Annons
Snön ljusar upp och skapar vackra miljöer men innebär även ansvar för alla fastighetsägare. Foto: Susann Gson Engqvist.
Snön ljusar upp och skapar vackra miljöer men innebär även ansvar för alla fastighetsägare. Foto: Susann Gson Engqvist.

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Verktyg & redskap

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen rygg.

AnnonsStina Berg är kiropraktor och ordförande i Legitimerade Kiro-praktorers Riks-organisation. För att inte skada ryggen är det viktigt att böja på knäna och använda benmusklerna istället för ryggen, säger hon.

Snöskottningssäsongen är här i stora delar av Sverige. I den här artikeln kommer vi att beröra både din hälsa och ditt ansvar i samband med snöfall. Vi börjar med din hälsa som villaägare.
- Vi märker just vid första snön att då kommer det fler akuta ryggpatienter. Det är samma sak vid första vårarbetet i trädgården, när det är dags att byta däck och när löven ska räfsas. Ofta har patienten något fel i ryggen och så blir snöskottningen den utlösande faktorn, säger Stina Berg, ordförande i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation.

Just nu har hon med andra ord extra att göra.
- Det finns bra och dåliga sätt att skotta snö på. Det bra sättet tar lite längre tid, men det är värt det.

Hur skottar man snö på rätt sätt då?
- Böj på benen och använd benmusklerna istället för att kröka på ryggen. Vrid inte ryggen i förhållande till benen när du kastar bort snön. Kliv runt och kasta bort den, säger Stina Berg.

Andra sätt som minskar belastningen på ryggen är att skjuta skyffeln framför sig istället för att skotta.
- Ofta skottar ju högerhänta åt samma håll, vrider ryggen och kastar åt vänster. Ett sätt är att skifta sida. Ta halva vägen från höger och halva från vänster.

Ansvar utanför tomten

Du som villaägare har ansvar för gångbanan utanför din tomtgräns. Finns det ingen gångbana har du i de flesta kommuner ansvar för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen.

Ansvar, i det här fallet, innebär att du måste skotta och sanda när det snöar, så att ingen ramlar och slår sig.

Men ansvaret sträcker sig längre än så just utanför tomten. Ansvaret gäller tio meter utanför gränsen. Är det exempelvis en kommunal gräsmatta utanför din tomt, åtta meter längre ut går en gångbana. Då är du ansvarig för att skotta och sanda den gångbanan.

Bra att tänka på för dig som fastighetsägare, och då om huset gränsar direkt mot trottoaren, är att smältvatten från stuprännor som samlas på trottoaren och fryser till is är ditt ansvar att ta bort.


I Sverige faller olika mycket snö och hållfastheten på hustaken måste anpassas till det. Kartan visar mängden snö som statistiskt faller var 50:e år i olika delar av landet. Det styr hur stor snölastbelastning på taket man måste ta hänsyn till när huset byggs.

Istappar, vackra och farliga

Tänk också på att du ansvarar för istappar som hänger från taket. Ofta är istappar bara en del av ett större isblock som kan väga upp till ett par hundra kilo. Det kan få förödande effekt.

Det är framför allt när temperaturen växlar som risken för snö- och isras är som störst. Om det kommer stora mängder snö och temperaturerna ligger kring noll ökar riskerna för snöras väsentligt.

Vad klarar taket?

Att ha koll på när det är dags att skotta taket är så klart upp till villaägaren. Hur tung snölasten är beror inte bara på snödjupet utan också på densitet.

Men konstruktionerna ska hålla för de snömängder som kommer i det område av landet som du bor i. Normerna som man bygger efter utgår ifrån den snölast som i genomsnitt kommer en gång var 50:e år.

Annons

Hur stor den är skiftar i landet, men ändras också från tid till annan. För två år sedan, 2006, höjdes snölasten, bland annat i inre delarna av Götaland. Anledningen var att det fallit mer snö under en period.

Det kan dock vara läge att se upp lite extra om man har ett äldre hus.
- En äldre konstruktion har ju åldrats. Några spikar i takstolarna kanske inte fungerar som de ska längre, säger Jan Eriksson, expert på snö- och vindlaster på Boverket.

Om du har gjort tillbyggnader eller ändrat konstruktionen kan det också finnas anledning att se upp.
- Kanske har någon byggt till en högre del än den ursprungliga. Då kan det bildas snöfickor på den lägre delen och då behöver man skotta, säger Jan Eriksson.

Olika arbetsredskap för att vara bra rustad i vinter

 

 


Ishacka. Märke: Karlstad. Redskap Ergo. Material: Härdat stål. Ishacka med blad av härdat stål. Lackerat skaft av svensk björk. Kryckhandtag.

Allroundskyffel. Märke: Fiskars. Material: aluminium. Mjukplast på greppytan. Ergonomiskt plasthandtag. Används till skottning och grävning av snö.

Snösläde. Märke: Masi 60. Metallförstärkt bett. Låg vikt. Arbetsbredd: 60 cm. Används till skottning av snö.

Snöskyffel. Märke: Fiskars. Material: aluminium. Plastbelagt skaft med ergonomiskt plasthandtag.

Snöraka. Märke: Fiskars. Material: aluminiumskaft och plastraka med slitskena i aluminium.

Trottoarskrapa. Märke: Karlstad. Redskap 600 Ergo. 2 mm härdad aluminium, blålackerad. Bladets mått: 600x240 mm. Total längd: 1470 mm. Används till skottning av snö.

Sandspridare
Märke:
Masi
Behållare: 25 l
Arbetsbredd: ca 50 cm
26 november 2008

1 Kommentarer

2010-02-28
Handyman Oslo
5

Råd och tips vid köp av snöslunga

Snöslungor sparar både din tid och din energi. Inte så konstigt att snöslungorna har gått åt som smör i solsken de senaste vintrarna. Men vad ska du...

1

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

2

Flera verktyg i ett

Vi i Villa inspirerar säkert till att fixa, dona och renovera. Då är det praktiskt att ha alla verktyg samlade i en väska med gemensamt batteri – eller...

0

Var rädd om ryggen! Arbeta rätt i trädgården

Att jobba i trädgården är för en del ett nödvändigt ont, för andra ett rent nöje. Vilken av kategorierna du än tillhör är det viktigt att du arbetar på...

0

Tvätta med HÖGTRYCK!

Högtryckstvätten blir snabbt en oumbärlig hjälpreda i vardagen, men var försiktig - strålen är stark!

2

Högtryck - en kalldusch för smutsen

Kocken Per Morberg använder högtrycken för att skala potatis. Det vanligaste användningsområdet för en högtryckstvätt är nog annars rengöring av mer...

3

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

0

Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

0

Sopborste och skrapa i ett

Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons