Annons
Skruvtvingen är näst intill oumbärlig för hemmasnickaren och håller kraftiga trästycken på plats.
Skruvtvingen är näst intill oumbärlig för hemmasnickaren och håller kraftiga trästycken på plats.

Starka skruvtvingar - Villatestet

Verktyg & redskap

Långa skruvtvingar kan pressa med ett tryck som är mångdubbelt högre än det en snabbtving klarar. Med ett tryck på upp till 400 kg kan kraftiga träfogar limmas och en vriden stolpe tvingas tillbaka i rätt läge.

Annons

Enhandstvingen är bra att ha som extra hand till snickeriprojektet. Men när två kraftiga reglar ska limmas ihop med högt tryck så är snabbtvingarna för klena. Till sådana arbeten behöver vi en skruvtving, gärna 80–100 cm lång. Efter detta test kan vi dra slutsatsen att alla tvingar här kan användas, även om den allra billigaste helst bara bör användas för mindre arbeten. Du kan alltså tryggt välja en tving i mellanprisklassen.

Så här görs testet

Styrka väger vi in med 50 procent

En skruvtving ska först och främst vara stark. Vi arbetar med en spännvidd på 75 cm och drar åt tvingen så hårt som möjligt utan att ta i med våld. Den lösa käften ska sitta ordentligt fast och den får inte slira när vi slår med hammare på de reglar vi har spänt fast. Vi mäter tvingens kraft med en newtonmätare sedan den har dragits ut till 75 cm och dragits åt.

Funktion väger vi in med 30 procent

Den rörliga käften ska lätt kunna flyttas på skenan, men den ska också bli sittande i ett viss läge när tvingen ställs lodrätt. Det är irriterande om den hela tiden glider ner. Det är en fördel om det finns en glidsäkring på skenan, till exempel en skruv, så att käften blir på plats även när skenan har blivit sliten. Så snart man lossar greppet med handtaget ska tryckbrickan släppa greppet. Det är en fördel med en lång spindel när man ska dra åt hårt. Tryckbrickan bör sitta på kula och skyddet ska sitta ordentligt fast.

Ergonomi väger vi in med 20 procent

Ett skönt handtag gör det lättare att dra åt tvingen ordentligt. En stark tving är detsamma som en tung tving, så man måste acceptera vikten.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

Annons

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Mycket prisvärd

Standard
SC 30 64 000
Wolfcraft

En rejäl och absolut förnuftig tving med ett bra pris.

Styrka: Starka och rejäla gjutna käftar. Kraftig, galvaniserad och profilerad stålskena med markant glidsäkring. Ger ett tryck på 1,5 kN med en hand och 4,5 kN med två händer. Nästan osynliga märken i skenan efter testet. Håller fast även vid lågt tryck. Släpper inte trots slag.

Funktion: Den rörliga käften glider lätt på skenan, och lite för lätt när tvingen hålls lodrätt. Så snart man lossar tvingen släpper käften arbetsstycket. Kraftig spindel med acceptabel stigning. Tryckbrickan är lite för styv i kulan. Utmärkta skyddsbackar.

Ergonomi: Ett stort, helt cylindriskt handtag av trä som känns skönt, men är för halt. Tvingen väger en del, men eftersom den är både rejäl och robust accepterar vi vikten.

Spindellängd: 56 mm

Vikt: 2,7 kg

Pris: 220 kronor

www.wolfcraft.com

0708-52 92 15

Perfekt handtag

36 23 000
Wolfcraft

Tving av starka material. Perfekt utformat handtag av plast gör det lätt att dra åt.

Styrka: Kraftiga käftar av gjutgods. Tålig profilerad skena av galvaniserat stål. Med en hand får man ett tryck på 2 kN, med två händer 4,5 kN. Med så hårt tryck svajar skenan en hel del och det bildas tryckmärken i kuggarna.

Funktion: Den rörliga käften glider lite för lätt och har tendens att glida ner innan tvingen har spänts. När spindeln lossas släpper käften greppet genast. Stor och kraftig spindel med stor och lättrörlig tryckbricka. Kraftiga skyddsbrickor och -backar som sitter väl fast.

Ergonomi: Plasthandtaget är ett av testets bästa. Behagligt att hålla tack vare beläggningen. Det är stort men inte cylindriskt och därför mycket lätt att dra åt lite extra.

Spindellängd: 75 mm

Vikt: 2,9 kg

Pris: 345 kronor

www.wolfcraft.com

0708-52 92 15

Justerbar glidsäkring

TGS TG80S12
Bessey

Traditionell, kraftig tving av klassisk stil. Fin justering av glidsäkringen, men lite dyr.

Styrka: Båda käftarna är av kraftigt gjutgods med förstärkningar där trycket är som störst. Kraftig tving med profilerad skena av galvaniserat stål. Med en hand nås 2 kN och med två händer 4,3 kN. Skenan svajar vid högt tryck.

Funktion: Den rörliga käften glider perfekt på skenan och glidsäkringen kan justeras med en insexskruv. Efter flera års användning är nog kuggarna slitna och då är skruven bra. Kraftig spindel och bra tryckbricka på kulled. Skyddsbackarna verkar klena.

Ergonomi: Stort cylindriskt handtag av trä som har formats lite för att ligga bra i handen, men den lackerade ytan gör handtaget halt och då slinter man. Handtaget kunde ha varit lite bättre.

Spindellängd: 60 mm

Vikt: 2,5 kg

Pris: från 485 kronor

www.hanssonfrife.se

08-760 25 10

Svagaste tvingen

Art.nr 16 315
Biltema

En något klen tving med testets lägsta tryck. Tvingen klarar mindre jobb. Billig.

Styrka: Det låga priset märks. Klena käftar och tunn, slät skena som lätt kan böjas. Maximalt tryck med en hand 1 kN, och 2 kN med båda händerna. Å andra sidan blir det inga märken i skenan. Den rörliga käften vill gärna kana ner längs skenan innan den spänns fast. När tvingen har dragits åt behåller den greppet.

Funktion: Den rörliga käften kanar snabbt ner om tvingen hålls lodrätt, släpper genast när man lossar greppet. Klen spindel och tryckbricka, som nästan inte rör sig på kulleden. Skyddsbackarna åker lätt av.

Ergonomi: Svårt att få grepp om det cylindriska och underdimensionerade trähandtaget. Det rätt klena materialet understryks av låg vikt. Gärna en lätt tving, men inte en klen.

Spindellängd: 55 mm

Just nu läser andra: Flera verktyg i ett

Vikt: 2 kg

Pris: 75 kronor

www.biltema.se

077-520 00 00

Genomtänkt

1050 3572
Irwin pro

Kraftig och genomtänkt tving. Lång spindel, bra tryckbricka, bra glidsäkring och ett mycket bra handtag.

Styrka: Både skena och käftar är av kraftiga material som klarar livet på en byggplats och på gör-det-självarens verkstad i många år. Galvanisering och pulverlackering ger bra rostskydd. Med en hand fick vi ett tryck på 2,5 kN och med två händer 4,5 kN. Inga synliga märken på skenan efter testet. Håller fast ordentligt och släpper inte ens vid slag.

Funktion: Den rörliga käften glider lätt på skenan och en genial glidsäkring ser till att den inte glider av sig själv. Plan yta under den fasta käften gör att tvingen kan stå lodrätt. Lång och kraftig spindel. Stor och lätt rörlig tryckbricka.

Ergonomi: Stort halksäkert plasthandtag med falsar ger ett riktigt bra grepp. Tung.

Spindellängd: 65 mm

Vikt: 2,85 kg

Pris: 398 kronor

www.irwin.dk

08-517 616 70

Bästa handtaget

20952-1103
Luna

En utmärkt och robust tving i den övre prisklassen. Ett mycket skönt handtag.

Styrka: Käftar av härdat gjutgods. Slitstark förzinkad skena, som dock inte är profilerad. Pressar lätt 2 kN med ena handen och 4,5 kN med bägge. Inga märken i skenan efteråt. Har ett fast grepp.

Funktion: Den rörliga käften glider bra på skenan och blir sittande även om vi ställer tvingen lodrätt. Vi saknar en justerbar glidsäkring. Tvingen släpper greppet när vi lossar spindeln. Kraftig spindel, stor tryckbricka på fin kulled. Plastskydden på tryckbricka och käft sitter lite löst och försvinner säkert rätt snabbt.

Ergonomi: Testets behagligaste handtag som ligger skönt i handen. Det är av ett tvåkomponentmaterial med slätplast och tre punkter med halksäkert material. Solid tving och därför tung.

Spindellängd: 65 mm

Vikt: 2,5 kg

Pris: 450 kronor

www.luna.se

0322-60 60 00

Läs mer om hur du använder skruvtvingar

http://gds.se/moebler/stolen-ska-sta-stadigt-pa-benen

http://gds.se/tips/19-tips-om-lim-som-fastnar%E2%80%A6

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 februari 2013

1 Kommentarer

2013-04-24
hej
5

Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du...

1

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

2

Flera verktyg i ett

Vi i Villa inspirerar säkert till att fixa, dona och renovera. Då är det praktiskt att ha alla verktyg samlade i en väska med gemensamt batteri – eller...

0

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på...

0

Tvätta med HÖGTRYCK!

Högtryckstvätten blir snabbt en oumbärlig hjälpreda i vardagen, men var försiktig - strålen är stark!

2

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

3

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

0

Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

0

Sopborste och skrapa i ett

Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons