Annons

Vattna smartare i sommar

Verktyg & redskap

Din trädgård behöver vatten, inte minst om sommaren fortsätter som den har börjat. Men hur vattnar du på smartaste sätt? Här är elva skilda lösningar på dina bevattningsönskemål!

Annons

Alla har vi våra egna sätt att vattna i trädgården på och därför finns det också många olika lösningar inom bevattningsområdet. Kanske är det dags att tänka nytt? I vår guide hittar du idéer av de mest skilda slag: från strålpistoler via paket för droppbevattning till en automatvattnare som du kan skräddarsy utifrån din gräsmattas utseende.

1) Spruta på olika sätt


 

Strålpistoler av olika modeller och med olika funktioner finns det gott om. Har du svårt att bestämma dig, eller vill du vara maximalt flexibel i ditt vattnande, så har Clas Ohlson en modell från Cocraft i metall med nio olika strålmönster för 69 kronor. För platser som är svåra att nå finns en 90 cm lång stavsprinkler för 98 kronor. (Vill du ha steglöst reglerbart flöde har Gardena, Hozelock m fl sådana modeller.)

1) Spruta på olika sätt


 

Strålpistoler av olika modeller och med olika funktioner finns det gott om. Har du svårt att bestämma dig, eller vill du vara maximalt flexibel i ditt vattnande, så har Clas Ohlson en modell från Cocraft i metall med nio olika strålmönster för 69 kronor. För platser som är svåra att nå finns en 90 cm lång stavsprinkler för 98 kronor. (Vill du ha steglöst reglerbart flöde har Gardena, Hozelock m fl sådana modeller.)

2) Vattna långsiktigt


 

Om du blandar Hozelocks fuktlagrande gel med jorden i blomlådan, ampeln eller liknande, behöver du bara vattna en gång i veckan. När du vattnar, absorberar gelet vatten för att sedan släppa ifrån sig fukt jämnare och under längre tid utan att jorden torkar. Ett paket på 250 ml räcker till cirka 30 krukor och kostar 69 kronor. Finns även i en variant med inbyggd gödning.

3) Roterbar slanganslutning


Gardenas Original-system för bevattning fyller 40 år och en av årets nyheter är den nya, flexibla slanganslutningen. Den kan både rotera och vrida sig utifrån trädgårdsslangens rörelser, vilket gör att man ska slippa slangar som snor sig eller trasslar ihop sig. Pris cirka 99 kronor.

4) Vattna snyggt


Är designen viktig när du väljer vattenkanna kan du ta en titt på Camilla från Koziol. Den finns i fem färger, mäter 13x32x34 cm och är garanterat enkel att fylla. Kostar omkring 150 kronor.


Föredrar du något snyggt i rostfritt finns Aguo från Blomus i tre olika storlekar: 1,4, 3 och 5 liter. Pris cirka 650, 870 respektive 1 090 kronor.

Annons


Vill du sticka ut lite mer så satsa på Mosaik från Seletti, som har en stomme i zink klädd med mosaik. Den mäter 37x35x16 cm, görs i fyra färgkombinationer och kostar omkring 500 kronor. Finns bland annat hos inreda.com.

5) Flexibel vattenspridare


Med vattenspridaren Vortex 8:2515 från Hozelock kan du vattna på åtta olika sätt för alla former av gräsmatta och typer av bevattning: liten och stor halvcirkel, dimma, remsa, liten och stor cirkel, kvadrat och fjärrstråle. Den maximala ytan som kan täckas är 79 kvm. Vortex 8 är monterad på släde för att passa alla ytor och kostar cirka 154 kronor.

6) Sprid regnvattnet


Med en regnvattenspridare för stuprör kan man dra nytta av regnvattnet. Sådana finns lite varstans, bland annat på Jula för 179 kronor. Spridaren rullas ut av vattentrycket och tack vare två inbyggda rostfria fjädrar rullar den ihop sig automatiskt igen när det slutat regna. Materialet är väderbeständig vinyl och spridaren passar stuprör med en diameter mellan 75 och 110 mm.

7) Styr bevattningen elektroniskt


Den elektroniska bevattningstimern AC Pro 2701 från Hozelock är ny för i år. Timern har stora touchknappar och en interaktiv LCD-skärm vars menyer sägs fungera som hos en mobiltelefon. Du kan lagra 13 olika program för enkel åtkomst och även skapa ett bevattningsschema med upp till fyra olika program per dag. Som tillbehör finns en fjärrstyrd regnsensor som omgående ställer in vald bevattning när den känner av att det regnar. AC Pro 2701 kostar omkring 599 kronor.

8) Skräddarsy bevattningsytan


Med nya AquaContour Automatic från Gardena kan du automatisera bevattningen. Du placerar enheten på lämplig plats och täcker sedan in gräsmattan med hjälp av 50 bevattningspunkter. Punkternas längd och riktning lagras och på så vis sker bevattningen exakt där du vill ha den. AquaContour Automatic klarar upp till 380 kvm och finns i två varianter: en flyttbar (cirka 1 499 kr) som man kan lagra två olika ytor i och därmed använda på både fram- och baksidan, och en popup-modell (cirka 1 999 kr) som man gräver ner tillsammans med en matarslang.

9) Vattna i paket


Orbit, som i Sverige distribueras av Vertical Garden, har tre färdiga paket med allt du behöver för droppbevattning - ett för terrassen, ett för blomsterlandet och ett för köksträdgården. Paketen är enkla att sätta ihop och vill man bygga ut dem kan man köpa till delar. Bevattningssetet för köksträdgården inkluderar 15 nipplar för droppbevattning och 30 meter slang. Det kopplas enkelt direkt till vattenutkast eller vattenslang och har ett rekommenderat pris på 780 kronor.

10) För de allra minsta


Hoppat över vattenspridaren har vi väl alla gjort när vi var unga. Numera finns det givetvis specialutrustning för detta. Crazy Stacy från Gowi är en snigelliknande varelse som kan spruta mer vilda strålar ur sina antenner såväl som lite lugnare strilar ur snäckan. Den har koppling av gardenatyp, distribueras av Magtoys och kostar cirka 229 kronor.

11) Det ska va' kul att vattna

Vad sägs om att vattna gräsmattan och ha kul samtidigt? Paddle splashers från Toys'r'Us för 150 kronor är ett bollspel och en sprinkler i ett. Två racketar och en sprinklerboll ingår. Räkna dock med att bli lite bevattnad själv också...

Mer information

Blomus, www.blomus.com, www.jsagenturer.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Gardena, www.gardena.se
Gowi, www.gowi.at, www.magtoys.se
Hozelock, www.hozelock.se
Jula, www.jula.se
Koziol, www.koziol.de, www.bolaget.net
Orbit, www.orbitonline.com, www.verticalgarden.se
Seletti, www.seletti.com, www.inreda.com
Toys'r'Us, www.toysrus.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 juni 2008

0 Kommentarer

5

Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du...

1

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

2

Flera verktyg i ett

Vi i Villa inspirerar säkert till att fixa, dona och renovera. Då är det praktiskt att ha alla verktyg samlade i en väska med gemensamt batteri – eller...

0

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på...

0

Tvätta med HÖGTRYCK!

Högtryckstvätten blir snabbt en oumbärlig hjälpreda i vardagen, men var försiktig - strålen är stark!

2

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

3

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

0

Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

0

Sopborste och skrapa i ett

Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons