Annons
Det är vackert med snö, men var rädd om ryggen. Många ryggskott kommer av snöröjning. Foto: Susann Gson Engqvist
Det är vackert med snö, men var rädd om ryggen. Många ryggskott kommer av snöröjning. Foto: Susann Gson Engqvist

Skotta skonsamt

Verktyg & redskap

Snöskottning är ett tungt och krävande arbete som dessvärre är svårt att undvika den här tiden på året. Med rätt teknik och bra redskap skonar du ryggen.

Annons

Gnistrande vit snö bäddar in trädgården i en vacker och skyddande skrud, men tyvärr faller snön även där vi inte vill ha den, till exempel på garageuppfarten. Plogbilens vallar som stänger in bilen är också ett gissel som är svårt att komma undan som villaägare.

Självklart har det stor betydelse var man bor, hur mycket kraft och energi man måste lägga på snöskottning. Bor man lantligt med stor tomt behöver man antagligen skotta mer än i tätorten, men på landet har man å andra sidan kanske tillgång till bra maskiner eller traktor. Längst ned i södra Sverige är vintern betydligt kortare och mildare än i det snörika norr. Samiskan har hundratals ord för snö, och lever man i en värld där snöns olika egenskaper i allra högsta grad påverkar ens vardagsliv, är det förstås inte så underligt.

För visst är det skillnad på snö och snö. Lätt, fluffig snö som nyss fallit en kall dag går ofta att bara borsta bort med en piassavakvast. Vårens tunga blötsnö kan däremot kännas övermäktigt tung att få upp på skyffeln.


Visst är det bra att vägarna plogas, men vallen utanför garageuppfarten skulle vara skönt att slippa…

Håll ryggen i form

- Varje år när den första riktiga snöfallet kommit, går telefonen varm på praktiken, berättar Sue  Weber, leg. kiropraktor i Täby med  20 års erfarenhet av trasiga och trötta ryggar.

- Ofta har det varit en tuff höst med först trädgårdsarbete, sedan kanske en båt som ska tas upp, vinterdäck som ska på och slutligen, droppen som får bägaren att rinna över, tuff snöskottning. Är man otränad, eller har en skada sedan tidigare, är det lätt att ryggen blir överbelastad den här tiden på året.

Det allra bästa för att undvika problem med ryggen är enligt Sue Weber att regelbundet träna bålen, det vill säga rygg och mage. Exempel på bra sådan träning är Pilates eller den lite tuffare Core.

- Med bra mag- och ryggmuskler får du som en korsett av muskler som hjälper till att ge stadga åt ryggraden. De skyddar dig också till exempel om du halkar eller faller.


Även bälten avsedda för styrkelyft fungerar avlastande. Detta lyxbälte i skinn och med snabbspänne kostar 1.100 kronor på www.wahlanders.se Enklare bälten finns också exempelvis hos www.jnofitness.se


Ett ryggbälte ger stöd åt ryggen samtidigt som det värmer upp musklerna. Denna variant som även fungerar bra vid exempelvis ridning eller bilkörning kostar 498 kronor på www.backontrackshop.se

Börja lugnt och böj på knäna

Ofta har det snöat på natten, eller så har plogbilen varit ute tidigt och plogat in bilen. Men att börja dagen med intensiv snöskottning är ingen vidare bra idé, särskilt om man har eller har haft problem med ryggen. Även hjärtat bör startas försiktigt, det är särskilt viktigt om du har besvär sedan tidigare.

- Se snöskottningen som ett träningspass, tipsar Sue Weber. Värm upp försiktigt och passa på att spänna både mage och rumpa samtidigt som du skottar. Det ger både stadga åt ryggraden under tiden som du arbetar samt "gratisträning". 

Annons

Precis som med grävning gäller det att inte ta för stora lass på skyffeln. Heller flera, lätta lyft än få tunga. En stor skyffel kan vara en nackdel, eftersom det blir alltför tungt.

Är det lätt snö är en så kallad snösläde perfekt, de röjer brett och tar mycket snö i bladet. En snöraka där man skjuter snön framför sig istället för att lyfta den är också ett bra alternativ.

- Måste du lyfta snön är det viktigt att du hela tiden håller ryggen rak, säger Sue Weber. Böj på benen och lyft med lårmusklerna. Arbeta helst så nära kroppen som möjligt med armarna. Vrid inte ryggen samtidigt som du lutar dig framåt. Ryggen är som allra svagast när du lutar dig fram och samtidigt lyfter. Måste du vrida dig, vrid på hela kroppen, eller trampa helt enkelt runt.


Snöskyffel med stort, ergonomiskt handtag, så kallat ”Duo Grip” som gör att man kan hålla med båda händerna. Lackerat aluminiumblad med ”släpp-lätt-effekt”, skaft i lackad björk. Duo Grip 525 kostar cirka 350 kronor och kommer från Karlstad Re


En lätt och smidig snöraka från Fiskars ”Ergonomi Light”. Blad och ergonomiskt handtag i köldtålig plast, skaft i lätt aluminium. Rostfri, tål att alltid stå ute. Pris cirka 350 kronor.

Vila emellanåt

Ett vanligt misstag många gör, är att man inte slutar trots att det gör ont, berättar Sue Weber.

- Många är envisa och vill inte sluta förrän allt är klart. Det kan verkligen straffa sig, har du otur kan du få en skada som inte läker på hela vintern. Lyssna på din kropp, ta en paus eller hjälps åt, förmanar Sue.

Sue Weber har slutligen ett bra tips när du börjar bli trött i ryggen av skottningen.

- Ta en paus, sätt händerna i midjan med tummarna mot ryggraden och luta dig bakåt så att du tittar rakt upp i himlen. Upprepa gärna. Det är en bra rörelse för att vila ryggmusklerna. Alternativt kan du gå in en stund och lägga dig med uppdragna knän i 15 minuter.

Är skadan redan skedd, börja med att kyla området som gör ont i 15 minuter. Försök sedan att röra dig så mycket och varierat som möjligt under läkningsprocessen, men utan att  överanstränga dig förstås. Undvik att sitta ned. Då läker skadan oftast snabbare.


Att slippa skotta över huvudtaget är förstås en dröm för många. Med en åkgräsklippare som man kan montera snöskyffel på skonas ryggen maximalt, men det kostar förstås en slant. Kanske kan det löna sig att köpa tillsammans med grannarn

Fem tips för skonsam snöskottning

1. Värm upp innan. Se skottningen som ett motionspass och starta både hjärtat och musklerna försiktigt. Detta är särskilt viktigt om det är kallt ute samt om du är otränad eller har fysiska besvär.

2. Lyft med benen. Det är lårmusklerna och armarna som ska arbeta, inte ryggen. Behåll svanken (neutral rygg), håll ryggen rak, böj på benen och var noga med att vrida hela kroppen, inte bara ryggen, när du tömmer skyffeln.

3. Vila emellanåt. Vissa saker måste bara få ta sin tid. Är det stressigt på morgonen, sätt väckarklockan lite tidigare, eller få både dig själv - och chefen - att acceptera att vädrets makter rår man inte alltid över.

4. Stretcha efteråt. Ett varmt bad är också en välförtjänt belöning och hjälper till att mjuka upp musklerna.

5. Be en granne hålla efter det värsta om du reser bort en längre tid under snösäsongen. Då slipper det bli övermäktigt tungt när du kommer tillbaka. Dessutom ser huset mer bebott ut om det är skottat, vilket minskar risken för inbrott.

Ge din rygg tre minuter om dagen och slipp ryggbesvär i framtiden! Enkelt och roligt program från kampanjen "Straighten Up" kan du ladda ned gratis på kiropraktorsajten  www.ryggraden.se/


En miljövänligt eldriven snöslunga räcker utmärkt om du inte har så stor yta att skotta och kan tänka dig att gå ut ett par gånger om det snöar mycket. Stiga Snow Electric finns i två varianter, arbetsbredd 35 cm och 1300 watt.


Samiskan har hundratals ord för snö, exempelvis ”Tsievve” som betyder snö som är så hård att renarna inte kan gräva igenom den. Foto: Susann Gson Engqvist

Kuriosa - några samiska ord för snö

Habllek - Lätt, luftig dammsnö
Njáhtso - Blöt snö
Ridne - Snö i träden
Siebla - Genomblöt snö om våren
Sä ásj - Gammal, grov, lös snö, rinner som grovsalt
Tsievve - Hård snö som renarna inte kan gräva igenom
Tjarvva - Skare
Åppås - Orörd, mjuk snö

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

26. november 2007
 
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Verktyg & redskap Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack. 

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

Nyttiga prylar för huset

Verktyg & redskap Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

Spikutdragare och proffstips

Verktyg & redskap Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

Röj snön rätt i vinter

Verktyg & redskap Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Verktyg & redskap Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Rätt utrustning för snöröjning!

Verktyg & redskap När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

Inte utan min skruvdragare

Verktyg & redskap För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons