Annons
Att jobba sittande spar ryggen. Hopfällbar pall med åtta förvaringsfickor för redskap. 390x310x300 mm. Pris cirka 280 kronor, Classicum
Att jobba sittande spar ryggen. Hopfällbar pall med åtta förvaringsfickor för redskap. 390x310x300 mm. Pris cirka 280 kronor, Classicum

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Verktyg & redskap

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på rätt sätt så att du inte skadar kroppen.

Annons

Det första man tänker på när det gäller tungt arbete i trädgården är grävning. Stora, tunga jordlass som ska flyttas, djupa planteringsgropar som ska grävas och kompakt kompost som ska luftas. Grävjobb är svårt att komma undan om man har en trädgård. Att satsa på en, eller helst två, riktigt bra spadar, är därför en smart investering för en frisk rygg i framtiden.

Ny spade med teleskopskaft för alla i familjen. Blad av härdat stål, handtag överdraget med mjukplast. Pris cirka 320 kronor.

Lätt spade skonar ryggen

Det finns olika typer av spadar anpassade för skilda sorters arbete. Ska du till exempel gräva djupa hål bör spaden var spetsig och gärna med trampskena på övre delen av bladet. Ska du mest lasta och skyffla är det bättre med en spade med rak eller rundad framkant.

En lång och stark kvinna och en liten, tunn man arbetar sällan bra med samma spade. Exempelvis krävs rätt längd på skaftet för att man ska få en bekväm grävställning. Det finns spadar med teleskopskaft, men väljer du en sådan är det viktigt att satsa på hög kvalitet så att skaftet håller sig på plats ordentligt så att du inte plötsligt får handtaget i magen.

Ett blad i aluminium är betydligt lättare att lyfta än ett i smidesjärn – detta gäller även om du är stor och stark! Ska man gräva mycket är det bättre att ha en lätt, medelstor spade istället för en stor. Tar du tunga lass på bladet varje gång blir du fortare trött och belastningen på ryggen blir större.

En spade med en liten böj på skaftet ger hävstångsverkan vilket gör att du inte behöver ta i lika mycket. Gräver du mycket i tung och stenig mark kan en grep vara ett bra alternativ till spaden.

Rak rygg, värm upp och stretcha

Oavsett vad du gräver, och om du använder spade eller grep, håll alltid ryggen rak, böj benen och ryggslutet istället. Glöm heller inte att avsluta arbetet i tid, innan du tar helt slut. Det är bättre att fördela arbetet på ett par dagar än att tokjobba en dag och sedan ligga med ryggont en vecka efteråt. Att både värma upp lite grann innan och stretcha efteråt är heller ingen dum idé när man ska göra större, tyngre jobb i trädgården. Det är ofta betydligt mer muskelkrävande än en timme på gymmet!

Rätt däck på skottkärran

Att vingla runt med en skottkärra är också tufft för kroppen, och det är inte alls säkert att det är körtekniken det är fel på om det är svårt att styra. En skottkärra som mest används på mjuk mark bör ha stora, runda, luftfyllda däck för att vara stadig. På hård mark, som exempelvis gångar, fungerar det bäst med massiva, hårda däck.

Gemensamt för alla skottkärror är att de inte ska vara för tunga, men heller inte alltför lätta så att de blir instabila. Skottkärran bör också vara konstruerad så att lasset tynger på hjulet, inte på dina armar. Provkör helst i butiken innan du slår till.

Annons

Använder du skottkärran mest för att transportera jordsäckar eller stora krukor är det bättre att satsa på en så kallad ”pirra”. Då behöver du inte lyfta så högt och den är också stadigare att köra.

Hitta rytmen med räfsan

Att kratta grusgångar eller räfsa ihop löv är jobbigt för både armar och rygg. Försök att få in en skön rytm så går det lättare och blir skonsammare. Använd stadiga, svepande rörelser. Se också till att du har ett lagom långt skaft så att du inte behöver böja dig i onödan. Teleskopskaft är jättebra på den här typen av redskap, då kan alla i familjen använda samma.

 

Nydesignad, extra bred lövräfsa med 25pinnar och S-format skaft som avlastar rygg och axlar eftersom du kan arbeta i en avslappnad, upprätt ställning. Fiskars, cirka 200 kronor.

Fyll vattenkannan på pallen

Vattning kommer man knappast undan ens den regnigaste sommar, om inte annat så brukar växterna på altanen, i uterummet eller växthuset behöva tillskott. Vatten är tungt att släpa på, men det är å andra sidan jobbigt att springa fram och tillbaka många gånger om man har en för liten vattenkanna. Tio liter brukar vara ganska lagom. Tänk även här på att inte välja en vattenkanna som är onödigt tung i sig själv. Fyll gärna vattenkannan på en liten pall eller liknande så behöver du inte böja dig helt när du lyfter upp den.

Att hålla vattenkannan med båda händerna avlastar ryggen. Vattenkannan från Fiskars är tillverkad i plast och rymmer 10 liter. Pris cirka 130 kronor.

Sitt ned och jobba

Att kunna sitta ned och jobba, till exempel när man rensar ogräs i rabatten, skonar också ryggen. En stadig, låg barnpall fungerar bra, så länge rumpan får plats, annars blir det obekvämt! Vill du lyxa till det lite satsar du på en hopfällbar stol med fack för dina små trädgårdsredskap. Brukar du så småningom hamna på knä skonar du knäna om du har knäskydd eller en mjuk matta under.

Föredrar du att arbeta stående är ett skyffeljärn med långt skaft utmärkt för att rensa bort nyetablerat ogräs i grusgångar och rabatter. Håll efter en till två gånger i veckan så brukar det ge sig efter ett tag.

Skona knäna med tuffa knäskydd från crocs. Finns i elva färger. Pris cirka 299 kronor.

Klipp till direkt med sekatören

Även när det gäller småredskap är det viktigt med god ergonomisk utformning. En sekatör bör till exempel klippa av grenen vid första klippet, annars får du ju jobba både två och kanske tre gånger så mycket! Känn efter att alla småredskap du väljer; sekatörer, planteringsspadar och liknande, ligger bra i just din hand innan du köper dem. Tänk också på att det är kallare att hålla i ett handtag av metall än ett i plast, eller ännu skönare - trä.

Skona händer och naglar

Visst är det en speciell känsla att känna myllan mellan fingrarna, men trädgårdsarbete sliter hårt på händer och naglar. Det finns många bra handskar för olika specialändamål som exempelvis rosbeskärning, grovarbete i vatten eller skönt fodrade för vinterjobb. Att smörja in händerna före och efter trädgårdsarbetet gör också att huden håller sig smidigare och har även viss smutsavstötande effekt.

Arbetshandskar man blir glad av från Weibulls. Bomull, cirka 100 kronor.

Tips!

 

Fiskars har en hel serie med ergonomiskt utformade trädgårdsredskap, från spadar till räfsor, kantskärare, vattenkannor och ogräsupptagare. www.fiskars.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 maj 2007

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons