Vi i Villas testexpert Mikael Mortensen är  byggnadsingenjör och har arbetat som entreprenör, rådgivare, lärare, fotograf och skribent i byggbranchen.
Vi i Villas testexpert Mikael Mortensen är byggnadsingenjör och har arbetat som entreprenör, rådgivare, lärare, fotograf och skribent i byggbranchen.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Annons

Vi testade sex skruvdragare och alla klarade att både borra och skruva i olika material. En maskin klarade knappt testet, medan en annan skiljde sig från mängden genom att vara suveränt bäst, men den var också både för dyr och för stark för de ganska enkla krav vi ställde i detta test.

De återstående fyra klarade alla uppgifter i testet till full belåtenhet, men vi upplevde en del små skillnader mellan dem, bland annat när det gäller tyngdpunkt och balans.

Samtliga skruvdragare använder 18-voltsbatterier, men de har inte lika stor kapacitet. Hitachi skiljer sig markant från de övriga med sitt batteri på 3,0 Ah (amperetimmar), som ger mer än dubbelt så lång arbetstid som maskinerna med batterier på 1,3 Ah och 1,5 Ah.

Så här testade vi skruvdragarna

Vi beslutade att testa batteridrivna skruvdragare avsedda för en vanlig villaägare, som inte är erfaren gör-det-självare. Här handlar det om att  borra några hål i tegel eller lättbetong, fästa skruvar i hålen och att dra i skruvar i trä utan att förborra.

I resultatet väger vi in styrka, uthållighet, ergonomi, vikt och pris med samma värden.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Proffskvalitet

Hitachi DV 18 DSL
5 735 kronor

Testets suveränt bästa skruvdragare. Har en fin balans och ligger härligt i handen. Borrar utan problem i tegel och drar i skruvar utan att ansträngas. Maskinen är starkare än vad vi har nytta av i just detta test, men vi kan rekommendera den till krävande hemmahantverkare. Levereras i väska med två batterier. Har slagfunktion. Det höga priset drar ner betyget.
Batteri:  3,0 Ah Vikt: 1,8 kg
www.hitachi.se

Annons

Stark och billig

Einhell RT-CD 18/1 Li
1 395 kronor

En mycket bra skruvdragare som både borrar och skruvar utan minsta besvär. Den ligger bra i handen och har fin balans. Har tillräcklig styrka för tuffare uppgifter men saknar slagfunktion. Extra stark LED-lampa som ger optimal belysning. Klarar alla jobb som vår testvillaägare ber den utföra. Leveras i väska med ett batteri – och till ett förnuftigt pris. Vår testvinnare!
Batteri:  1,5 Ah Vikt 1,6 kg
www.einhell.se

Kraftöverskott

Ryobi LCDI 18022B
1 795 kronor

Bra skruvdragare som klarar alla uppgifter bra. Verkar lite tung och tyngdpunkten är inte perfekt placerad. Har rikligt med styrka och ett bra kraftöverskott. Det mycket enkla batteribytet imponerar. Tack vare stödhandtaget får man extra bra grepp när man borrar. Skruvdragaren levereras med väska, snabbladdare och två batterier.
Batteri:  1,4 Ah Vikt: 1,8 kg
www.ryobitools.eu

Kräver specialborr

Bosch Uneo Maxx 18 V
1 999 kronor

En mycket lätt maskin med en aning högt placerad tyngdpunkt. Klarar testet utan problem. Den kräver specialborr med två små vingar eller borr med sexkantigt skaft. Man måste alltså skaffa helt nya borrar. Det är annars mycket lätt att byta borr. Har ett främre inbyggt stödhandtag, men det är för trångt för en vuxen mans händer. Levereras i väska med ett batteri.
Batteri:  1,5 Ah Vikt: 1,4 kg
www.bosch.se

För nybörjare

Black & Decker ASL 188KB
1 599 kronor

Momentstegen visas med piktogram i stället för siffror. Det är smart för den ovane, men vi hittade inget piktogram för skruvning i tegelvägg, så vi valde i stället ett borrläge för att kunna få det att fungera. Men det hjälper inte den ovane. Klarar alla jobb, fast då ska man ”fuska” med inställningen av momentet. Slagfunktion, levereras i väska med två batterier.
Batteri:  1,3 Ah Vikt: 1,6 kg
www.blackdecker.se

Klarar sig på håret

Einhell BT-CD 18/1 Li
975 kronor

Testets absolut billigaste skruvdragare, och även den sämsta. Den fick problem när vi skulle borra fyra hål i tegel. Inte för att motorn inte orkade, utan för att chucken inte kunde hålla fast borren ordentligt. Det resulterade i att borren fastnade i borrhålet. Till sist gick det men med besvär. Levereras i väska med ett batteri. Enda maskinen som levereras med bitshållare.
Batteri:  1,3 Ah Vikt: 1,7 kg
www.einhell.se

8 februari 2012

3 Kommentarer

2015-03-14
Berggården
2015-03-14
Berggården
2015-03-14
Berggården
0

Vattna smartare i sommar

Din trädgård behöver vatten, inte minst om sommaren fortsätter som den har börjat. Men hur vattnar du på smartaste sätt? Här är elva skilda lösningar...

0

Strålande vattenstril!

Ljummet vatten under bladverket och bara när det behövs. Men hur ofta du behöver vattna hänger i slutänden på hur du behandlar jorden.

0

Vad är en karmhylsa?

Karmhylsa. Det man i dagligt tal kallar ”karmskruvar” är en trägängad skruv, ihopstansad med en metriskt gängad hylsa.

0

Slå i småspik

Fingrarna är ofta för stora för att hålla fast små spikar. Det finns dock många sätt att hålla spiken på plats just när den skall slås i.

0

Slippa rensa hängrännor

Löv samlar sig gärna i hängrännor. Ett sätt att få färre löv att samlas där är att lägga 65 mm täckdikesrör i rännorna, alternativt dräneringsslang.

0

Bära, skrapa och skära med gamla sågen

En fogsvans som inte längre går att rädda kan återanvändas på flera olika sätt.

0

Dammsugare med drag (fler dammsugare)

Dammsugare med drag (fler dammsugare).

0

Dammsugare med drag

Snyggt formgivna, effektiva luftrenare och i färger som cayenne och champagne – visst blir städningen roligare med de nya dammsugarna.

0

Bort med snön

Isfritt. Halkfritt. Lugnt och skönt att gå på. Vintertid blir plötsligt sånt som annars är så självklart inte alls så lätt. Som att slippa stå på öronen...