En sticksåg är oumbärlig för kapning av alla slags material. Välj helst en som är enkel att byta blad på.
En sticksåg är oumbärlig för kapning av alla slags material. Välj helst en som är enkel att byta blad på. Foto: Istockphoto

Smarta sticksågar

Verktyg & redskap

Oavsett om du ska såga hål i en bänkskiva eller kapa ett antal reglar, så är det sticksågen som tas fram. Vi har testat sex modeller med bygelhandtag i prisklassen runt eller under 1 000 kronor.

Annons

Sticksågen kan användas för snabb kapning av i stort sett alla material, och är världsmästare i kurvsågning. Eftersom sågen kan användas i alla material, är det viktigt att det är lätt att byta sågblad. Och givetvis utan hjälp av verktyg. Det är dock många sågar som kräver hjälpverktyg i form av en insexnyckel.

Vi har testat sex sticksågar i en förnuftig prisklass, cirka 1000 kronor eller lägre, men vi ställer ändå krav på dem. Sågbladsbytet ska vara enkelt, blåsfunktionen ska hålla sågspåret synligt och pendelfunktion (bladet vaggar fram och tillbaka) ska finnas för att sågningen ska gå snabbt.

Så här testade vi

Styrka väger vi in med 40 procent. Vi värderar sågens styrka och kikar på de olika delarnas kvalitet. Vi lägger stor vikt på att sulan är rejäl. Vi kollar att sågbladet sitter fast ordentligt, också när vi sågar skarpa kurvor i en 30 mm limträskiva av hårt trä. Vi undersöker stabiliteten i slaglängdsstången och styrrullarna vid hård belastning.

Funktion väger vi in med 30 procent. Vi ställer oss följande frågor: Är pendelfunktionen, som kopplas in för grov och snabb sågning, effektiv? Märker vi skillnad mellan de olika stegen? Är spånblåsfunktionen effektiv och går det att stänga av den? Märks det skillnad mellan såghastighet på lägsta steg och högsta? Är sågen tillräckligt stark på lägsta steg? Kan man ansluta spånsug? Medföljer parallellanslag? Hur tätt på ett hinder kan man såga framtill (millimeter från fronten)? Har sågen andra bra funktioner?

Hantering väger vi in med 30 procent. Handtagets utformning och de olika knapparnas och rattarnas placering undersöks. Det är viktigt att sågbladet lätt kan bytas. Kan sulan enkelt ställas in på geringssågning? Kan man se vinkeln på en tydlig skala?

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet - inga anmärkningar

7-8 Mycket bra - utmärkt kvalitet

4-6 Medel - genomsnittsprodukt

2-3 Dålig - under medel, bör undvikas

0-1 Usel - låt bli – köp inte!

Annons

Saknar finesser

STEP 70

AEG

Betyg: 7,2

Kompakt och slitstark sticksåg med behändig storlek. Mjukstartar. Högt pris jämfört med prestanda.

Styrka: Liten robust såg bestående av få delar men alla av bra kvalitet. En liten kraftig sula av formbockat stål. Sågbladet sitter bra om skruven dragits åt på rätt sätt. Låg motoreffekt men den klarar ändå uppgifterna inklusive skarpa kurvor. Stabil slaglängdsstång och exakta rullar.

Funktion: Tydlig skillnad mellan stegen för pendelfunktion. Sågar snabbt och effektivt i läge 3. Spånblåsfunktionen får bort sågspån från spåret, men kan inte stängas av. Något för hög hastighet på lägsta växeln. Sågar 18 mm från ett hinder.

Hantering: Mycket bra handtag med bra plats och halksäker beläggning. Något besvärligt att ändra hastighet men annars bra knappar. Sågbladsbyte kräver nyckel och borde ha lösts på bättre sätt.

Vikt: 1,9 kg

Pris: 995 kronor

www.aeg-powertools.se

08-24 60 30

Stor och väsnas

17040

Biltema

Betyg: 5,7

En rätt stor sticksåg och mycket robust men trots hög effekt verkar sågen klen. En något klumpig maskin som saknar smarta detaljer.

Styrka: Testets högsta effekt (enligt märkning) men det är en lågprisprodukt som har ett högt genomträngande ljud. Den sågar, men inte imponerande, och bladet kan fastna i tvära kurvor. Stor kraftig sula, lite glapp i slaglängdsstången men med robust styrrulle.

Funktion: Tydlig skillnad när pendeln slås till och märkbar skillnad mellan olika varvtal, dock inte mellan läge 1 och 3. Sågar inte bra på låga varvtal. Kraftig, permanent spånblåsfunktion. Spånsug kan anslutas. Sågar 30 mm från hinder.

Hantering: Stort och rymligt handtag med utmärkt halksäker beläggning. Bra stödknopp framtill. Stor strömbrytare, spärr endast på vänster sida. Sågbladet kan bytas utan verktygshjälp.

Vikt: 2,8 kg

Pris: 399 kronor

www.biltema.se

077-520 00 00

Behändig och fantastisk – bäst i test

PST 900 PEL

Bosch

Betyg: 8,2

En relativt liten men robust såg. Lätt att byta sågblad. Mycket bra kvalitet, men det är lite besvärligt att ställa in sulan för geringssågning.

Styrka: Tålig maskin även om sulan av bockad stålplåt verkar något klen. Sulans kant är för liten för att sågen ska styras mot en rätskiva. Sågbladet sitter fast även i tvära kurvor. Bra kvalitet på slaglängdsstång och styrrullar.

Funktion: Effektiv pendelfunktion i flera steg och med tydlig skillnad mellan varje. Spånblåsfunktionen är bra, kan stängas av. Bra sågning även vid låga varvtal. Lampa framtill. Kan inte såga närmare än 40 mm från ett hinder.

Hantering: Bra handtag med halksäker beläggning. Spärr på båda sidorna av maskinen. Hastigheten justeras med strömbrytarknappen. Mycket lätt att byta sågblad men sulan kräver verktyg för att justeras.

Vikt: 2,2 kg

Pris: 1 049 kronor

www.bosch.se

08-750 18 20

Traditionell och stark

4581 CA

Skil

Betyg: 6,7

Denna såg kräver nyckel för att byta sågblad, men sulan kan vinklas utan verktyg. Bladfästet är inte optimalt, men lampa och spånblåsfunktion ger plus.

Styrka: Första gången lossnade sågbladet men när det hade spänts fast ordentligt kunde vi såga kurvor. Rund slaglängdsstång utan något glapp och styrrulle som ger bra stöd. Men något klent utförda handtag och knappar.

Funktion: Effektiv pendelfunktion med märkbar skillnad mellan de olika stegen. Spånblåsfunktionen fungerar bra och kan stängas av med ett reglage. Svag på lägsta varvtal och sågar först på läge 2. Fäste för dammsugarslang.

Läs även:

50 knep alla händiga bör känna till

Du har säkert sett hur hantverkare med olika knep får kaklet rakt, skruven att bita direkt eller fogen att bli snygg och slät. Här är inte mindre än...

Hantering: Handtaget är lite för trångt men har mjuk beläggning. Knapparna kan nås av både höger- och vänsterhänta. Det är till en början svårt att fästa sågblad.

Vikt: 2,2 kg

Pris: 795 kronor

www.skil.com

08-750 18 20

En stor stark

RT-JS 85

Einhell

Betyg: 6,8

Stryktålig såg som har rejält med styrka. Man behöver inga verktyg för att byta sågblad eller vinkla sulan. Spånblåsfunktionen kan inte stängas av.

Styrka: Samtliga delar är rejäla och fronten är av gjuten aluminium, inte av målad plast. Kraftig sula av aluminium. Bladet sitter fast också vid skarp kurvsågning.

Funktion: Svag pendelfunktion utan tydlig skillnad mellan de tre stegen. Bra spånblåsfunktion men den kan inte stängas av. Mycket stark även på låga varvtal. Fäste för dammsugarslang och fin kassett för sågblad på sidan.

Hantering: Stort och rymligt handtag som är delvis klätt med mjuk beläggning. Stora knappar och låsknapp som kan skötas från bägge sidorna. Lätt att byta sågblad och vinkla sulan. Vinklingen låses med kuggar och en skala anger antalet grader.

Vikt: 2,5 kg

Pris: 795 kronor

www.einhell.se

031- 55 09 99

Bra till mindre jobb

EJ 700L

Ryobi

Betyg: 6,4

Varken byte av sågblad eller vinkling av sulan kräver verktyg. Men permanent spånblåsfunktion och dålig geringsskala ger minus.

Styrka: Robust såg även om fronten är av metallackerad plast. Stark sula av gjuten aluminium. Sågbladet sitter fast även i skarpa kurvor. Lite glapp i slaglängdsstången.

Funktion: Utmärkt pendelfunktion med märkbar skillnad mellan stegen och sågspårets finhet. Blåser bort alla sågspån, men funktionen kan tyvärr inte stängas av. Fin stegvis inställning av varvtal, men sågen är svag i lägsta läget. Adapter för slang kan monteras på sulan. Lasersikte och arbetslampa fungerar bra.

Hantering: Stort men trångt handtag med bra beläggning. Bra stora knappar och låsknapp. Alla kan hanteras från bägge sidorna. Lätt sågbladsbyte och vinkling av sulan. Men otroligt dålig skala.

Vikt: 2,2 kg

Pris: 999 kronor

www.ryobi-nordic.com

08-24 60 30

24 oktober 2013
 
Annons
Mer om Verktyg & redskap

VIDEO: Smarta spik-knepet!

Verktyg & redskap Rädd att slå dig på fingrarna när du ska spika upp en tavla? Här är ett smart knep! 

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Verktyg & redskap Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

Nyttiga prylar för huset

Verktyg & redskap Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

Röj snön rätt i vinter

Verktyg & redskap Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Verktyg & redskap Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Rätt utrustning för snöröjning!

Verktyg & redskap När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

Inte utan min skruvdragare

Verktyg & redskap För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...