 

 

Underlätta med färger

Ett tips för att inte tappa bort verktygen är att välja färgglada skaft, då hittar du dem lättare, exempelvis i gräs. Likaså kan det vara smart att köpa exempelvis skruvmejslarna från olika tillverkare, då ser du direkt skillnad på dem.

 


60 centimeter långt vattenpass i aluminium med två lodräta och en vågrät libell. Pris cirka 300 kronor, Hultafors.

 

Vattenpass

För att exempelvis kunna sätta upp hyllor och lägga golv rakt behövs ett vattenpass. Lagom längd är cirka 60 centimeter. Ett längre vattenpass kan visserligen vara praktiskt om du ska mäta över stora ytor, men det blir klumpigt om det är trångt. Kontrollera att bubblan i blocklibellen (det lilla vattenröret) är exakt så stor att den passar in mellan markeringarna, det ger mer precis mätning. De flesta vattenpass har två libeller, en vågrät och en lodrät, men en del har även en för mätning av 45 grader. En del vattenpass har också magnetlist undertill vilket är praktiskt om du till exempel ska räta upp ett kylskåp eller montera metallskenor.

 


Meterstock i trä, cirka 55 kronor.

Tumstock

En bra tumstock (kallas på fackspråk meterstock) bör vara i trä. Använder du den ofta i väta kan det vara bra med en i plast eller metall. Längden kan variera, men de brukar vara två meter, vilket också är det mest användbara.

Var rädd om dina verktyg!

Inga verktyg mår bra av att ligga ute över natten. Samla ihop dem efter arbetsdagens slut, då tappar du heller inte bort något. Torka alltid rent från eventuell fukt och smuts innan du lägger ned dem i lådan. Håll knivbladet skarpt med regelbunden slipning och förvara den i sitt fodral. Se upp med sågen så att du inte sågar i spik eller sand, det skadar bladet.

 


Morakniv. Klassisk kniv med 100 millimeter blad i kallvalsat specialstål från Sandvik. Pris cirka 50 kronor, Cocraft.

Kniv

Kniven är allroundredskapet man inte kan vara utan. Oftast är den tillverkad i kolstål eller rostfritt. Kolstålet är vassare, men måste brynas regelbundet för att hålla sig skarpt. En parerstång hindrar att handen slinter ned på bladet. Gummihandtag ger bästa grepp.

 

 


Sats om 3 nycklar med fyra storlekar per nyckel, totalt 12 st. S4MR, kostar cirka 550 kronor, Bahco.

Fasta nycklar

En skiftnyckel är visserligen flexibel, men numera görs de flesta muttrar i millimeter som passar de fasta nycklarna. Med en fast nyckel får du bättre kraft än med en skiftnyckel och du slinter inte så lätt. Ofta kan man köpa färdiga nyckelsatser till bra pris. Du behöver ungefär sju till åtta nycklar från cirka 8 millimeter till minst 19 millimeter.

Välj sköna verktyg

Alla händer greppar olika, se till att de verktyg du väljer känns bra i just din hand. Har familjen flera villiga fixare kan det definitivt löna sig att köpa dubbla uppsättningar av exempelvis skruvmejslar och hammare. Vissa gillar känslan av trä i skaftet, andra tycker att ett gummiskaft är behagligare och stadigare. Med sköna verktyg är det betydligt roligare att jobba! Tänk också på de vänsterhänta, som ibland kan behöva anpassade verktyg för att jobba lättare.


Skruvmejselsats i 7 delar med klingor i förkromat stål med svartoxiderad spets och mjukt inlägg i handtaget. Pris cirka 200 kronor, Cocraft.

Skruvmejsel

Även om du har en skruvdragare är vanliga skruvmejslar oftast snabbast och enklast att ta till om det bara gäller någon enstaka skruv. Satsa på kvalitet och köp minst två stjärnmejslar och två vanliga, en stor och en liten. Ofta säljs de i set. Gummi eller mjukt inlägg i handtaget ger skönt grepp.

 


Kombinationstång med både grip- och avbitarfunktion, rundade käftar för bättre åtkomlighet. Ergonomiskt handtag i tvåkomponentsplast.Pris cirka 250 kronor, Bahco.

Tång

Enklast är att köpa en kombinationstång, som både griper och biter av. Nackdelen är att avbitarskären då sitter en bit in, vilket kan göra det svårt att komma åt ibland. En hovtång är heller inte så dumt att ha, den är ofta räddaren i nöden när man behöver dra ut spik utan att göra alltför mycket åverkan på materialet.

 


 

Tips!

Det kan vara bra med lite plåster i verktygslådan också.

 

Jämför priserna!

Det kan verkligen löna sig att jämföra pris på verktygen i olika butiker. Handsågen från Bahco som vi visar i artikeln kostar mellan 179 till 425 kronor, beroende på var du handlar.

 

Vad kostar en full verktygslåda?

Satsa på kvalitet - de flesta verktyg kan du ha hela livet om du är rädd om dem. Vill eller kan du inte köpa allt på en gång är det bra saker att önska sig i present. Här några ungefärliga priser, men ofta kan man fynda verktyg till kampanjpris.

 • Skruvdragare
  800 kronor
 • Handsåg/fogsvans
  300 kronor
 • Snickarhammare
  300 kronor
 • Liten hammare
  150 kronor
 • Vinkelhake
  150 kronor
 • Tumstock
  60 kronor
 • Vattenpass
  300 kronor
 • Skruvmejslar
  200 kronor
 • Kombinationstång
  150 kronor
 • Hovtång
  150 kronor
 • Fasta nycklar,
  set 550 kronor
 • Kniv
  50 kronor
 • Verktygslåda
  300 kronor

  Totalt 3 460 kronor

 

Tack Clas Ohlson, Beijer Bygg med flera för hjälp med bilder.

 

Köpinformation

Bahco www.bahco.com
Beijer Bygg www.beijerbygg.se
Black & Decker www.blackdecker.se
Cocraft/Clas Ohlson www.clasohlson.se
Hultafors www.hultafors.se
Toolmate www.toolmate.com

 
9 oktober 2008

10 Kommentarer

2008-10-15
Henrik
2008-10-15
Ui
2008-10-22
hultaforsinnantill
2008-11-21
Staffan
2008-12-30
småland
0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons