Köpa gräsklippare - dags att klippa gräset

Verktyg & redskap

Att köpa gräsklippare kan vara lika komplicerat som att köpa bil. Alternativen är många och det kan vara svårt att välja. Vi i Villa tipsar om olika gräsklippare att köpa.

Den som ger sig ut och letar efter en ny gräsklippare till trädgården kommer snart att finna att valmöjligheterna är stora. Det handlar om bränsle – ska man välja el-, bensin-, etanol- eller kanske handdrift? Vad vill man göra med gräset – använda en uppsamlare, kasta det rakt ut eller låta det finfördelas med så kallad mulcherteknik/multiklipp? Vad passar bäst – rotor- eller cylinderklippare? Självgående eller ej? Kanske en åkgräsklippare?

Trädgårdens storlek och karaktär är givetvis en primär faktor när det gäller att välja gräsklippare. Därutöver handlar det mycket om vad du själv föredrar och vad du har för budget. Vill du vara miljö- och motionsmedveten är en handgräsklippare förmodligen det bästa valet. Antalet gräsklippare som är Svanen-märkta blir även allt fler. Kriterierna för denna miljömärkning täcker både tillverkning, drift och återvinning. För driften handlar det inte bara om utsläpp, utan även om buller och vibrationer (läs mer via länken nedan).

De flesta tillverkare och distributörer av gräsklippare har ett stort och brett utbud. Listan nedan är en idégivare – på respektive webbplats hittar du fler modeller och mer information.

1) Klipp friktionsfritt

En handgräsklippare är det billigaste alternativet när det handlar om att få gräset klippt. Classic 38 Soft Touch från Ginge väger 7 kilo, har en klippbredd på 38 centimeter och använder sig av en friktionsfri klippteknik. Den kostar cirka 595 kronor; uppsamlare finns som tillbehör.

2) Klipp med luft

En gräsklippare med luftkudde kan vara ett bra alternativ för mindre gräsmattor och svårklippta ytor. Flymo Turbo Lite 330 är en elektrisk luftkuddeklippare på 1 250 watt. Den har en klippbredd på 33 centimeter, fyra klipphöjder på mellan 10 och 30 millimeter och väger 6,5 kilo. Turbo Lite 330 kostar omkring 995 kronor.

3) Sladdlös handjagare

380 AC från Gardena är en sladdlös gräsklippare vars knivcylinder drivs av ett laddningsbart batteri på 12 volt. En laddning räcker till cirka 300 kvadratmeter och skulle batteriet ta slut kan 380 AC användas som en vanlig handgräsklippare. Den har display för batteristatus, hopfällbart handtag och steglös inställning av klipphöjden. Vikten är 16 kilo och priset cirka 2 399 kronor. Uppsamlare finns som tillbehör.

4) Tre i ett


Kan du inte bestämma dig? Jonsered LM 2153 CMDAW är en självgående gräsklippare med tre olika klippsystem: uppsamling, multiklipp och sidoutkast. Klippbredden är 53 centimeter och uppsamlaren rymmer 90 liter. CMDAW har 30 centimeter stora bakhjul för enkel manövrering och automatisk variabel drivning (hastighet upp till 4,2 km/h). Pris cirka 4 900 kronor.

5) På tre hjul

Viking MB 3 RT är en lättmanövrerad klippare med ett så kallat pivothjul fram. Hjulet hjälper dig styra runt hinder och längs med kanter. Klipparen är självgående i 3,5 km/h, har en klippbredd på 48 centimeter och en klipphöjd på 25-80 millimeter. Du kan använda den som multiklippare eller med sidoutkast. MB 3 RT har även ReadyStart för 30 procent lättare start och kostar cirka 5 690 kronor. Finns även i en större variant, MB 6 RH, för riktigt vildvuxna områden.

6) Kör på etanol

 

Ett miljömässigt bra alternativ till en bensindriven gräsklippare är en som drivs av etanol. Stiga har två sådana modeller, Multiclip Pro 50 S Etanol och 53 S Etanol. 50 S Etanol är framhjulsdriven med multiklipp och en klippbredd på 48 centimeter. Styret har avvibreringsfunktion och kan ställas i sidled för klippning intill exempelvis häckar. Pris cirka 6 295 kronor. Motsvarande bensinmodeller är svanenmärkta; etanolmodellerna är under testning.

7) Klipp bredare

Med en klippbredd på 53 centimeter sparar Klippo Comet S några varv för dig som har en större gräsmatta. Denna multiklipp-modell med framhjulsdrift har i år fått ny, helgjuten kåpa med löstagbar insats för högt och tjockt gräs. Comet S finns med två olika motorer och även med elstart. Comet S GCV har en motor på 5,5 hk från Honda och kostar omkring 7 390 kronor. Båda modellerna är under testning för svanenmärkning.

8) För perfektionisten

 

Är du perfektionist, greenkeeper eller fotbollsälskare? Klippo Lawnmaster är en cylinderklippare byggd på det klassiska engelska viset, med en stor gummiklädd vals bakom knivcylindern och en mindre stödvals framför. Dess vikt på 58 kilo och den stora valsen ger gräsmattan det klassiska randiga utseendet. Kan köras med eller utan uppsamlare; pris cirka 16 500 kronor. Finns även i en golfversion med 10-knivars cylinder med räfsa framför, vilket ger en tätare och lägre klippning, för cirka 22 000 kronor.

9) Tänk större

Den som har en större gräsmatta kanske sneglar på en åkgräsklippare. Många modeller erbjuder dessutom olika redskap som tillbehör, för året runt-användning. Stiga Villa är en kompakt, bakhjulsstyrd åkgräsklippare som finns i tre modeller – Villa 12, 14 HST och 16 HST. Med det nya, frontmonterade Combi-klippaggregatet kan du välja mellan multiklipp eller bakutkast. Bland tillbehören återfinns snöblad, sopaggregat, vagn med mera. Villa 12 kostar cirka 19 995 kronor inklusive Combi-aggregat med 85 centimeter bredd.

Köpinformation

Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Ginge, www.ginge.com
Jonsered, www.jonsered.se
Klippo, www.klippo.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

Svanen-märkning: 

www.svanen.nu/kriterie

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2007
 
Mer om Verktyg & redskap
Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om den bästa verktygsförvaringen. 

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Vi i Villa-testet: Lättare skottning med rätt verktyg

Verktyg & redskap Även om snöflingorna dalar sakta mot marken, så bildas det snabbt en driva – då ska snöskyffeln fram. Ska du köpa ny, finns det en hel del att tänka på.

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.