ANNONS FRÅN HORNBACH

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om den bästa verktygsförvaringen. 


De flesta proffs använder en verktygslåda i tyg med fack för olika verktyg. Det finns ingen anledning inte göra detsamma som glad amatör. Visserligen är priserna lite högre än de billigare lådorna i hårdplast eller plåt, men att slippa göra sig illa på verktyg som ligger slängda i botten av lådan kan vara värt mer än du kanske tror.

Har du möjlighet – skippa klassisk verktygslåda

Vad har du för slags förutsättningar hemma? Har man möjlighet till förvaring i skåp eller på verktygstavla är det att föredra. Det är skönt att kunna hitta ett specifikt verktyg utan att behöva rota runt i en verktygslåda.

Självklart ska man inte avfärda en verktygslåda helt. För de fall där det behövs flera verktyg och man inte vill springa till förrådet fram och tillbaka är det behändigt med en verktygslåda eller verktygsbälte.

Dedikera en yta

En verktygsbänk som du kan arbeta på, samt fästa exempelvis skruvstäd, är alltid bra att ha. Om den dessutom kompletteras med en verktygstavla för handverktygen och sortimentslådor för de mindre prylarna är man i hamn.

Stapelbar förvaring ett måste

I dag finns bland annat stapelbara och utbyggbara förvaringslösningar från Dewalt, Stanley, Fatmax, Hitachi och L-Boxx. Där finns möjligheten att kombinera förvaring av både maskiner och handverktyg, samt småartiklar som skruv, plugg och borr. Själva konceptet att kunna förvara maskiner, verktyg och småartiklar i en smidig och flyttbar stapel är väldigt praktiskt. Det tar dessutom väldigt lite plats i förrådet eller garaget, jämfört med att ha alla maskiner i sina kartonger och verktyg slängda här och där. 

För att kunna förvara sina verktyg på ett bra sätt kräver att man har en hyfsad samling. Så hur vet man vilka som är nödvändiga, och vilka som kanske är överflödiga?

Viktigaste verktygen

Hammare

Man kan aldrig ha för många verktyg, och det absolut viktigaste är en hammare. Den kan hänga med dig hela livet, så se till att välj en av bra kvalitet. Testa vikt och grepp så att den passar just dig.

Djuphålsmärkpenna, måttband och laseravståndmätare

Sätter man upp många saker på väggarna hemma är en djuphålsmärkpenna väldigt behändig. Likaså ett måttband eller ännu hellre en laseravståndsmätare. 

Tänger

Hovtång, sidavbitare och kombinationstång är behändiga att ha. Här behöver en amatör inte köpa det dyraste, men som med allt annat får man vad man betalar för. 

Vinkelhake

Se till att skaffa en av relativt bra kvalitet, så den garanterat håller sig rak. 

  • Knivar (Mattkniv och morakniv)
  • Fogsvans (av bättre kvalitet)
  • Vattenpass (minst 180 centimeter)
  • Torpedvattenpass (för mindre arbeten)

Om man har plats över är det klokt att införskaffa en mindre kofot eller bräckjärn, samt stämjärn i tre storlekar. Kvalitet kan väljas efter hur ofta man tror att man behöver använda verktygen, även om man som alltid får vad man betalar för.

Glöm inte skyddsutrustning

Hörselskydd, skyddsglasögon och munskydd om det ska rivas väggar eller liknande är så klart väldigt viktigt. Handskar anpassade för uppgiften är heller aldrig fel.

Köp inget i onödan

Åk inte och handlar på dig några verktyg innan du faktiskt behöver dem. När dem väl behövs bör man däremot överväga att köpa dem; chansen att du behöver använda dem igen är relativt stor. Rätt verktyg av rätt kvalitet kan underlätta arbetet väldigt mycket.

Underskatta inte hyrverktyg

Vissa specialistverktyg som endast används vid en typ av arbete bör man kanske låna, om den möjligheten finns. Exempel på det är slaghammare.

Så bör du tänka kring maskinverktyg

Eldrivna maskinverktyg är inte alltid lika lätt att veta vad man behöver. Det är också knepigare att peka på och rekommendera kvalitet före lägre pris, eftersom det handlar om så mycket större omkostnader. 

En hammare kanske kostar 300-500 kronor, och då håller den i kanske 100 år. När det kommer till maskiner kan en skruvdragare däremot kosta allt mellan 295 kronor upp till 5 000 kronor. Då får man se över sitt behov, och köpa kvalitet därefter.

Köp efter behov — eller hyr dem dyraste

Ska du endast använda maskinverktyget ett fåtal gånger om året eller kanske bara till ett specifikt projekt bör du kontrollera att det är tillräckligt bra för ändamålet, om du nu ska köpa. En annan lösning är att hyra dem dyrare maskinerna man endast behöver tillfälligt.

Maskinverktyg du bör hyra 

  • Större borrhammare
  • Vägg- och takslipmaskiner
  • Markvibratorer

Så vilka maskinverktyg är absolut viktigast?

Många anser de två viktigaste vara skruvdragare och sticksåg. Här är det också klokt att lägga lite extra pengar. Det är maskiner som man dels kan använda till väldigt mycket, och där det dessutom skiljer mycket rent kvalitetsmässigt mellan de billigare och lite dyrare. En skruvdragare för omkring 2 200-2 500 kronor är rimligt att unna sig.

Köp butikskedjornas märke

Har man ett hus med många betongväggar kommer man behöva borra för plugg så fort något ska upp. Då är en borrhammare bäst. Här finns det däremot ingen anledning att köpa proffsmärken, utan de flesta kedjors egenmärken duger gott.

Utvärdera behovet

De flesta andra maskiner varierar väldigt, beroende på hur man bor och vad man planerar att göra själv. Kom därför först fram till hur mycket maskinen kommer användas innan du går och köper en. Hör också med säljarna i varuhuset om just den maskintypen är värd en större investering.

Vinkelslip

En vinkelslip  går att köpa från 595 kronor, från proffstillverkare som Dewalt, Hitachi eller Bosch Blå.

Handöverfräs

Ska du bara använda en handöverfräs någon gång då och då kan du köpa ett fullgott hobbyalternativ från Bosch Grön eller Black&Decker. 

Cirkelsåg

En cirkelsåg kan säkert locka, men den kan av många uppfattas som svårare att hantera än förväntat. Använder man den fel kan den dessutom vara farlig. Ett betydligt bättre och mer mångsidigt alternativ är sänksågen.

Sänksåg

En av proffskvalitet kostar ganska mycket, men det finns fullgoda alternativ från egenvarumärken för en femtedel av priset. 

Mest lästa artiklar