Annons

Skarpa sekatörer

Verktyg & redskap

Sekatören är lika viktig för trädgårdsmästaren som hammaren är för snickaren. Vi testar här sex modeller. Alla kan klippa, men alla gör det inte lika bra.

Annons

Tekniskt sett finns det två grupper sekatörer: en med sidoskär, det vill säga att saxen har två blad som passerar varandra medan eggen på bladen klipper. Dessa används för klippning av skott, friska kvistar och liknande.

Den andra gruppen har endast ett blad som klipper mot ett mothåll. Dessa sekatörer används främst för hårda kvistar och dött material. De flesta klarar sig utmärkt med en sidoskärssekatör och en grensax för döda och torra grenar.

Jämfört med en grensax har mothållssekatören fördelen att den är mindre, smidigare och är lätt att hantera. Har man starka nypor klarar en sådan relativt grova kvistar. Idealet är att ha två sekatörer – en av varje slag.

Vi testar både sidoskärssekatörer och mothållssekatörer.

Så här gjordes testet

Funktion vägde vi in med 40 procent

Med funktion menar vi bland annat sekatörens utformning och detaljer. Vi klipper i sådana material sekatören normalt ska klara och så tjocka som tillverkaren anser sekatören vara gjord för. Med sidoskärssekatörerna klipper vi också av snören, vilket de borde klara när de är nya och har vassa eggar. Några sekatörer har urtag för klippning av nät, och vi testar genom att klippa 1 mm ståltråd.

Robusthet vägde vi in med 30 procent

I verkligheten är det ofta så att ett verktyg som man nästan alltid har i fickan används ofta och många gånger på gränsen till vad det kan. Därför är det en fördel om en sekatör är gjord för att tåla hårt arbete. Det undersöker vi genom att se på hur robust konstruktion varje sekatör har, och det ger oss också en uppfattning om hur länge sekatören håller.

Ergonomi vägde vi in med 30 procent

Sekatören ska passa handens storlek – naturligtvis. Men ergonomin bestäms också av skänklarnas utformning, placering av lås och av stötdämparnas utformning samt eventuellt klämskydd och andra praktiska finesser.

Annons

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Lätt med rullhandtag

Medium P92
Fiskars

En lättviktare som till största delen har tillverkats av syntetmaterial. Det fantasifulla utförandet passar bra för sekatören ligger bra i handen.

Funktion: Rullhandtaget känns ovant och underligt i början, men man vänjer sig snabbt. Enligt Fiskars reducerar rullningen belastningen på musklerna med 25 procent, vilket endast kan testas i laboratorium, men vi är benägna att hålla med, för det går lättare.

Robusthet: Vikten är låg eftersom sekatören tillverkas av kompositmaterial. Det är starkt men kan spricka vid onormal belastning. Sekatören känns behaglig och lätt.

Ergonomi: Även om rullfunktionen ger en extra bra ergonomi har den också en nackdel. Det är omöjligt att använda sekatören med vänster hand. Låset sitter bra på vänster sida. Fjädern som pressar isär skänklarna är liten, men fungerar utmärkt.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 300 kronor

www.fiskars.se

042-36 11 00

Skapar förtroende

Premium BP30
Gardena

En elegant och välkonstru-erad sekatör av bra material. Tillverkaren ger 25 års garanti. Det ger förtroende.

Funktion: Sekatören klipper fantastiskt bra i upp till 20 mm friska grenar och kvistar – vilken den också är gjord för. Den har också som flera andra ett urtag i bladen för metalltråd. Men trots tillverkarens rosande beskrivning av de rostfria bladen så kan de inte klippa av ett snöre.

Robusthet: Man kan inte klaga på sekatörens kvalitet eller förväntade hållbarhet. Det är framför allt metall-ytorna som ger intryck av teknisk överlägsenhet. Blad och fjäder finns som reservdelar.

Ergonomi: Två slags plast sitter på utsidan av skänklarna. Den mot handflatan är mjukast. Sekatören har en stötdämpare. Klicklåset är åtkomligt från bägge sidor för höger- och vänsterhänta. Skänklarna passar en stor hand.

Max kvisttjocklek: 20 mm

Pris: 399 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Populär hos proffs

Felco 2
Felco

En robust klassiker som är populär bland trädgårdsmästare i hela världen. Tidlös i sin stil och proffsig kvalitet. Klipper ståltråd.

Funktion: Sekatören ger perfekta, rena klipp i färska kvistar tack vare de rakbladsvassa bladen, som har kontakt hela tiden under klippningen.

Robusthet: Övertygande materialval och robust konstruktion. Sekatören klarar stora påfrestningar även när den används till sådant den inte är gjord för. Skulle något gå sönder, så kan minsta lilla del skaffas som reservdel.

Ergonomi: Sekatören är relativt stor men skänklarna sitter tätt intill varandra och man behöver inte ha stora händer för ett bra grepp. Låset sitter bara på ena sidan, men det gör inget då sekatören även finns för vänsterhänta. Det är tyvärr lätt att av misstag komma åt låset. Den ena skänkeln har vågform för fingrarna.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: 579 kronor

www.econova.se

011-36 81 50

Billig med bra

Park

Vi har ofta skrivit att pris och kvalitet hör ihop, men ibland kan även billiga sekatörer vara bra. Det är denna sekatör ett utmärkt bevis på.

Funktion: Det finns en del sekatörer av okänd kvalitet och ursprung, och denna måste vara en av de absolut bästa och kanske minsta. Den är nästan i fickformat jämfört med de övriga i testet. Blad av rostfritt stål och ett enkelt lås som fungerar perfekt. Testets bästa på att klippa snören.

Robusthet: Skänklar av helgjuten lättmetall kan verka svaga, men de är tillräckligt starka för sekatörens klippkapacitet. Reservdelar finns inte, men vem frågar efter sådana när sekatören kostar 60 kr?!

Just nu läser andra : Bästa golvet i köket

Ergonomi: Sekatören har fin utformning med behagligt grepp tack vare halksäker plastbeläggning på skänklarna. Den är gjord för små händer men kan även användas av stora. Låset är enkelt, fungerar från båda sidorna.

Max kvisttjocklek: 15 mm

Pris: 60 kronor

www.cheapy.se

För alla händer

Comfort 8793
Gardena

Ser ut som andra sekatörer, men tekniskt bjuder den på en finess ingen annan har: man kan ändra vinkeln mellan skänklarna.

Funktion: Klipper bra och effektivt i hårda kvistar. Det vassa bladet har en fin beläggning av teflon som växtsafter inte fastnar på. Sekatören anpassas till handens storlek om man vrider på den lilla spaken på sidan av sekatören. En smart funktion som ökar användningsmöjligheterna.

Robusthet: Den är gjord av en stark aluminiumlegering. Den kraftiga konstruktionen och kvaliteten känns över-tygande. Fjädern kan bytas.

Ergonomi: Greppet är behagligt för händer som är lite större än normalt, men tack vare justerings-möjligheten kan både små och stora händer använda sekatören. Beläggningen känns rätt mjuk.

Max kvisttjocklek: 22 mm

Pris: 379 kronor

www.gardena.se

036-14 65 00

Dålig stötdämpning

RS 5000
Wolf-Garten

En sekatör med en fin form som är robust och bekväm. Den klipper torra kvistar på övertygande sätt, men stötdämparen fungerar inte.

Funktion: Detta är en solid och rejäl sekatör. Den arbetar med mothåll, vilket ändrar arbetsområdet till torra och hårda kvistar. Sådana klarar den utmärkt att klippa - upp till 25 mm tjocklek.

Robusthet: Rejält konstruerad sekatör som verkar hålla länge, även om man bara klipper 25 mm tjocka kvistar. Men det lovar ju tillverkaren, som även berömmer öppningsfjädern. Vi påstår däremot att fjädern så småningom blir slapp och förlorar sin styrka.

Ergonomi: När en sekatör kan klippa 25 mm tjocka kvistar, så ska den ha en mjuk beläggning på skänklarna i stället för hård plast. Här har det extra stor betydelse eftersom den inbyggda stötdämparen inte fungerar som den ska.

Max kvisttjocklek: 25 mm

Pris: cirka 540 kronor

www.wolf-garten.se

0551-51 71 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 mars 2013

0 Kommentarer

0

Uppdatera verktygsboden: 11 trädgårdsfavoriter

Varsågod, elva nya trädgårdsfavoriter som håller tomten i schack.

0

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och...

0

Nyttiga prylar för huset

Väggfärg, trapprenoveringskit och snöraka är nyttiga prylar för huset.

0

Spikutdragare och proffstips

Använd en spikutdragare för hårt inslagna spikar och tänk på att skydda golvet när det är dags att snickra inomhus.

0

Röj snön rätt i vinter

Vissa älskar snö; andra avskyr den. Oavsett vilket behöver man röja bort den från platser där man inte vill ha den, som gångar, uppfarter och trottoarer...

1

Snöfall, vackert och ansvarsfullt

Vintern är här. Och med den ett drygt arbete med snöskyffeln. Snöperioden innebär ansvar för dig som villaägare, både gentemot omgivningen och din egen...

2

Gör det själv med smarta verktyg

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters...

1

Rätt utrustning för snöröjning!

När julen närmar sig har de flesta en förhoppning om en vit jul med mycket snö. Men med snön kommer även ett ansvar som varje villaägare har, nämligen...

1

Inte utan min skruvdragare

För hemmafixaren och villaägaren finns det i dag en uppsjö av multiverktyg – borta är tanken på en produkt – ett användningsområde. I dag gäller ett...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons