Annons

Köpa gräsklippare - dags att klippa gräset

Verktyg & redskap

Att köpa gräsklippare kan vara lika komplicerat som att köpa bil. Alternativen är många och det kan vara svårt att välja. Vi i Villa tipsar om olika gräsklippare att köpa.

Annons

Den som ger sig ut och letar efter en ny gräsklippare till trädgården kommer snart att finna att valmöjligheterna är stora. Det handlar om bränsle – ska man välja el-, bensin-, etanol- eller kanske handdrift? Vad vill man göra med gräset – använda en uppsamlare, kasta det rakt ut eller låta det finfördelas med så kallad mulcherteknik/multiklipp? Vad passar bäst – rotor- eller cylinderklippare? Självgående eller ej? Kanske en åkgräsklippare?

Trädgårdens storlek och karaktär är givetvis en primär faktor när det gäller att välja gräsklippare. Därutöver handlar det mycket om vad du själv föredrar och vad du har för budget. Vill du vara miljö- och motionsmedveten är en handgräsklippare förmodligen det bästa valet. Antalet gräsklippare som är Svanen-märkta blir även allt fler. Kriterierna för denna miljömärkning täcker både tillverkning, drift och återvinning. För driften handlar det inte bara om utsläpp, utan även om buller och vibrationer (läs mer via länken nedan).

De flesta tillverkare och distributörer av gräsklippare har ett stort och brett utbud. Listan nedan är en idégivare – på respektive webbplats hittar du fler modeller och mer information.

1) Klipp friktionsfritt

En handgräsklippare är det billigaste alternativet när det handlar om att få gräset klippt. Classic 38 Soft Touch från Ginge väger 7 kilo, har en klippbredd på 38 centimeter och använder sig av en friktionsfri klippteknik. Den kostar cirka 595 kronor; uppsamlare finns som tillbehör.

2) Klipp med luft

En gräsklippare med luftkudde kan vara ett bra alternativ för mindre gräsmattor och svårklippta ytor. Flymo Turbo Lite 330 är en elektrisk luftkuddeklippare på 1 250 watt. Den har en klippbredd på 33 centimeter, fyra klipphöjder på mellan 10 och 30 millimeter och väger 6,5 kilo. Turbo Lite 330 kostar omkring 995 kronor.

3) Sladdlös handjagare

380 AC från Gardena är en sladdlös gräsklippare vars knivcylinder drivs av ett laddningsbart batteri på 12 volt. En laddning räcker till cirka 300 kvadratmeter och skulle batteriet ta slut kan 380 AC användas som en vanlig handgräsklippare. Den har display för batteristatus, hopfällbart handtag och steglös inställning av klipphöjden. Vikten är 16 kilo och priset cirka 2 399 kronor. Uppsamlare finns som tillbehör.

4) Tre i ett


Kan du inte bestämma dig? Jonsered LM 2153 CMDAW är en självgående gräsklippare med tre olika klippsystem: uppsamling, multiklipp och sidoutkast. Klippbredden är 53 centimeter och uppsamlaren rymmer 90 liter. CMDAW har 30 centimeter stora bakhjul för enkel manövrering och automatisk variabel drivning (hastighet upp till 4,2 km/h). Pris cirka 4 900 kronor.

5) På tre hjul

Viking MB 3 RT är en lättmanövrerad klippare med ett så kallat pivothjul fram. Hjulet hjälper dig styra runt hinder och längs med kanter. Klipparen är självgående i 3,5 km/h, har en klippbredd på 48 centimeter och en klipphöjd på 25-80 millimeter. Du kan använda den som multiklippare eller med sidoutkast. MB 3 RT har även ReadyStart för 30 procent lättare start och kostar cirka 5 690 kronor. Finns även i en större variant, MB 6 RH, för riktigt vildvuxna områden.

Annons

6) Kör på etanol

 

Ett miljömässigt bra alternativ till en bensindriven gräsklippare är en som drivs av etanol. Stiga har två sådana modeller, Multiclip Pro 50 S Etanol och 53 S Etanol. 50 S Etanol är framhjulsdriven med multiklipp och en klippbredd på 48 centimeter. Styret har avvibreringsfunktion och kan ställas i sidled för klippning intill exempelvis häckar. Pris cirka 6 295 kronor. Motsvarande bensinmodeller är svanenmärkta; etanolmodellerna är under testning.

7) Klipp bredare

Med en klippbredd på 53 centimeter sparar Klippo Comet S några varv för dig som har en större gräsmatta. Denna multiklipp-modell med framhjulsdrift har i år fått ny, helgjuten kåpa med löstagbar insats för högt och tjockt gräs. Comet S finns med två olika motorer och även med elstart. Comet S GCV har en motor på 5,5 hk från Honda och kostar omkring 7 390 kronor. Båda modellerna är under testning för svanenmärkning.

8) För perfektionisten

 

Är du perfektionist, greenkeeper eller fotbollsälskare? Klippo Lawnmaster är en cylinderklippare byggd på det klassiska engelska viset, med en stor gummiklädd vals bakom knivcylindern och en mindre stödvals framför. Dess vikt på 58 kilo och den stora valsen ger gräsmattan det klassiska randiga utseendet. Kan köras med eller utan uppsamlare; pris cirka 16 500 kronor. Finns även i en golfversion med 10-knivars cylinder med räfsa framför, vilket ger en tätare och lägre klippning, för cirka 22 000 kronor.

9) Tänk större

Den som har en större gräsmatta kanske sneglar på en åkgräsklippare. Många modeller erbjuder dessutom olika redskap som tillbehör, för året runt-användning. Stiga Villa är en kompakt, bakhjulsstyrd åkgräsklippare som finns i tre modeller – Villa 12, 14 HST och 16 HST. Med det nya, frontmonterade Combi-klippaggregatet kan du välja mellan multiklipp eller bakutkast. Bland tillbehören återfinns snöblad, sopaggregat, vagn med mera. Villa 12 kostar cirka 19 995 kronor inklusive Combi-aggregat med 85 centimeter bredd.

Köpinformation

Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Ginge, www.ginge.com
Jonsered, www.jonsered.se
Klippo, www.klippo.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

Svanen-märkning: 

www.svanen.nu/kriterie

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2007

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons