Annons
Snön ljusar upp och skapar vackra miljöer men innebär även ansvar för alla fastighetsägare. Foto: Susann Gson Engqvist.
Snön ljusar upp och skapar vackra miljöer men innebär även ansvar för alla fastighetsägare. Foto: Susann Gson Engqvist.

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Verktyg & redskap

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen rygg.

AnnonsStina Berg är kiropraktor och ordförande i Legitimerade Kiro-praktorers Riks-organisation. För att inte skada ryggen är det viktigt att böja på knäna och använda benmusklerna istället för ryggen, säger hon.

Snöskottningssäsongen är här i stora delar av Sverige. I den här artikeln kommer vi att beröra både din hälsa och ditt ansvar i samband med snöfall. Vi börjar med din hälsa som villaägare.
- Vi märker just vid första snön att då kommer det fler akuta ryggpatienter. Det är samma sak vid första vårarbetet i trädgården, när det är dags att byta däck och när löven ska räfsas. Ofta har patienten något fel i ryggen och så blir snöskottningen den utlösande faktorn, säger Stina Berg, ordförande i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation.

Just nu har hon med andra ord extra att göra.
- Det finns bra och dåliga sätt att skotta snö på. Det bra sättet tar lite längre tid, men det är värt det.

Hur skottar man snö på rätt sätt då?
- Böj på benen och använd benmusklerna istället för att kröka på ryggen. Vrid inte ryggen i förhållande till benen när du kastar bort snön. Kliv runt och kasta bort den, säger Stina Berg.

Andra sätt som minskar belastningen på ryggen är att skjuta skyffeln framför sig istället för att skotta.
- Ofta skottar ju högerhänta åt samma håll, vrider ryggen och kastar åt vänster. Ett sätt är att skifta sida. Ta halva vägen från höger och halva från vänster.

Ansvar utanför tomten

Du som villaägare har ansvar för gångbanan utanför din tomtgräns. Finns det ingen gångbana har du i de flesta kommuner ansvar för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen.

Ansvar, i det här fallet, innebär att du måste skotta och sanda när det snöar, så att ingen ramlar och slår sig.

Men ansvaret sträcker sig längre än så just utanför tomten. Ansvaret gäller tio meter utanför gränsen. Är det exempelvis en kommunal gräsmatta utanför din tomt, åtta meter längre ut går en gångbana. Då är du ansvarig för att skotta och sanda den gångbanan.

Bra att tänka på för dig som fastighetsägare, och då om huset gränsar direkt mot trottoaren, är att smältvatten från stuprännor som samlas på trottoaren och fryser till is är ditt ansvar att ta bort.


I Sverige faller olika mycket snö och hållfastheten på hustaken måste anpassas till det. Kartan visar mängden snö som statistiskt faller var 50:e år i olika delar av landet. Det styr hur stor snölastbelastning på taket man måste ta hänsyn till när huset byggs.

Istappar, vackra och farliga

Tänk också på att du ansvarar för istappar som hänger från taket. Ofta är istappar bara en del av ett större isblock som kan väga upp till ett par hundra kilo. Det kan få förödande effekt.

Det är framför allt när temperaturen växlar som risken för snö- och isras är som störst. Om det kommer stora mängder snö och temperaturerna ligger kring noll ökar riskerna för snöras väsentligt.

Vad klarar taket?

Att ha koll på när det är dags att skotta taket är så klart upp till villaägaren. Hur tung snölasten är beror inte bara på snödjupet utan också på densitet.

Men konstruktionerna ska hålla för de snömängder som kommer i det område av landet som du bor i. Normerna som man bygger efter utgår ifrån den snölast som i genomsnitt kommer en gång var 50:e år.

Annons

Hur stor den är skiftar i landet, men ändras också från tid till annan. För två år sedan, 2006, höjdes snölasten, bland annat i inre delarna av Götaland. Anledningen var att det fallit mer snö under en period.

Det kan dock vara läge att se upp lite extra om man har ett äldre hus.
- En äldre konstruktion har ju åldrats. Några spikar i takstolarna kanske inte fungerar som de ska längre, säger Jan Eriksson, expert på snö- och vindlaster på Boverket.

Om du har gjort tillbyggnader eller ändrat konstruktionen kan det också finnas anledning att se upp.
- Kanske har någon byggt till en högre del än den ursprungliga. Då kan det bildas snöfickor på den lägre delen och då behöver man skotta, säger Jan Eriksson.

Olika arbetsredskap för att vara bra rustad i vinter

 

 


Ishacka. Märke: Karlstad. Redskap Ergo. Material: Härdat stål. Ishacka med blad av härdat stål. Lackerat skaft av svensk björk. Kryckhandtag.

Allroundskyffel. Märke: Fiskars. Material: aluminium. Mjukplast på greppytan. Ergonomiskt plasthandtag. Används till skottning och grävning av snö.

Snösläde. Märke: Masi 60. Metallförstärkt bett. Låg vikt. Arbetsbredd: 60 cm. Används till skottning av snö.

Snöskyffel. Märke: Fiskars. Material: aluminium. Plastbelagt skaft med ergonomiskt plasthandtag.

Snöraka. Märke: Fiskars. Material: aluminiumskaft och plastraka med slitskena i aluminium.

Trottoarskrapa. Märke: Karlstad. Redskap 600 Ergo. 2 mm härdad aluminium, blålackerad. Bladets mått: 600x240 mm. Total längd: 1470 mm. Används till skottning av snö.

Sandspridare
Märke:
Masi
Behållare: 25 l
Arbetsbredd: ca 50 cm
26 november 2008

1 Kommentarer

2010-02-28
Handyman Oslo
0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

1

Starka skruvtvingar - Villatestet

Långa skruvtvingar kan pressa med ett tryck som är mångdubbelt högre än det en snabbtving klarar. Med ett tryck på upp till 400 kg kan kraftiga träfogar...

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons