Annons

Vad är en karmhylsa?

Verktyg & redskap

Karmhylsa. Det man i dagligt tal kallar ”karmskruvar” är en trägängad skruv, ihopstansad med en metriskt gängad hylsa.

Annons

Montaget sker genom karmen, skruven in i väggen hylsan kvar i karmen, (se bild 1). Karmskruven tog vid efter tidigare montagemetoder med exempelvis skruv eller spik för att möjliggöra en justering av karmen efter montaget. Dessvärre fungerar det mindre bra då man vid ett korrekt montage med karmskruv ska man ”kila” karmen mot väggen och således fixera karmen mot väggen, alltså ingen justeringsmöjlighet.

Därför har ett system med en separat karmhylsa och lösa anpassade skruvar tagits fram, (se bild 2). Allt för att möta moderna dörrars och fönsters krav på stabil, justerbar montering.
Karmhylsan monteras i karmen från utsidan, man lyfter karmen på plats, och justerar ut hylsorna mot väggen, kontrollera att karmen är i våg och lod, eventuell justering. Välj sedan en av de flertal anpassade skruvarna från karmhylsesystemet beroende på väggmaterial, tyngd, säkerhetsklasss etc. När skruvarna är monterade genom hylsan är arbetet klart.
Upptäcker man efter en tid att dörren har hängt sig lite är det bara att justera på karmhylsan för att få karmen i rätt läge.


Bild 1


Bild 2

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
6 mars 2006

0 Kommentarer

1

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

1

Björn Christiernsson: 3 prylar som gör villalivet roligare

Jobba på styltor, svetsa roliga detaljer och slå världen med häpnad – med ett carvingsvärd. Här är Björn Christiernssons bästa tips just nu.

0

Lossa slitna muttrar

Rundslitna och krafigt nedrostade muttrar sitter ofta i utrymmen där rörtången inte ryms men däremot en ringnyckel.

0

Prylar i glasburkar

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

1

Välja rätt gräsklippare

Ska du köpa gräsklippare? Handgräsklippare, motorgräsklippare eller åkgräsklippare? Uppsamlarklippare, sidoutkastare eller mulcherklippare? Vi i Villa...

0

Välj rätt dammsugare

Vilken dammsugare passar dig? Läs vår marknadsöversikt så har du lättare att bestämma dig.

0

Kraftpaket mot smutsen

Dags för en ny dammsugare? Här får du veta vad du behöver om dammsugarens viktigaste egenskaper.

0

Lyxa till poolen

När poolen börjar kännas trist och sliten är det kanske dags att ge den en ansiktslyftning. Ny liner, sarg eller belysning kan göra susen.

0

Sladdlöst - vi hjälper dig att välja rätt maskin

Visst är det en skön känsla att kunna jobba sladdlöst. Men det avgörande är prestanda på batterierna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons